Cseresznyéből számos ínyencséget készíthetünk, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót, jégkrém készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. De ha éppen egy remekbe szabott csokitortát díszítünk vele, az is telitalálat!
Cseresznye-jégkrém
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye kimagozva 5 dkg cukor 1/2 lime leve 1 ek. rózsavíz
A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük addig, amíg a cukor feloldódik, és a massza egyneművé válik, majd jégkrémformákba adagoljuk, kifagyasztjuk.
A rózsavíz nem tolakodó ebben a desszertben, cseresznye mellé az egyik legjobb választás, üde lesz tőle a gyümölcs, még intenzívebb ízzel, de ha valaki nem kedveli, a rózsavíz helyett ízesítheti a jégkrémet egy lime finomra reszelt héjával vagy egy-két, mozsárban kevés cukorral porrá őrölt, átszitált levendulavirággal is.
Tipp: Jégkrémhez való forma már a legtöbb konyhafelszerelést árusító boltban kapható, de ha mégsem jutunk hozzá, használhatunk féldecis műanyag pohárkákat is, amelyekbe egy-egy pálcikát állítunk, de akár kisméretű joghurtos doboz, szilikon mini muffinforma is megfelelő.
A kisgyermekes szülők egyik legnehezebb időszaka a vakáció: hol legyen a gyerek, ki vigyázzon rá, és legfőképpen mit egyen? Ilyenkor minden ötlet jól jöhet, hiszen a csemete táplálékának nemcsak egészségesnek, táplálónak, hanem finomnak és gusztának, játékosnak is kell lennie.
Corn dog, szalmakosárral
Hozzávalók: 20 dkg virsli 10 dkg kukoricaliszt 5 dkg finomliszt egy csipet sütőpor 1 tojás csipet só 4 dl olaj 1 kávéskanál kristálycukor 3 dl tej 1 kg burgonya 8 dkg parmezán sajt
A lisztekkel, sütőporral, sóval, cukorral, tojással, tejjel készítsünk egy palacsintatészta sűrűségű masszát, a virsliket vágjuk kettőbe, szúrjunk bele egy hurkapálcát, és mártsuk bele a masszába, majd bő, forró olajban süssük ki. A burgonyát tisztítsuk meg, és szeleteljük nagyon vékonyra, mossuk meg, majd papírtörlőn szárítsuk le. Az olajat forrósítsuk fel, a burgonyacsíkokkal béleljünk ki egy lyukacsos szűrőkanalat, majd süssük ki a forró olajban.
A sajtot reszeljük le, és szórjuk vékonyan egy tányér közepére olyan 8 cm-es körben, tegyük a mikróba 800 watton 1,5 percre, majd vékony pengéjű késsel mozgassuk fel, tegyük egy kerek formájú tálkára, és formázzuk rá. Tálaláskor a corn dogokat majonézzel és ketchuppal díszítsük meg, a kiskosárba pedig halmozzuk bele a szalmaburgonyát, ami alá szórjunk egy kis salátát.
Rizses falatok
A klasszikus, édes, kakaós vagy gyümölcsös tejberizst szinte minden gyerek szereti, és ha ezt a finomságot a szülő még megspékeli egy kis újítással, formabontó ötletekkel, ínycsiklandó hozzávalókkal, akkor biztos lehet benne, hogy csemetéje nem a boltban kapható túlsózott és zsíros zacskós ropogtatnivalókat fogja kérni. Tudták például, hogy a fehér rizsből, a barna basmati rizsből és a rövid szemű sushirizsből mit érdemes készíteni?
Mandulás rizspuding sült birsalmával
Hozzávalók: 400 ml tej 200 ml tejszín 25 g apró szemű kristálycukor 2 tojássárgája 1 teáskanál mandulakivonat (vagy 15 ml Amaretto) 1 teáskanál vaj 75 g fehér rizs 25 g pirított szeletelt mandulaporcukor a szóráshoz
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es sütőtálat. Egy edényben habverővel keverjük jól össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a tojássárgájákat és a mandulakivonatot (vagy az Amarettót). Ezután egy fazékban olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a rizst, keverjük el, majd öntsük hozzá a tejes keveréket. Alacsony lángon, óvatosan melegítsük fel, majd öntsük az egészet a kivajazott sütőtálba. Süssük egy órán át.
Tálaláskor szórjuk meg mandulával és porcukorral.
Sült birsalma
Hozzávalók: 4 birsalma (félbevágva, kimagozva) 300 ml víz 100 g kristálycukor 1 teáskanál citromlé 4 szem csillagánizs Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Tegyünk minden hozzávalót egy sütőtálba, fedjük le alufó- liával, és süssük másfél óráig. Ezután fordítsuk meg a birsalmákat, fedjük le újból, és újabb másfél órát süssük. A mandulás rizspuding mellé kínáljuk.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.