Bors-recept: jeges klasszikusok nyáridőben

koktél
PUBLIKÁLÁS: 2015. július 14. 18:00
A nyári forróságban jólesik egy frissítő, jeges koktél. Ha mértékkel fogyasztjuk, ezek a hűsítő nedűk remek kísérői lehetnek egy lazulós nyárestének vagy kerti grillpartinak.
Bors

A Pina Colada spanyol kifejezés, a jelentése „szűrt ananász”, utalva az ital egyik fő alkotóelemére. A legtöbb ellentmondás ennek az italnak az eredetét övezi, hiszen az alkotó címéért négyen is versenyeznek.

A legtöbb forrás Ramón „Monchito” Marrero Núnez bártendert említi értelmi szerző- ként, aki a leírások szerint 1945. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában készítette el az első Pina Coladát. Több változata is ismert: készítjük blenderben tört jéggel, shakerben jégkockával, ízesített vagy klasszikus változatban is.

Sárgadinnyés Pina Colada

Hozzávalók: 4 cl fehér rum 3 cl kókuszszirup 6 cl ananászlé 1 friss ananászszelet egy szelet sárgadinnye

Az összetevőket blenderben tört jéggel simára „turmixoljuk”, majd long drinkes pohárba töltjük. Ananászékkel, sárgadinnyével és szívószállal díszíthetjük.

Tipp: Amennyiben nem áll rendelkezésünkre friss ananász, vagy nincs blenderünk, a gyümölcsöt 2 cl friss tejszínnel is helyettesíthetjük, ebben az esetben az italt shakerben készítjük.

A Mojito pontos eredete nem tisztázott. Elődjének a Draque elnevezésű kevert italt tekintik, amely még a rum őséből, a guardientéből készült. Az 1920-as évekre a Mojito Kuba nemzeti italává vált, a szesztilalomnak köszönhetően az országba látogató amerikai szeszturisták tették elsősorban népszerűvé.
A ma ismert ízét és jellegét a La Bodeguita Del Medióban kapta, Angél Martinez Borroto havannai „kocsmájában”. Több változata is ismeretes, készítjük tört jéggel, jégkockával, cukorsziruppal, barna cukorral, ízesített vagy natúr változatban is.

Cseresznyés Mojito

Hozzávalók: 4 cl fehér rum, 2 cl cukorszirup 1 lime, 1 mentaág cseresznyevelő szódavíz

A lime-ot cikkekre vágjuk, a pohárba tesszük, rátöltjük a cukorszirupot, és hozzáadjuk a mentaleveleket, majd törőfával megnyomkodjuk. A poharat feltöltjük tört jéggel, majd rátöltjük a fehér rumot, a cseresznyevelőt és a szódát, és bárkanállal óvatosan felkeverjük.

Tipp: Cseresznyével, szívószállal, lime-cikkel, mentacsúccsal díszíthetjük. Ha nincs tört jegünk, egyszerűen egy tiszta konyharuhába fogjuk a jégszemeket, és összetörjük őket.

Cseresznyevelőt úgy készíthetünk, hogy leturmixoljuk a cseresznyét, majd egy finomszűrőn a „lelkét” áttörjük, és a kapott „velőt” használjuk fel. 

Süli Sándor bártender, oktató

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.