Test és lélek

Verset is szavalhatunk alvás közben

L. B.

2018. február 21. szerda 11:30

<p>Kinek vicces, kinek félelmetes azt hallani, hogy a mellette alvó hangosan beszél álmában. Erre genetikai hajlam is van, tehát lehetnek kifejezetten „dumás családok”.</p>

Az alvás közben beszélők nincsenek tudatában a cselekedeteiknek. Mondhatnak egybefüggő mondatokat, zagyválhatnak össze-vissza, de arra is volt már példa, hogy valaki verset szavalt.

– Ez bármelyik alvásszakaszban előfordulhat, de többnyire akkor kezdünk bele a mondókánkba, amikor a mély alvásból átlépünk a felületesebb ciklusokba. Legtöbbször az éjszaka első három órájában szokott előfordulni – magyarázza a Borsnak dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta.

Az esetek nagy részében – azon kívül, hogy kifecseghetjük a titkainkat – az éjjeli beszéd teljesen ártalmatlan jelenség, de ha mindennapossá válik, és másokat is nagyon idege­sít, érdemes szakemberhez fordulni.

– Genetikai hajlam van rá, ezért fordulhat elő, hogy a család több tagja is csinálja. Gyermekkorban a leggyako­ribb, felnőttkorban legtöbb­ször szorongás van mögötte. Emellett befolyással lehet az alvásunk minőségére is, ez pedig számos egészségügyi problémához, a többi között szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, elhízáshoz és depreszszióhoz is vezethet – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A REM-fázisban álmodunk

Felnőtt életünk egyharmadát töltjük alvással, ami 90-120 perces alvásciklusokból épül fel. Ezek négyszer-ötször ismétlődnek egy éjszaka. Az alvásciklusokon belül két alvástípus, az NREM- (szemmozgás nélküli) és a REM- (gyors szemmozgásos) alvás váltakozik szigorú sorrendben. Négy, egyre mélyülő NREM-alvást egy REM-alvás követ. A negyedik NREM-fázisban alszunk a legmélyebben, a REM-fázisban pedig felerősödik az agy aktivitása, és álmodni kezdünk. A gyors szemmozgásos alvás az újszülöttek alvásának mintegy ötven százalékát teszi ki, felnőttkorban már az egynegyedét sem éri el. (Forrás: alvascentrum.hu)

Mit csinál az agyunk, amikor a lóbőrt húzzuk?

1. Döntéseket hoz

Képes információkat feldolgozni és tevékenységekre felkészülni. Döntéseket hoz öntudatlan állapotban – és az alvás közben összeszedett információk alapján éberen is.

2. Emlékeket készít

Új emlékeket gyárt, a régieket megszilárdítva összhangba is hozza őket. A pihenés hiánya ezért kisebb emlékezetkieséseket is okozhat.

3. Formálja a kreativitásunkat

Olyan kreatív összefüggések születnek meg alvás közben az agyban, amik ébren eszünkbe sem jutnának. Az embe­rek rögtön ébredés után 33 százalékkal nagyobb mértékben képesek információkat összekötni a fejükben.

4. Méregtelenít

Kisöpri az ártalmas molekulákat, amelyek ébrenlét alatt keletkeztek.

5. Automatizálja a feladatokat

Fejlődik a hosszú távú memória. Motorikus feladatokat – például vezetés vagy valamilyen sporttevékenység – is alvás közben jegyez meg úgy az agy, hogy az automatikussá váljon.

Rohadt müzlidarabkák!

Egy magyar lány összeszedte és közzétette egy Facebook-csoportban, hogy a családjában ki mit beszélt már alvás közben. A família tagjai rendszeresen elmesélik reggelente, hogy a másiktól milyen „baromságokat” hallottak az éjjel.

* * *

– Minden az átkozott porszívó műve! – ordította a párom.

– Miről beszélsz?

– Hát, nem érted?! Bosszút fog állni! Rohadt müzlidarabkák! És csend lett…

* * *

Egyszer édesanyáméknál aludtam. Az ágyam mellett, az asztalon egy szelet lekváros kenyér pihent. Édesanyám szerint elkezdtem keresni a távirányítót.

– Hol van?! Ég a ház, kell az a távirányító!

– Anita, minden rendben?!

– Ott volt a kábelek közt, hová tettétek?! Tűz van!

– Te most alszol?!?

– Ki vagy te? Miért beszélsz hozzám? – és a lekváros kenyér repült felé. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak