Test és lélek

Felfúvódás: ezek lehetnek az okai

Bors

Létrehozva: 2015.05.15.

A rendszeres felfúvódás és a haspuffadás kellemetlen, ráadásul számos komoly betegség előjele is lehet. Nehéz meghatározni, mi okozza, de megfelelő táplálkozással magunk is tehetünk ellene.

Egyéni lehet, hogy kinek, mi segíthet: összeszedtünk néhány tényezőt, az okok közül, de tippet is adunk, hogyan lehet befolyásolni.

Puffasztó ételek

Az bizonyos, hogy a gyors étkezés és a rágózás a lenyelt levegő miatt felfúvódást okoz. A túlevés nemkülönben, hiszen ilyenkor extrém módon terheljük a gyomrunkat. A szénsav ugyancsak, nem kell magyarázni miért. A cukoralkohol szintén haspuffasztó hatású, közülük a rágógumiban is megtalálható édesítőszer a szorbitol az egyik legismertebb, de a D-mannitol, a D-galaktikol és a dulcitol is a cukoralkoholok közé tartozik.

Számos élelmiszer, zöldség és gyümölcs is felelős lehet. A csonthéjas gyümölcsök, a brokkoli, karfiol, káposztafélék, bab, szénhidrát-dús és keményítőt tartalmazó ételek, valamint a tojás, lágy sajtok, az olajos magvak közül például a mogyoró vagy a napraforgó egyaránt okozhatnak kellemetlen szeleket. A keményítő tartalmú ételeknél különösen az újramelegítéssel lehet gond, ugyanis ilyenkor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek növelhetik a gázképződést.

Ajánlatos naplót készíteni az elfogyasztott ételekről, így fokozatosan kiderül: mely ételekre reagál felfúvódással az emésztőrendszerünk. Ha a táplálkozási napló segítségével kizártuk a puffasztó ételeket étrendünkből, de a probléma rendszeresen fennáll továbbra is, akkor érdemes orvoshoz fordulni: ultrahang, végbélvizsgálat, kolonoszkópia, gyomortükrözés, vizelet- és székletvizsgálat, illetve gyomor- valamint bél passage vizsgálat jöhet kontrasztanyag segítségével.

Felszívódási, emésztési zavarok, szindrómák

A puffadás mögött a tápanyagok felszívódásának zavarai is állhatnak. A tejcukor- és lisztérzékenység egyaránt lehetnek az okai. Okozhat felfúvódást a hasnyálmirigy-elégtelenség és az IBS, azaz az Irratibilis bélszindróma.

A vastagbélben képződő gázok elvileg szagtalanok, de az ide jutó fehérjék, rostok és zsírok bomlása miatt kellemetlen szagokat okozhatnak.

Betegségek

A krónikus haspuffadás okai lehetnek cukorbetegség, amely során a gyomor mozgászavara tapasztalható, a Crohn-betegség, a vesegörcs és a pajzsmirigy alulműködése is, amely a lassuló anyagcsere miatt eredményezi a kellemetlen gázok kialakulását. A felfúvódás és a székrekedés váltakozása akár nőgyógyászati problémákra, de akár vastagbélrákra is utalhat, de húgyúti fertőzés is állhat a háttérben.

Lelki okai is lehetnek

A stresszes életmód, a folytonos idegeskedés könnyen járhat felfúvódással. Jógával, relaxációval lehet tompítani a tüneteket.

Mit tehet ellene:

- Kerülje a puffasztó ételeket
- Lassan, étkezzen
- Ne igyon szénsavas italokat
- Kevesebb szénhidrátot vigyen a szervezetébe
- Étkezés után mozogjon kicsit
- Csökkentse a stresszt
- Használjon probiotikumot

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek