Különlegesség a vasárnapi ebédhez: Sósperecbundát a csirkének!

Különlegesség a vasárnapi ebédhez: Sósperecbundát a csirkének!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 06. 12:30
Azért csak beköszöntött a nyár, ilyenkor a színek és az illatok mellett az ízeket is intenzívebben érezzük. Ez a változatos menüsor pedig garantáltan meghozza a kóstolgatókedvet.
Bors

Leves

Sültpaprika-leves kovászos uborkával

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg tölteni való paprika * 2 dl tejszín * 3 dl kovászosuborka-lé * 1 dl olívaolaj * 5 dkg hagyma * 1 gerezd fokhagyma * 1 tk cukor * 10 dkg kovászos uborka * 2 paradicsom * 1 csokor felaprított kapor

Elkészítés: Forrósítsuk fel az olajat, és süssük meg rajta a paprikákat. Ha kissé kihűltek, hámozzuk meg, távolítsuk el a magjukat és az ereket, majd vágjuk darabokra. Pürésítsük a tejszínnel, az uborkalével és kevés ásványvízzel, és tegyük hűtőbe legalább 2 órára. Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd mindkettőt vágjuk finomra. A visszamaradt olajon futtassuk meg a hagymákat. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük a behűtött leveshez. Hámozzuk meg, és kockázzuk fel a kovászos uborkát és a paradicsomot. Kínáljuk a hideg levest az uborkával, a paradicsommal és a kaporral.

Tipp: Mindenképpen kóstoljuk meg a kész levest, mielőtt megsóznánk, mert a kovászos uborka leve eleve sós.

Főétel

Csirke sósperecbundában mézes-mustáros öntettel

Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg sósperec * 60 dkg csirkemellfilé * só, frissen őrölt bors * 5 dkg liszt * 2 tojás olívaolaj. Az öntethez: 4 ek méz * 10 dkg dijoni mustár * 1 tk fehérborecet

Elkészítés: A perecet aprítógépben törjük morzsásra, majd öntsük egy tányérba. A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk nagyobb csíkokra, sózzuk és borsozzuk meg. Forgassuk bele a lisztbe, a felvert tojásba és a perecmorzsába. A panírozott szeleteket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, spricceljük meg mindet egy kevés olívaolajjal, és süssük ropogósra légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt. Az öntethez egy kis tálban keverjük simára a mézet a mustárral és az ecettel. Kínáljuk a csirke mellé.

Tipp: Zöldsaláta és rukkolás burgonyapüré illik hozzá.

Desszert

Tojás nélküli piskóta barackkal

Elkészítési idő: 50 perc. Nehézség: ***

Hozzávalók (20 szelethez): 20 dkg teljes kiőrlésű liszt * 1 tasak sütőpor * 13 dkg mandulaliszt * só * 8 dkg vaj + a tepsihez * 12 dkg barna cukor * 2 ek méz * 300 ml zsíros tej * porcukor a tepsihez * 60 dkg őszi- vagy sárgabarack

Elkészítés: A lisztet szitáljuk egy tálba, forgassuk hozzá a sütőport, a mandulalisztet és egy nagy csipet sót. A vajat olvasszuk meg, majd kézi habverővel keverjük el a cukorral, a mézzel és a tejjel. Végül a lisztes és a tejes keveréket alaposan dolgozzuk össze. Egy mélyebb tepsit vajazzunk ki, és hintsük meg egy kevés porcukorral. Simítsuk bele a tésztamasszát. Rendezzük el rajta a félbevágott és kimagozott barackokat. Végül süssük a süteményt 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára. 

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.