Test és lélek

Az szól be a nőknek az utcán, akinek nincs rendben a férfiassága

Bors

2016. április 24. vasárnap 22:00

Úgy is meg lehet erőszakolni egy nőt, ha nem húzzák le a bugyiját. Ilyenkor fizikális bántalmazás ugyan nem történik, de a lélek attól még darabokra törik.

A bántó szavak, a be­szólások, az undort keltő dörgölőzések nem maradhatnak büntetlenül. Ahogyan az sem, ha az áldozat öltözködését vagy viselkedését okolják a sérelemért. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológust kérdeztük, mit le­het tenni akkor, ha durva beszólásokkal zaklatnak egy nőt az utcán.

– Az is a szexuális zaklatás egyik válfaja, ha valakinek ilyen formában sértik meg az intim szféráját. Sajnos ennek jogilag még nincs büntetése – mondta a szakember. – Bár megelőzni nem lehet, védekezhetünk ellene. Szinte pszichológiai védőoltásként működik, ha már előre felkészülünk arra, hogy ilyen atrocitás ér bennünket. Találjunk ki néhány olyan frappáns mondatot, amit ilyen esetben a szavakkal zaklató „fejéhez vághatunk”, amivel leállíthatjuk, amivel kicsit megszégyeníthetjük! Ilyen helyzetben ugyanis a legtöbben a döbbenettől, az ijedtségtől nem tudnak megfelelően reagál­ni, ezért nem árt, ha már van a tarsolyunkban néhány mondat, amihez nyúlhatunk. A megszégyenítő, a zaklatót helyre tevő szavak tisztázzák a határokat, és leállítják az illetőt, elejét veszik annak, hogy elharapózzon a szóváltás.

Nem a külső számít

Nagyon káros megközelítés, ha az áldozatot hibáztatják bármiért. Egy miniszoknya vagy csinos öltözék nem ok arra, hogy verbálisan vagy fizikálisan bántsanak valakit.

– Általában a viselkedése hívja fel valakire a figyelmet. Aki védtelennek látszik, azt nagyobb eséllyel támadják meg, mint akin észrevehető, hogy határozott, és meg tudja védeni magát. A túl frivol öltözködés vitathatatlanul felkelti a figyelmet, így ki van téve a zaklatásnak, aki így jár-kel az utcán – figyelmeztet a pszichológus. – Ez alapján azonban nem szabad ítélni, főleg most, amikor jön a nyár, a könnyebb ruhák.

Ruhán keresztül erőszakol a frottőr

Sokan hallottak már azokról a zaklatókról, akik a tömött közlekedési eszközökön dörgölőznek a nőkhöz, hogy így kielégüljenek. Ezek a frottőrök. Ez már ruhán keresztüli szexuális erőszaknak, szemérem elleni erőszaknak számít.

– Ezekben az esetekben nehezebb menekülni, hiszen egy zsúfolt buszról nem lehet egyszerűen leugrani. Ilyenkor ajánlott emelt hangon felszólítani a frottőrt, hogy hagyja abba – tanácsolja a doktornő. – Ez a faj­ta erőszak nem csak undort kelt, hanem gyakran bűntudatot is. Ilyenkor az áldozat ön­magát hi­báztatja. Ezt a zaklatást nem szabad elbagatellizálni, nem szabad szégyellősködni, mindenképpen fel kell rá hívni a figyelmet.

A szakember hozzátette, hogy ez a fajta parafília (beteges öröm a szexben) általában serdülő kor után alakul ki, és 35 éves kor után magától elmúlik.

Magát is alázza a kiabáló

Megelőzni és végleg megállítani nem lehet azokat az eseteket, mikor az utcán durván beszólnak a nőknek. Érdemes tudni azonban, hogy milyenek ezek az emberek.

– Ez nem macsóság vagy vagányság, hanem pont az ellenkezője, csak azok az emberek viselkednek így, akiknek nincs rendben a férfiassága, akik képtelenek ismerkedni. Az is tudható róluk, hogy hiányzik az életükből a normális párkapcsolat – árulta el dr. Hevesi Krisztina.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

ripost.hu

„Én vagyok a dínó, ők meg a lovasok” – így pózol gyerekeivel Csuti

origo.hu

Halálra késeltek egy fiatal eladólányt egy luxusüzletben, a vásárlók találtak rá a holttestére

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

kisalfold.hu

Új tüdő segíthet majd Csollány Szilveszteren

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek

mandiner.hu

Kaszab Zoltán (Vasárnap): Saját bukására játszik a baloldal?

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza