Test és lélek

Kuckósítás 5 lépésben

Bors

Létrehozva: 2017.01.17.

A hideg, sötét téli napokon különösen jólesik otthon „bekuckózni”, élvezni az otthon melegét. Tippjeink segítenek még barátságosabbá, melengetőbbé tenni a lakást.

Melengető fények

Télen, amikor hiányunk van természetes napfényből, mesterséges fényforrásokkal kell pótolni a jó kedélyállapotunkhoz (is) elengedhetetlen világosságot. Ilyenkor, amikor reggel és gyakran napközben is villanyt kell kapcsolnunk, kiütköznek a lakás világításának gyenge pontjai, például a kevés vagy rosszul elhelyezett fényforrás. Ha van rá lehetőségünk, gondoskodjunk – ha kell, utólag – megfelelő mennyiségű és minőségi fényforrásról, irányított, általános és hangulatfényekről egyaránt.

Nem mindegy az sem, milyen a lámpákba csavart izzók színhőmérséklete, a hideg fényű izzókkal, spotokkal megvilágított teret például hidegebbnek érezzük, míg a meleg, kicsit sárgás fényűek melegérzetet keltenek. (A színhőmérsékletet a gyártók minden esetben feltüntetik az izzó csomagolásán. Minél alacsonyabb az érték, annál hidegebb a fény, a 2700–3400 K tartomány jelöli a meleg fehér fényt.) Cseréljük hát ki a nem megfelelő hangulatot nyújtó izzókat, így kis beruházással sokat lendíthetünk a lakás hangulatán! 

Mély színek

Télen sokkal kellemesebbnek érezzük a sötétebb, meleg, mély árnyalatokat, például a lakástextilek esetében. A bordó, a mélyvörös, a sötétkék, sötétzöld, a telt földszínek kuckós hatást keltenek, amit már egy-két kiegészítő lecserélésével elérhetünk.

Egy „téli” ágytakaró, néhány díszpárna, esetleg egy süppedős szőnyeg megteszi a hatását, ráadásul tavasszal könnyedén lecserélhetjük őket, anélkül, hogy költségekbe vernénk magunkat. Arra azonban ügyeljünk, nehogy a sötét színek túlságosan komorrá tegyék az összhatást; ennek elkerülésére dobjunk be egy-egy vidám, élénk színt – pirosat, narancssárgát –, ezek a kedélyünkre is jó hatással lesznek! 

Textúrák játéka

Ahogy a színekben, úgy az anyagokban is vannak olyanok, amelyekhez szívesebben érünk, bújunk hozzá télen. Itt a kötött kelmék, a bolyhos, puha textilek, a műszőrme kiegészítők ideje! A texturált felületeket ezerféleképpen felhasználhatjuk, s akár a kézügyességünket is bevethetjük egy-egy mutatós darab elkészítéséhez. A horgolt négyzetekből álló ágytakaró, a kötött vagy kordbársonyból varrt párnahuzat nemcsak kellemes tapintású, de mutatós dísze is lesz otthonunknak. 

Még több textil

Télen célszerű több lakástextilt elhelyezni a lakásban, mint egyébként, például olyan helyekre is szőnyeget fektetni, ahova eredetileg nem szoktunk. A látvány mellett nem elhanyagolható a szőnyegek hőszigetelő hatása sem, aminek különösen családi házakban és földszinti lakásokban van nagy jelentőségük. 

Az előszobába kerülhet például egy (könnyen tisztítható, mosható) rongyszőnyeg, de akár rétegezhetjük is a kisebb-nagyobb darabokat, például a nagyméretű szőnyegre fektethetünk egy kisebbet. Érdemes az ágyunk elé kisebb, bolyhos szőnyeget helyezni, a székekre dobjunk puha báránybőrt vagy műszőrmét, s a kanapén mindig legyen kéznél egy puha takaró! 

A tűz melege

Semmi nem ad olyan barátságos meleget és hangulatot, mint a természetes tűz. Ne rakjuk el tehát a karácsonyra elővett gyertyákat, mécseseket, fényükkel meghitt hangulatot teremthetünk. Nem kell hozzá semmilyen alkalom, gyújtsunk meg többet is, akár egyszerűen annak az örömére, hogy összegyűlt a család a vacsorához! A fényfüzérek szolid hangulatfényt biztosítanak, ne fosszuk meg magunkat a látványuktól januárban és februárban sem. 

Költségesebb megoldás a látványkandalló, amely bioalkohollal működik, s bármilyen térben elhelyezhető, akár falra szerelhető, akár szabadon álló változatban.

* * *

Lakás és kert magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173863_auto_resized.jpg
origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27629_resized.jpg?avcount=1714561220
origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178614_auto_resized.jpg
ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175611_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27639_resized.jpg?avcount=1714561220
origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177683_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714561220
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi