Test és lélek

Ezért tömje magába a spárgát, amennyit csak tud!

Bors

Létrehozva: 2015.05.21.

A spárga nemcsak finom, de az egyik legjobb vitaminforrás. Ráadásul a földi eper mellett most ennek a remek zöldségnek is szezonja van, így a szokottnál olcsóbban be lehet szerezni.

Már az ókorban gyógyító csodanövényként tartották számon a spárgát. A liliomfélék családjába tartozó zöldség nagyon magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt igen kedvelt növény, az utóbbi években pedig már nem csupán külföldön, de Magyarországon is egyre többen termelik és fogyasztják.

Minimális energiatartalom

A spárga – amellett, hogy egészséges – 100 grammonként mindössze 17 kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak hetente legalább 2-3-szor érdemes enniük. Már csak azért is, mert miközben kalóriaszegény, rengeteg hasznos ásványi anyag, vitamin és nyomelem van benne.

Maximális vitamin- és ásványianyag-tartalom

A spárga igazi vitaminbomba: A-, B-, C-, E- és K-vitamin is van benne. A B-vitamin-komplexből leginkább folsavban, azaz B9-viaminban dús, ezért kiváló gyulladáscsökkentő. Nem véletlen, hogy a spárgát a daganatos betegségek egyik leghatékonyabb természetes megelőzőjének tartják. Nyomelemek és ásványi anyagok is vannak benne: cinket, vasat, mangánt, kalciumot, valamint foszfort tartalmaz, de fehérjében és rostokban is gazdag.

Milyen betegségekre jó?

A spárga gyulladáscsökkentő ereje miatt jó vesebántalmakra és húgyúti fertőzésre. Közismert vízhajtó hatása is. A nagy mennyiségű folsavtartalma miatt védi a szív-érrendszert, a benne lévő réz csökkenti a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatokat, ezért óv a daganatos betegségektől.

Lúgosít

A lúgosítás egyre népszerűbb, de szükség is van rá, mert mindinkább savasan táplálkozunk. A spárga lúgosításban is világbajnok: aszparagin nevű aminosavat tartalmaz, amely segíti helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt szervezetünkben. Ezért a spárga másnaposságra is kiváló étel.

Így kell elkészíteni

A spárgát állítva kell főzni, úgy, hogy a „rügyes” végét ne érje víz. Csak lobogó vízbe szabad beletenni, hogy minél kevesebb íz és értékes tápanyag távozzon belőle főzés közben. 10-12 percnél tovább ne hagyjuk a vízben! A spárga párolva és főzve is kiváló, de készíthetünk belőle turmixitalt is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek