Szőlőmagolaj
Külsőleg és belsőleg is ajánlott a fogyasztása. Könnyen emészthető, és csökkenti a szívinfarktus kialakulását, valamint erősíti a hajszálereket. Salátákhoz, de akár főzéshez is használhatjuk, napi két teáskanál jót tesz a testnek. Emellett a szőlőmagolajos arc-, valamint dekoltázsmasszázs csodát tesz a bőrrel. A fejbőrre kenve pedig regenerálja a hajhagymákat.
Szőlős, vizes uborka
A kovászos uborka egy másik fajtája, amihez nem használunk kenyeret. Szükségünk van szőlőlevélre, amelyet egy dunsztosüveg aljára teszünk, majd állítva helyezünk rá uborkát. Tegyünk még bele tormát és kaprot, majd a tetejére éretlen szőlőszemeket. Töltsük meg vízzel, majd rakjuk ki a napra forrni, akár a kovászos uborkát! Forrás után tegyük hűvös helyre, majd hagyjuk letisztulni!
Dolmades
A szőlő levele is felhasználható, méghozzá élelmiszerként. Leggyakrabban fűszeres, rizses darált disznó-, marha- vagy bárányhússal töltik meg a leveleket, de kerülhet bele még mazsola vagy aszalt barack. A leveleket először forró vízben előfőzzük 3-5 percig, majd megtöltjük az elkészített rizses hússal. Feltekerjük úgy, hogy ne essen szét a tekercs, majd citromleves vízben főzzük addig, amíg a rizs meg nem puhul.
Arcpakolás
A szőlőben található antioxidánsok és gyümölcssavak lelassítják a bőr öregedését. A szőlőt villával nyomkodjuk pépesre, a benne maradt héjdarabokat és magokat eltávolíthatjuk, ha zavar. Kenjük be vele az arcunkat és a dekoltázst, majd óvatosan masszírozzuk vele a bőrt! Ezután hagyjuk még rajta 15-20 percig. Az eredmény szinte azonnal szemmel látható: puha, rugalmas és sima lesz a bőr.
Mustméz vagy peszmeg
A törököktől származó sűrű, fanyarkás, mégis karamellás ízű szirupot szinte bármire rákenhetjük. Elkészítése egyszerű: a fehér vagy piros szőlőből származó mustot lassú tűzön addig forraljuk, míg sűrű, de még kenhető, lekvár jellegű anyagot kapunk. A főzés végén ízlés szerint rakhatunk bele sütőtökdarabokat, de almával vagy más gyümölccsel is kísérletezhetünk.
Aki piacon vásárol szőlőt, figyeljen arra, hogy ne a külföldi nagyszeműt válassza, mert az íztelen lehet – mondta dr. Aklan György szőlész-borász szakmérnök. Inkább a magyart keressük, és mindig az időszaknak megfelelőt! Most aktuális például a Csabagyöngye, az Irsai, a Szőlőskertek királynője, valamint rövidesen a Chasselas. A kertben található szőlőtőkénél figyelni kell a kártevőkre. Madarak és darazsak ellen a háló jó megoldás lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.