Nos, a legtöbb táplálkozástudós szerint a paradicsomkészítmény tele van egészségtelen összetevőkkel, hízlal, és általánosságban a legrosszabb szószok egyike, amennyiben az embernek fontos az egészsége. Íme az ellenérveik:
- Egy evőkanál ketchupban több cukor van, mint egy csokis kekszben, átlagosan 3,7 gramm. Egy nagyobb flakonban – átszámolva – 45 kockacukornyi lehet.
- Mivel a cukor az egyik fő összetevője, így a ketchup minden más íz felett győzedelmeskedik az elénk tett ételben, elnyomja azokat. Így aztán a gyorséttermi kaja sokkal jobban ízlik.
- Csak mintegy 70 százaléka paradicsom a ketchupnak. A már említett cukor és a tartósítószerek (tisztelet a kivételnek) mellett általában van benne ízfokozó, mesterséges aromák, állományjavító (sűrítő) adalékanyagok.
- A látszólag ártalmatlan ketchupban tehát a cukor és az adalékanyagok miatt relatíve sok a kalória: 100 grammban úgy 110. Vagyis akinek fontos az alakja, az inkább friss salátákat és zöldfűszereket vegyen elő!
- A cukor és a tartósítószerek növelik az étvágyat is, vagyis az embernek zabálhatnékja lesz tőlük, elveszti a mértéket.