Test és lélek

Vörösbor hozza ki a sajtok zamatát

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.06.02.

Hiába van annyi sajtfajta mint  égen a csillag, sokan még mindig  csak a jól megszokottakhoz ragaszkodnak. Pedig akár egy hétvégi program is lehetne a sajtkóstolás.

A legtöbb ember még mindig úri dolognak tartja, hogy egy vasárnap estén leüljenek és sajtot egyenek és bort igyanak, pedig ez már a magyaroktól sem áll távol. A „Magyar sajt jó” kampánykóstoláson a szakértők a friss kecskesajttól kezdve a kékpenészesen át a  faszénkérgesig többféle terméket is bemutattak. Sőt, a hozzájuk passzoló borokat is megismertették a jelenlévőkkel, ezzel is azt bizonyítva, hogy egy otthoni sajtkóstolás is igazi ízélmény lehet. 

Nincs olyan hogy rossz sajt! Félkemény füstölt sajt, lágy kecskesajt, vagy egy karakán kékpenészes. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik számára a legfinomabb.

– A saját érzékszerveink alapján tudjuk eldönteni, hogy melyik a legjobb sajt – kezdte Sándor Tamás a bükki sajtmester. – Ha megszagoljuk, már érezhetjük, hogy tetszeni fog-e. Ha savanykásnak, kesernyésnek érezzük az illatát, akkor valószínű, hogy nem fog ízleni. Az is lehet, hogy ami számunkra finom, azt más meg sem eszi. Ezért legjobb, ha olyan helyen vásárolunk, ahol tudunk kóstolni. Nagy segítség egyébként a csomagolás, amiről a származási helyet és a tej fajtáját is megtudhatjuk.

Nem mindegy mit iszik hozzá

A szakértők elárulták, rozéborokból nincs akkora kínálat, ezért inkább fehér vagy vörösbort tegyen az asztalra a sajttálhoz.
– Nem jó, ha nincs önálló karakter a sajtban és a borban sem, így nem egészítik ki egymást. Az italban ne legyen extrém tulajdonság, tehát egy érlelt, 3-4 éves ital mellett döntsünk, ha több sajtot szeretnénk egy borhoz kóstolni – árulta el a tippet a Borsnak Mészáros Gabriella nemzetközi borszakértő.
– A kék penészes sajtok például csak nagyon komplex borokkal állják meg a helyüket – tette hozzá. Nem általános kijelentés, de sokan azt állítják, hogy minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bor illik hozzá. A kecskesajtokhoz például általában vöröset ajánlanak, a friss -alig érlelt- sajtok mellé pedig a nem túl alkoholos fehérborok illenek.

Folyamatosan érlelődik

Igaz, a boltok polcain lévő sajt már teljesen kész van, viszont az érlelődés itt sem áll meg.

– A sajt sosem állítható meg a fejlődésében. Egy minimum érlelési időt szoktunk meghatározni – mondta Papp Gergely, a Capella kecskesajtos családi vállalkozás egyik tulajdonosa.

– Például egy kemény sajtot minimum négy hétig érlelünk, hogy elérje a megfelelő állagát, csak utána kerül eladásra. De ez a sajt még ugyanúgy változni fog, fejlődhet, ami az ízében és állagában is észrevehető. A bolti termékeknél a lejárati dátum általában nem a fogyaszthatóságát mutatja, hanem inkább azt, hogy mennyi ideig nyújtja a maximális élvezetet – tette hozzá Papp.

BORS Tipp

A sajttermékeket mindig hűtőben kell tárolni. A lágyabbakat 1-2 hónap, míg a keményeket egy év alatt kell elfogyasztani, viszont ha már megkezdtük, akkor ez az idő lecsökken pár hétre.

Hogyan készítsük?

A hozzáértők egyértelműen a megfelelő alapanyagot hangsúlyozták ki a tökéletes otthoni sajt elkészítésénél.

– Minél frissebb a tej az egészséges állat tőgyéből, annál finomabb lesz – mondta a bükki sajtmester. A higiénia és a hőfokok helyes használata sem mellékes. – Nem mindegy, hogy a tejet, mennyire melegítem fel, vagy hűtöm le, mert mindegyiknél más állagot kapok. Akik szeretnek kísérletezni, azok kitapasztalhatják, hogy számukra melyik a legmegfelelőbb – tette hozzá Papp Gergely.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek