Felfúvódás: ezek lehetnek az okai

testeslelek
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 15. 20:15
A rendszeres felfúvódás és a haspuffadás kellemetlen, ráadásul számos komoly betegség előjele is lehet. Nehéz meghatározni, mi okozza, de megfelelő táplálkozással magunk is tehetünk ellene.
Bors

Egyéni lehet, hogy kinek, mi segíthet: összeszedtünk néhány tényezőt, az okok közül, de tippet is adunk, hogyan lehet befolyásolni.

Puffasztó ételek

Az bizonyos, hogy a gyors étkezés és a rágózás a lenyelt levegő miatt felfúvódást okoz. A túlevés nemkülönben, hiszen ilyenkor extrém módon terheljük a gyomrunkat. A szénsav ugyancsak, nem kell magyarázni miért. A cukoralkohol szintén haspuffasztó hatású, közülük a rágógumiban is megtalálható édesítőszer a szorbitol az egyik legismertebb, de a D-mannitol, a D-galaktikol és a dulcitol is a cukoralkoholok közé tartozik.

Számos élelmiszer, zöldség és gyümölcs is felelős lehet. A csonthéjas gyümölcsök, a brokkoli, karfiol, káposztafélék, bab, szénhidrát-dús és keményítőt tartalmazó ételek, valamint a tojás, lágy sajtok, az olajos magvak közül például a mogyoró vagy a napraforgó egyaránt okozhatnak kellemetlen szeleket. A keményítő tartalmú ételeknél különösen az újramelegítéssel lehet gond, ugyanis ilyenkor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek növelhetik a gázképződést.

Ajánlatos naplót készíteni az elfogyasztott ételekről, így fokozatosan kiderül: mely ételekre reagál felfúvódással az emésztőrendszerünk. Ha a táplálkozási napló segítségével kizártuk a puffasztó ételeket étrendünkből, de a probléma rendszeresen fennáll továbbra is, akkor érdemes orvoshoz fordulni: ultrahang, végbélvizsgálat, kolonoszkópia, gyomortükrözés, vizelet- és székletvizsgálat, illetve gyomor- valamint bél passage vizsgálat jöhet kontrasztanyag segítségével.

Felszívódási, emésztési zavarok, szindrómák

A puffadás mögött a tápanyagok felszívódásának zavarai is állhatnak. A tejcukor- és lisztérzékenység egyaránt lehetnek az okai. Okozhat felfúvódást a hasnyálmirigy-elégtelenség és az IBS, azaz az Irratibilis bélszindróma.

A vastagbélben képződő gázok elvileg szagtalanok, de az ide jutó fehérjék, rostok és zsírok bomlása miatt kellemetlen szagokat okozhatnak.

Betegségek

A krónikus haspuffadás okai lehetnek cukorbetegség, amely során a gyomor mozgászavara tapasztalható, a Crohn-betegség, a vesegörcs és a pajzsmirigy alulműködése is, amely a lassuló anyagcsere miatt eredményezi a kellemetlen gázok kialakulását. A felfúvódás és a székrekedés váltakozása akár nőgyógyászati problémákra, de akár vastagbélrákra is utalhat, de húgyúti fertőzés is állhat a háttérben.

Lelki okai is lehetnek

A stresszes életmód, a folytonos idegeskedés könnyen járhat felfúvódással. Jógával, relaxációval lehet tompítani a tüneteket.

Mit tehet ellene:

- Kerülje a puffasztó ételeket
- Lassan, étkezzen
- Ne igyon szénsavas italokat
- Kevesebb szénhidrátot vigyen a szervezetébe
- Étkezés után mozogjon kicsit
- Csökkentse a stresszt
- Használjon probiotikumot

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.