Ezért nem szabadna többet ketchupot a szájába tennie

Ezért nem szabadna többet ketchupot a szájába tennie

evés
PUBLIKÁLÁS: 2016. május 25. 17:00
<p>Sült krumplira, hamburgerbe, virslihez, grillezett húshoz – a ketchup sokak számára nélkülözheztetlen, ha egy igazán jót akarnak kajálni. Íze markáns, fűszeres, ráadásul paradicsomból készül, tehát egészséges is. Vagy nem?</p>
Bors

Nos, a legtöbb táplálkozástudós szerint a paradicsomkészítmény tele van egészségtelen összetevőkkel, hízlal, és általánosságban a legrosszabb szószok egyike, amennyiben az embernek fontos az egészsége. Íme az ellenérveik:

  • Egy evőkanál ketchupban több cukor van, mint egy csokis kekszben, átlagosan 3,7 gramm. Egy nagyobb flakonban – átszámolva – 45 kockacukornyi lehet.
  • Mivel a cukor az egyik fő összetevője, így a ketchup minden más íz felett győzedelmeskedik az elénk tett ételben, elnyomja azokat. Így aztán a gyorséttermi kaja sokkal jobban ízlik.
  • Csak mintegy 70 százaléka paradicsom a ketchupnak. A már említett cukor és a tartósítószerek (tisztelet a kivételnek) mellett általában van benne ízfokozó, mesterséges aromák, állományjavító (sűrítő) adalékanyagok.
  • A látszólag ártalmatlan ketchupban tehát a cukor és az adalékanyagok miatt relatíve sok a kalória: 100 grammban úgy 110. Vagyis akinek fontos az alakja, az inkább friss salátákat és zöldfűszereket vegyen elő!
  • A cukor és a tartósítószerek növelik az étvágyat is, vagyis az embernek zabálhatnékja lesz tőlük, elveszti a mértéket. 
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.