Mindenki ismeri a cukros üdítők rossz hírét, mégis rengetegen fogyasztják azokat. Az elhízástól kezdve a fogszuvasodáson át számos egészségre káros hatását mutatták már ki az évek során, köszönhetően az elképesztően magas cukortartalomnak és a rengeteg mesterséges összetevőnek.
Van azonban egy mellékhatása a cukros üdítőknek, amelyet csak kevesen ismernek.
Ez nem más, mint a nem alkoholos zsírmáj (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) nevű betegség.
Egy gasztroenterológiával foglalkozó kanadai szaklapban megjelent tanulmány szerint a túlzott üdítőfogasztás és az NAFLD között szoros összefüggés mutatható ki. Felmérésük során három éven keresztül több mint háromszáz olyan ember eredményit vizsgálták, akik ebben a betegségben szenvedtek.
Mint kiderült, a felmérésben résztvevők 20%-a naponta egyszer, 40-40%-uk pedig naponta kétszer-háromszor, vagy annál is többször fogyasztott cukros üdítőt.
A kutatók megállapították: azok esetében, akiket egyéb kockázati tényezők (pl. cukorbetegség, elhízás vagy magas vérnyomás) nem fenyegetnek, közel 83%-kal magasabb a NAFLD kialakulása.
És hogy mennyire veszélyes a nem alkoholos zsírmáj?
Egy tavalyi népességi statisztika szerint a betegség minden szakasza eggyel magasabb halálozási arányhoz vezet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.