Test és lélek

Sztárkéz: bocsánatkérés és fogadkozás követi a pofont

Bors

2016. október 15. szombat 19:30

<p>Johnny Depp állítólag a volt feleségét, míg Brad Pitt az örökbe fogadott fiát bántalmazta fizikálisan és verbálisan is. Szinte mindennap hallunk egy családon belüli erőszakról szóló hírt, de vajon mi vezet az elsô pofonig vagy épp a lelki erôszakig? Németh Kristóf szerint az erőszakra nincs mentség, a családterapeuta viszont azt mondja, a bántalmazott fél sokszor megbocsát a bántalmazónak.</p>

Németh Kristóf, színész

– A mi családunkban teljesen elképzelhetetlen az erőszak, a testi fölénnyel való visszaélés. A viták effajta lerendezését, a feszültség ilyen irányú oldását megengedhetetlennek tartom. Soha nem ütöttem meg egy nőt sem, és a fiamat, Lócit sem pofonnal nevelem. A nagy kérdés, hogy ha viszont szemtanúi vagyunk egy bántalmazásnak, akkor mit tehetünk? Hatalmas a felelősség, mert gyakorlatilag egy másik ember sorsáról döntünk, de úgy vélem, nem az ütések a célravezetőek.

Horváth Lili, színésznő

– Három gyerek mellett olykor én is ingerlékenyebb vagyok, és néha keményebben odaszólok nekik, de tudok bocsánatot kérni, amire a gyerekeimet is megtanítottam. Azonban a verbális kommunikáció is tud mély sebeket okozni, ezért nagyon oda kell figyelni, mit mondunk. „A popsira kicsit ráütök” még belefér a gyereknevelésbe, de mindenféle bántalmazást elutasítok. A párkapcsolatban és az anyaság terén is a kommunikációban hiszek.

Brad Pitt, színész

A hírek szerint egy repülőúton, tudatmódosítók hatása alatt előbb verbálisan, majd fizikálisan is rátámadt nevelt fiára, Maddoxra. Brad a szóbeli agressziót elismerte, a testi fenyítést nem.

Alec Baldwin, színész

Exfeleségét, Kim Basingert rendszeresen verte, míg lányát, Irelandet állandó lelki terror alatt tartotta. A színész hosszú ideig járt pszichológushoz, mire legyőzte agresszióját. Jelenlegi feleségével pedig a bajt megelőzvén rendszeresen beszélgetnek egy terapeutával.

Johnny Depp, színész

Volt felesége, Amber Heard testi sértéssel vádolja a színészt. Az ütések nyomát fotón és videón is megörökítette.

Bálint Antónia, szépségkirálynő

Évekkel ezelőtt egy szállodában verekedett össze akkori szerelmével, Tereh István zenésszel. Az ügy nyilvánosságra került, a kapcsolat hamarosan tönkrement.

Curtis, rapper

2014-ben állítólag ököllel ütötte akkori barátnője arcát, aki emiatt kórházi kezelésre szorult.

A nőket inkább a verbális agresszió jellemzi

– A gyermekvédelmi törvény és maga a jogalkotás szerint, ha elcsattan egy pofon vagy bármilyen jellegű erőszak van két ember között, az családon belüli erőszaknak minősül, ami akár büntethető is lehet. Egy párkapcsolaton belüli bántalmazás utóélete attól függ, hogy a bántalmazott fél hogyan éli meg a történteket, mer-e továbblépni. Egy pofon miatt ritkán érnek véget kapcsolatok, azt inkább a folyamatos bántalmazás idézi elő. Ha tényleg „csak” egy pofonról van szó, azt még be lehet tudni a feszültségnek, de mindenképp annak a jele, hogy a párkapcsolatban nem jól kezelik a stresszhelyzeteket.

– A nőkre általában a verbális agresszió a jellemző, de olykor ők is lehetnek a pofon adói. A bántalmazás után egy hosszú játszmakör kezdődik, általában a bántalmazó mindent ígér: nem fordul elő többet, megváltozik, stb. Azt, hogy a másik fél meddig bírja a szituációt, attól is függ, van-e gyerek a kapcsolatban, anyagi helyzettől és a köztük lévő szeretettől. Egy ilyen szituációban mindenképp ajánlatos szakemberhez fordulni, aki azt is feltérképezi, miért nem tudja az illető kordában tartani az indulatait, és rávezeti a párt a konfliktuskezelés útjára - magyarázza Klinger Mária család- és párterapeuta.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: óriási fordítás, a svédek drámai hajrával elődöntősök

ripost.hu

Hihetetlen, hogy meddig fertőz az emberi bőrön az omikron

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki, Kecskeméten gyártott Mercedesek válhatnak veszélyessé

hirtv.hu

Még a rendőrök is elsírták magukat: egy 15 hónapos kislány 5 napig ült édesanyja holtteste mellett

boon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

origo.hu

Elpusztult a világ legidősebb hím gorillája

nemzetisport.hu

NB I: az MTK nem járult hozzá a Kövesd halasztási kérelméhez

vg.hu

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

nemzetisport.hu

Női kézilabda: Kovacsics Anikó, az FTC irányítója gyermeket vár

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

origo.hu

5 éve ezen a napon halt meg John Hurt - képek