Test és lélek

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán - Egy végletes szerelem margójára

Bors

2019. június 24. hétfő 15:00

<p>Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelme száz fokon perzselt, olykor égetően lángolt, a színésznő első férjétől, Gábor Miklóstól született lánya, Júlia szerint azonban az édesanyja sosem tudta kiheverni egykori párja, Latinovits tragikus halálát. </p>

A színháztörténelemben nemcsak színészi kvalitásaik, hanem végletes szerelmük miatt is fogalommá vált Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerelme. A két legenda románca több mint 15 éven keresztül lángolt, az anekdoták szerint első pillanatban tudták: képtelenek egymás nélkül élni. Ezt Ruttkai egyetlen, első házasságából született lánya, Gábor Júlia is csak megerősíteni tudta a Borsnak. 

– Mindig láttam az édesanyám tekintetében, amikor boldog, szerelmes volt. Olyankor vele örültem, amikor pedig haragudott Zoli bácsira (Latinovits Zoltán – a szerk.), akkor én is haragudtam. Nekem ő volt édesanyám szerelme. Mindig végtelenül kedves volt, de azért néha tartottam tőle, mert nagyon szigorúan is tudott nézni. Zseniális színész volt, és életem egyik nagy ajándéka, hogy közelről ismerhettem – emlékezett vissza Júlia, aki szerint Latinovits és édesanyja személyében két véglet találkozott, ami a szerelmükre is kihatással volt. 

– Anyukám a Vígszínházban Molnár Ferenc A testőr című da­rabjában játszotta a Színésznő szerepét. Amit a darabbéli színésznő mond, az tökéletesen illik a való életben is a civilek és színészek viszonyára. „A színésznő nem ott kezdődik, hogy játszik, hanem ott, hogy felmegy a színpadra. Ez más hús, ez más vér, ez más agyvelő, ez más idegrendszer. Nem vagyok én erkölcstelenebb, csak egy kicsit több ég el az életemből, ha engem méltóztatik felgyújtani.” Gondolja el, a színész belép a színpadi takarásból a rivaldafénybe, s neki egyik pillanatról a másikra ádáz gyilkossá, büszke királynővé, megalázott kis cseléddé kell válnia. Egy színésznek a végletesség természetes állapot. Ha két véglet találkozik, akkor vagy a magasságba röpítik egymást, vagy lehúzzák a mélybe. Mennyivel jobb, tartalmasabb, inspirálóbb, mint a szürke unalom és megszokottság! Mi pedig haszonélvezői vagyunk e kapcsolat hozadékának: csodálatos színpadi szerepek emléke és remek filmek, tévéjátékok, rádiójátékok, lemezek őrzik az ő érzelemhullámzásaikat. 

Anyukámat idézném: „Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban.” Én pedig színészek között, színházi légkörben éltem születésemtől fogva, így számomra az ő „szélsőségeik” jelentették a normális életet – vélekedett Júlia a nem mindennapi szerelemről. 16 évnyi együtt töltött, viharoktól sem mentes szerelem után aztán a színészlegenda, Latinovits Zoltán 1976-ban eddig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Sokak szerint öngyilkosság, többek szerint baleset történt aznap, ám a kérdés ugyanaz marad: vajon feldolgozható, amikor két, száz fokon égő ember kapcsolatát a halál szétválasztja? 

– A szeretett férfi elvesztése fölötti fájdalomról több szerepében is vallott: Lotte panaszában, amikor Goethe elhagyta; Cleopatra jajszavában, Antonius halálát siratva… Minden lehetséges úton-módon igyekezett Zoltán emlékét őrizni: kiállításokat szervezett, létrehozta a Latinovits Zoltán Baráti Kört, összegyűjtötte, s megjelentette az írásait. Csupán egyvalamit nem sikerült feldolgoznia: a néhai szerelme elvesztését!  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633719_auto_resized.jpg
origo.hu

Csercseszov elmondta, mi történt a Fradi megsérült sztárjátékosaival

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11867_resized.jpg?avcount=1675660507
borsonline.hu

&#34;Nem akarom, hogy ez a nő behálózza&#34; – féltik Miller Dávidot Szabó Zsófitól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15632830_auto_resized.jpg
life.hu

Különös jelenséget fotóztak Mátyásdomb felett - A szemtanú állítja, nem repülő volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15632939_auto_resized.jpg
vg.hu

Putyin ígéretet tett rá, hogy nem öli meg Zelenszkijt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11868_resized.jpg?avcount=1675660507
borsonline.hu

Megdöbbentő a válasz: elárulta a mesterséges intelligencia, hogy léteznek-e az UFO-k

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15631427_auto_resized.jpg
travelo.hu

Vajon hová vezetnek a Budai Váralagút ajtajai? Minden kiderül!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633258_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ragyog a boldogságtól Csősz Bogi - Mindenki gratulál neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15631354_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb árulkodó jel: vége Szigligeti Ivett és Dudás Miklós kapcsolatának?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633988_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ajándékba kapta a lakást, majd utcára tette benne élő édesanyját a hálátlan fiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633194_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó videó, tömegverekedés a Ferencvárosban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/02/pYTYgzePDiqe3UMvTumhAF5adl4do1-oWPCh8YJ8NUc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBmZDQyNzFiZmNiMDRlNzZhNDlkYzkzZmVmYzc3MDgz.jpg
Ezo

3 csillagjegy, akiknek örökre megváltozik az élete 2023-ban

https://cdn.borsonline.hu/2023/01/Ph-Bqbsp4wB78xGA-ELnY_0ONFpd9KNkmRrG2kbOHX0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3ZWI5MDllZTNjOTRlZjlhNWE4NDM1MmM5NGNjYTU0.jpg
Ezo

Februári horoszkóp: a kosra kísértés vár, a vízöntőre pedig vita, ha nem vigyáz!