Test és lélek

Vegakaland: izgalmas uborkaszezon

Bors

Létrehozva: 2015.07.29.

Az uborka egy szuperélelmiszer. Fogyasztásával növelhetjük napi folyadékbevitelünket, hiszen a zöldség 90 százaléka víz, ebből kifolyólag kalóriatartalma minimális. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható.

Ki ne hallott volna még az uborkás arcpakolásról, égési sérülések tüneteinek enyhítéséről, vagy arról, hogy egy fárasztó nap végén elfogyasztott pár szelet uborka B-vitamin-tartalma elűzheti a fejfájást?

Hűsítő jellege miatt mediterrán országokban gyakran feltűnik a nemzeti ételek alapanyagaként, elég, ha a spanyolok gazpachójára vagy a bolgárok taratorjára (diós uborkaleves) gondolunk. Vitamindús, nagy rosttartalmú, egészséges fogásokat készíthetünk belőle.

Íme egy recept Ludvig Nicolettől, a Zöld múzsa blog háziasszonyától a forró nyári napok frissítő menüjének nyitófogására.

Avokádós uborka-cukkini leves kaporral

Hozzávalók: 1 érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát) 2 közepes uborka (héjastul) 1 kicsi cukkini (héjastul) 1 ek. kókuszolaj 1 kisebb fej főzőhagyma kis kockákra vágva 1 gerezd fokhagyma 1 citrom leve só citrombors pár csepp paprikamag ét- és salátaolaj (lehet a csípős változat is) 200 ml joghurt vagy növényi tej a tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag, chilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)

Az ételbe szánt alapanyagokat kétfelé veszem. Az egyikbe kerül a zsiradék, a hagymafélék és a fűszerek, a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amelyek nem feltétlen igényelnek hőkezelést. Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát, és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült, megvárom, hogy picit visszahűljön.

Közben a többi alapanyagot – uborka, cukkini, avokádó – hámozom/aprítom, és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm. Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, amíg a kívánt állagot el nem érem.

Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek. A végén öntöm hozzá a citrom levét, és ízlés szerint sózom, borsozom. Chilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, én paprikamag ét- és salátaolajból adtam a leveshez pár cseppet, annak is a csípős változatából. Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére.

Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek, lekerekednek, és van a levesnek ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze néhány jégkocka is elvégezheti.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek