A cseresznye az első nyári gyümölcsök közé tartozik, sokan szeretjük süteményben vagy akár nyersen is, hiszen annyira finom. De van itt még sok más is!
Cseresznyéből számos ínyencséget készíthetünk, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót, jégkrém készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. De ha éppen egy remekbe szabott csokitortát díszítünk vele, az is telitalálat!
Cseresznye-jégkrém
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye kimagozva 5 dkg cukor 1/2 lime leve 1 ek. rózsavíz
A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük addig, amíg a cukor feloldódik, és a massza egyneművé válik, majd jégkrémformákba adagoljuk, kifagyasztjuk.
A rózsavíz nem tolakodó ebben a desszertben, cseresznye mellé az egyik legjobb választás, üde lesz tőle a gyümölcs, még intenzívebb ízzel, de ha valaki nem kedveli, a rózsavíz helyett ízesítheti a jégkrémet egy lime finomra reszelt héjával vagy egy-két, mozsárban kevés cukorral porrá őrölt, átszitált levendulavirággal is.
Tipp: Jégkrémhez való forma már a legtöbb konyhafelszerelést árusító boltban kapható, de ha mégsem jutunk hozzá, használhatunk féldecis műanyag pohárkákat is, amelyekbe egy-egy pálcikát állítunk, de akár kisméretű joghurtos doboz, szilikon mini muffinforma is megfelelő.
A kisgyermekes szülők egyik legnehezebb időszaka a vakáció: hol legyen a gyerek, ki vigyázzon rá, és legfőképpen mit egyen? Ilyenkor minden ötlet jól jöhet, hiszen a csemete táplálékának nemcsak egészségesnek, táplálónak, hanem finomnak és gusztának, játékosnak is kell lennie.
Corn dog, szalmakosárral
Hozzávalók: 20 dkg virsli 10 dkg kukoricaliszt 5 dkg finomliszt egy csipet sütőpor 1 tojás csipet só 4 dl olaj 1 kávéskanál kristálycukor 3 dl tej 1 kg burgonya 8 dkg parmezán sajt
A lisztekkel, sütőporral, sóval, cukorral, tojással, tejjel készítsünk egy palacsintatészta sűrűségű masszát, a virsliket vágjuk kettőbe, szúrjunk bele egy hurkapálcát, és mártsuk bele a masszába, majd bő, forró olajban süssük ki. A burgonyát tisztítsuk meg, és szeleteljük nagyon vékonyra, mossuk meg, majd papírtörlőn szárítsuk le. Az olajat forrósítsuk fel, a burgonyacsíkokkal béleljünk ki egy lyukacsos szűrőkanalat, majd süssük ki a forró olajban.
A sajtot reszeljük le, és szórjuk vékonyan egy tányér közepére olyan 8 cm-es körben, tegyük a mikróba 800 watton 1,5 percre, majd vékony pengéjű késsel mozgassuk fel, tegyük egy kerek formájú tálkára, és formázzuk rá. Tálaláskor a corn dogokat majonézzel és ketchuppal díszítsük meg, a kiskosárba pedig halmozzuk bele a szalmaburgonyát, ami alá szórjunk egy kis salátát.
Rizses falatok
A klasszikus, édes, kakaós vagy gyümölcsös tejberizst szinte minden gyerek szereti, és ha ezt a finomságot a szülő még megspékeli egy kis újítással, formabontó ötletekkel, ínycsiklandó hozzávalókkal, akkor biztos lehet benne, hogy csemetéje nem a boltban kapható túlsózott és zsíros zacskós ropogtatnivalókat fogja kérni. Tudták például, hogy a fehér rizsből, a barna basmati rizsből és a rövid szemű sushirizsből mit érdemes készíteni?
Mandulás rizspuding sült birsalmával
Hozzávalók: 400 ml tej 200 ml tejszín 25 g apró szemű kristálycukor 2 tojássárgája 1 teáskanál mandulakivonat (vagy 15 ml Amaretto) 1 teáskanál vaj 75 g fehér rizs 25 g pirított szeletelt mandulaporcukor a szóráshoz
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es sütőtálat. Egy edényben habverővel keverjük jól össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a tojássárgájákat és a mandulakivonatot (vagy az Amarettót). Ezután egy fazékban olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a rizst, keverjük el, majd öntsük hozzá a tejes keveréket. Alacsony lángon, óvatosan melegítsük fel, majd öntsük az egészet a kivajazott sütőtálba. Süssük egy órán át.
Tálaláskor szórjuk meg mandulával és porcukorral.
Sült birsalma
Hozzávalók: 4 birsalma (félbevágva, kimagozva) 300 ml víz 100 g kristálycukor 1 teáskanál citromlé 4 szem csillagánizs Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Tegyünk minden hozzávalót egy sütőtálba, fedjük le alufó- liával, és süssük másfél óráig. Ezután fordítsuk meg a birsalmákat, fedjük le újból, és újabb másfél órát süssük. A mandulás rizspuding mellé kínáljuk.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!