Ha nyár, akkor legjobb a kék ég alatt, füves térben, árnyas lombok alatti asztalnál barátok vagy család körében üldögélni, rozéborocskát kóstolgatni, pihenni, enni.
Finom falatokat ajánlunk, amolyan ejtőzős sziesztázásra éppúgy, mint egy kellemes garden partyra. A lényeg: a jó étel és a vidámság.
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta 200 g füstölt csirkemell apróra vágva 50 g reszelt Gruyére sajt 1 pohár tejföl 1 csésze tej 3 tojás 1 ek. dijoni mustár 2 tk. szárított tárkony 450 g fürtös koktélparadicsom só bors a díszítéshez friss bazsalikom
Szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Helyezzük a tésztát egy 20 cm-es piteformába, szurkáljuk meg az alját villával, fedjük le sütőpapírral, tegyünk rá babot vagy lencsét, és süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a nehezékként használt hüvelyest, és így süssük további 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a sütő hőmérsékletét vegyük vissza 180 fokra. Tegyük a csirkemelldarabokat a tésztára, majd szórjuk meg a reszelt sajttal. Egy tálban habverővel keverjük össze a tejfölt, a tejet, a tojásokat, a mustárt és a tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, majd ezt a keveréket öntsük a pitére, és a tetejét rakjuk ki paradicsommal. Süssük 30 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor vágjuk szeletekre, és szórjuk meg friss bazsalikommal.
És még:
Látványra sem rossz! A pudingon landoló sült habcsók és a lángoló torta képe egy egész nyárra bevésődik az ember agyába, ha éppen ilyennel kínálják egy ünnepi vagy ünnepivé tett hétköznapon. Merthogy nemcsak az ötletes tálalás hat, hanem az ügyes házi cukrász tudománya is. Mindent bele, hölgyeim, varázsoljanak!
Rizspuding rózsavizes habcsókkal
Hozzávalók: 130 g rövid szemű rizs 2 csésze tej 2 csésze tejszín 150+50 g finom szemű kristálycukor 3 tojásfehérje 1 csésze málnaöntet 2 tk. rózsavízszirup porcukor a szóráshoz plusz málnaöntet a díszítéshez
Mossuk meg a rizst, jól csöpögtessük le, majd egy edényben keverjük el a tejjel és a tejszínnel. Tegyük fel melegedni, de mielőtt forrna, tegyük takarékra, és úgy pároljuk puhára 30-40 perc alatt.
Ezután adjuk hozzá a cukrot, és állandó kevergetés további 5 percig főzzük, addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Ha ezzel megvagyunk, húzzuk le a tűzről.
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. Kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd apránként adjuk hozzá a cukrot, és magas fokozaton verjük tovább, egészen keményre.
A rizspudingot adagoljuk ki 4 kis csészébe vagy szufléformába, és keverjünk bele 1-1 teáskanál málnaöntetet. A rózsavízszirupot adjuk a felvert tojáshabhoz, és kanalazzunk belőle a rizspuding tetejére kis kúpokat.
Tegyük a szufléformákat egy sütőlemezre, és 10-15 perc alatt süssük készre. Szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk.
Tiramisutorta
Hozzávalók: 185 g vaj, 375 ml tej 7 nagy tojás 390 g cukor 420 g süteményliszt fél tk. sütőpor 1 tk. vaníliakivonat a díszítéshez kakaópor, csokoládés kávészemek vagy csokoládé a krémhez: 125 ml erős főzött kávé 45 ml brandy 30 ml Kahlua likőr 145 g átszitált porcukor 1 doboz mascarpone 500 ml tejszín
Melegítsük össze a vajat a tejjel, de ne hagyjuk, hogy forrjon. Tegyük félre. Verjük a tojásokat és a cukrot habosra. Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport, majd tegyük a cukros tojáshoz. Végül az egészhez keverjük hozzá a vajas-tejes keveréket és a vaníliakivonatot. Öntsük a masszát két kivajazott, 23 cm-es tortaformába, és 25-30 perc alatt süssük készre. Miután megsültek, a formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd rácsra téve hűtsük ki teljesen őket.
A krémhez keverjük össze a kávét, 15 ml brandyt, a Kahlua likőrt és 28 g porcukrot. Egy másik edényben keverjük össze a mascarponét, a maradék porcukrot és brandyt. Egy külön edényben verjük fel a tejszínt, majd adjuk a mascarponés keverékhez. Vízszintesen vágjuk félbe a tortalapokat, mindegyiket locsoljuk meg a kávés sziruppal, majd egymásra téve kenjük meg őket a krémmel. Az utolsó lapot is fedjük be krémmel, majd szórjuk meg kakaóporral, díszítsük csokoládéval bevont kávészemekkel vagy csokoládéval.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!