Nem élhetünk sárgabarack nélkül! - receptek a vasárnapi ebédhez

Nem élhetünk sárgabarack nélkül! - receptek a vasárnapi ebédhez

étel
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 08. 12:00
Eljött a július, és minden jóravaló magyar konyhában rotyog a baracklekvár. Ez nagyon jól van így, mi most mégsem a befőzéshez adunk tanácsokat, hanem ahhoz, hogyan készítsünk belőle jobbnál jobb ételeket.
Bors

Sárgabarack-krémleves

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók (4 adag): 1 kg magozott, felaprított sárgabarack 100 g aszalt sárgabarack 1 dl fehérbor 5 evőkanál méz 1/2 liter tej 2 dl tejszín, habbá verve 2 evőkanál kukoricaliszt mentalevél a tálaláshoz

Elkészítés: A gyümölcsöt (a frisset és az aszaltat együtt) puhára pároljuk a fehérborban. Ekkor a lisztet és a tejet hozzáadva simára turmixoljuk és felfőzzük. A tűzről levéve keverjük bele a mézet és a tejszínhabot, majd aprított mentával tálaljuk.

Currys csirkenyárs sárgabarack chutney-val

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (4 adag): 600 g csirkemellfilé 300 g natúr joghurt 1 gerezd fokhagyma 1 ek kurkuma 1 kk őrölt római kömény 1 kk őrölt bors 1 tk só 4 ek olaj  

Elkészítés: Először elkészítjük a pácot: a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, a római köménnyel, a borssal és a kurkumával. A csirkemellet kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba, majd 1–2 órára zárt edényben a hűtőbe tesszük. A pácolt csirkehúst a nyársakra húzzuk, és besózzuk, majd grill-lapon körbesütjük. Tálalás: Mazsolás rizzsel és sárgabarack chutney-val kínáljuk.

Sárgabarackos-mandulás sajttorta

Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (12 szelet): A tésztához: 200 g búzaliszt 50 g mandulaliszt 100 g cukor 1 csipet só 10 evőkanál tej 10 evőkanál olaj 1 kávéskanál sütőpor 2 tojás A krémhez: 150 g mascarpone 50 g cukor 20 g mandulaliszt 1 tojás 4 evőkanál darált mandula A feltéthez: 300 g felezett barack 4 evőkanál szeletelt mandula 3 evőkanál barnacukor

Elkészítés (28 cm átmérőjű sütőformához): Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Keverjük össze a tészta hozzávalóit, és kanalazzuk bele a sütőpapírral kibélelt formába. Ez a tészta nem folyik, kanalazni és kenni kell, hogy kitöltse a sütőformát, de nem szabad felhígítani, mert emiatt nem keveredik majd össze sütés közben a mandulakrémmel. Keverjük össze simára a mandulakrém hozzávalóit is, és simítsuk a tészta tetejére. Végül a felezett barackokat rendezzük a tetejére, majd megszórjuk vágott mandulával és barnacukorral. Az előmelegített sütőben 28–30 percig sütjük. A formában hűtsük ki, hogy a krém is megszilárduljon – csak teljesen kihűtve lehet jól szeletelni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.