Ezért tömje magába a spárgát, amennyit csak tud!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 21. 23:30
A spárga nemcsak finom, de az egyik legjobb vitaminforrás. Ráadásul a földi eper mellett most ennek a remek zöldségnek is szezonja van, így a szokottnál olcsóbban be lehet szerezni.
Bors

Már az ókorban gyógyító csodanövényként tartották számon a spárgát. A liliomfélék családjába tartozó zöldség nagyon magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt igen kedvelt növény, az utóbbi években pedig már nem csupán külföldön, de Magyarországon is egyre többen termelik és fogyasztják.

Minimális energiatartalom

A spárga – amellett, hogy egészséges – 100 grammonként mindössze 17 kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak hetente legalább 2-3-szor érdemes enniük. Már csak azért is, mert miközben kalóriaszegény, rengeteg hasznos ásványi anyag, vitamin és nyomelem van benne.

Maximális vitamin- és ásványianyag-tartalom

A spárga igazi vitaminbomba: A-, B-, C-, E- és K-vitamin is van benne. A B-vitamin-komplexből leginkább folsavban, azaz B9-viaminban dús, ezért kiváló gyulladáscsökkentő. Nem véletlen, hogy a spárgát a daganatos betegségek egyik leghatékonyabb természetes megelőzőjének tartják. Nyomelemek és ásványi anyagok is vannak benne: cinket, vasat, mangánt, kalciumot, valamint foszfort tartalmaz, de fehérjében és rostokban is gazdag.

Milyen betegségekre jó?

A spárga gyulladáscsökkentő ereje miatt jó vesebántalmakra és húgyúti fertőzésre. Közismert vízhajtó hatása is. A nagy mennyiségű folsavtartalma miatt védi a szív-érrendszert, a benne lévő réz csökkenti a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatokat, ezért óv a daganatos betegségektől.

Lúgosít

A lúgosítás egyre népszerűbb, de szükség is van rá, mert mindinkább savasan táplálkozunk. A spárga lúgosításban is világbajnok: aszparagin nevű aminosavat tartalmaz, amely segíti helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt szervezetünkben. Ezért a spárga másnaposságra is kiváló étel.

Így kell elkészíteni

A spárgát állítva kell főzni, úgy, hogy a „rügyes” végét ne érje víz. Csak lobogó vízbe szabad beletenni, hogy minél kevesebb íz és értékes tápanyag távozzon belőle főzés közben. 10-12 percnél tovább ne hagyjuk a vízben! A spárga párolva és főzve is kiváló, de készíthetünk belőle turmixitalt is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.