Test és lélek

Ezért nem szabadna többet ketchupot a szájába tennie

Bors

Létrehozva: 2016.05.25.

<p>Sült krumplira, hamburgerbe, virslihez, grillezett húshoz – a ketchup sokak számára nélkülözheztetlen, ha egy igazán jót akarnak kajálni. Íze markáns, fűszeres, ráadásul paradicsomból készül, tehát egészséges is. Vagy nem?</p>

Forrás: Flickr

Nos, a legtöbb táplálkozástudós szerint a paradicsomkészítmény tele van egészségtelen összetevőkkel, hízlal, és általánosságban a legrosszabb szószok egyike, amennyiben az embernek fontos az egészsége. Íme az ellenérveik:

  • Egy evőkanál ketchupban több cukor van, mint egy csokis kekszben, átlagosan 3,7 gramm. Egy nagyobb flakonban – átszámolva – 45 kockacukornyi lehet.
  • Mivel a cukor az egyik fő összetevője, így a ketchup minden más íz felett győzedelmeskedik az elénk tett ételben, elnyomja azokat. Így aztán a gyorséttermi kaja sokkal jobban ízlik.
  • Csak mintegy 70 százaléka paradicsom a ketchupnak. A már említett cukor és a tartósítószerek (tisztelet a kivételnek) mellett általában van benne ízfokozó, mesterséges aromák, állományjavító (sűrítő) adalékanyagok.
  • A látszólag ártalmatlan ketchupban tehát a cukor és az adalékanyagok miatt relatíve sok a kalória: 100 grammban úgy 110. Vagyis akinek fontos az alakja, az inkább friss salátákat és zöldfűszereket vegyen elő!
  • A cukor és a tartósítószerek növelik az étvágyat is, vagyis az embernek zabálhatnékja lesz tőlük, elveszti a mértéket. 
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek