Tudta? A gesztenye gluténmentes - ráadásul ennyi mindenre jó!

Tudta? A gesztenye gluténmentes - ráadásul ennyi mindenre jó!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 09. 16:30
Bors

A tél kedvelt csemegéje, a szelídgesztenye, sülve, főve, süteményekben, húsok töltelékében is kiváló. Egészséges vitaminforrás, jelentős gyógyhatásokkal rendelkezik. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák.

Gazdag E-vitaminban, tartalmaz B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokat (nátrium, kálium, foszfor, kálcium). Kiváló zsír-, olaj- és fehérjeforrás és antioxidáns. Élelmirost-tartalma csökkenti az éhségérzetet és jótékony hatással van a bélműködésre.

Gyógyhatásai: a nyáron szedett levelekből főzött tea – gargarizálószerként – kiváló a légúti megbetegedésekre, köptető hatású. Porrá tört kérge, mézzel keverve enyhíti a köhögést. A levelek hatóanyagai serkentik a vénás vérkeringést, reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen, izomlazítónak is hatásos. Termése nyersen  gyógyítja a hasmenést.

A gesztenye leveléből főzött teával átöblítve a barna hajat, csodás színárnyalatot kapunk. 

A gesztenye gluténmentes, a belőle készült lisztet gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Tipp: süssünk otthon gesztenyét: a beáztatott gesztenyék kerek végén a héjat éles késsel kereszben be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, így a bél kiszedhető lesz.

Érdekesség: a tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitás, a világon kevés helyen ismerik.

Jó tudni: vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye: a víz felszínén úszókat ki kell dobni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.