A nyári forróságban jólesik egy frissítő, jeges koktél. Ha mértékkel fogyasztjuk, ezek a hűsítő nedűk remek kísérői lehetnek egy lazulós nyárestének vagy kerti grillpartinak.
A Pina Colada spanyol kifejezés, a jelentése „szűrt ananász”, utalva az ital egyik fő alkotóelemére. A legtöbb ellentmondás ennek az italnak az eredetét övezi, hiszen az alkotó címéért négyen is versenyeznek.
A legtöbb forrás Ramón „Monchito” Marrero Núnez bártendert említi értelmi szerző- ként, aki a leírások szerint 1945. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában készítette el az első Pina Coladát. Több változata is ismert: készítjük blenderben tört jéggel, shakerben jégkockával, ízesített vagy klasszikus változatban is.
Hozzávalók: 4 cl fehér rum 3 cl kókuszszirup 6 cl ananászlé 1 friss ananászszelet egy szelet sárgadinnye
Az összetevőket blenderben tört jéggel simára „turmixoljuk”, majd long drinkes pohárba töltjük. Ananászékkel, sárgadinnyével és szívószállal díszíthetjük.
Tipp: Amennyiben nem áll rendelkezésünkre friss ananász, vagy nincs blenderünk, a gyümölcsöt 2 cl friss tejszínnel is helyettesíthetjük, ebben az esetben az italt shakerben készítjük.
A Mojito pontos eredete nem tisztázott. Elődjének a Draque elnevezésű kevert italt tekintik, amely még a rum őséből, a guardientéből készült. Az 1920-as évekre a Mojito Kuba nemzeti italává vált, a szesztilalomnak köszönhetően az országba látogató amerikai szeszturisták tették elsősorban népszerűvé.
A ma ismert ízét és jellegét a La Bodeguita Del Medióban kapta, Angél Martinez Borroto havannai „kocsmájában”. Több változata is ismeretes, készítjük tört jéggel, jégkockával, cukorsziruppal, barna cukorral, ízesített vagy natúr változatban is.
Hozzávalók: 4 cl fehér rum, 2 cl cukorszirup 1 lime, 1 mentaág cseresznyevelő szódavíz
A lime-ot cikkekre vágjuk, a pohárba tesszük, rátöltjük a cukorszirupot, és hozzáadjuk a mentaleveleket, majd törőfával megnyomkodjuk. A poharat feltöltjük tört jéggel, majd rátöltjük a fehér rumot, a cseresznyevelőt és a szódát, és bárkanállal óvatosan felkeverjük.
Tipp: Cseresznyével, szívószállal, lime-cikkel, mentacsúccsal díszíthetjük. Ha nincs tört jegünk, egyszerűen egy tiszta konyharuhába fogjuk a jégszemeket, és összetörjük őket.
Cseresznyevelőt úgy készíthetünk, hogy leturmixoljuk a cseresznyét, majd egy finomszűrőn a „lelkét” áttörjük, és a kapott „velőt” használjuk fel.
Süli Sándor bártender, oktató
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!