8 étel, amit minden nap ennünk kellene

étel
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 11. 00:30
Ha vannak tökéletes élelmiszerek, akkor a most következő nyolcat mindenképpen annak lehet nevezni. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, fogyasztásukkal könnyedén fedezhető a napi szükséglet.
Bors
Spenót

Popeye erőt adó csodaszere a spenót, de a hiedelemmel ellentétben nincs benne sok vas. Van viszont növényi omega-3 zsírsav és folsav is, amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a csontritkulás esélyét. Sőt, a szexuális teljesítőképességre is hatással van, mert növeli a véráramlást ott, ahol kell. Luteinben is gazdag, amivel elkerülhető a látásromlás. Római salátával és kellel is helyettesíthető.

Répa

A sárgarépát nem nagyon kell senkinek bemutatni, de azt kevesen tudják, hogy zsírban oldódó vitaminokkal van tele. Remek A-vitamin-forrás, 15 dekát elfogyasztva teljesen lefedhetjük a szervezet ilyen irányú napi igényét. De sok B6-, C-, B3- és B9-vitamin (azaz folsav) is van benne, emellett kiváló káliumforrás is. Ha unjuk a répát, együnk tököt vagy mangót, hasonlóan jól járunk velük.

Fekete bab

A babot beáztatva elérhetjük, hogy kevésbé puffasszon. Mindez elhanyagolható, ha arra gondolunk, milyen tápláló is a bab. Az egyik legjobb húspótló, hiszen laktató, ugyanakkor telítetlen zsírsavakban gazdag, ami jó a szívnek. Antocián található benne, erős antioxidáns. Ez a vegyület színezi a padlizsánt és a cseresznyét, de a málnát is.

Joghurt

Legalább 2000 éve része az emberiség táplálkozásának, azóta ismerik jótékony hatásait. Sok kultúrában gyógykészítményként is alkalmazták már az ókorban. A probiotikumok és az emésztőrendszer számára fontos baktériumok tárháza található egyes fajtáiban. Erősíti az immunrendszert, segít abban, hogy a sok betegség kiindulóhelyének számító emésztőrendszer egészséges maradhasson. Kalciumban, fehérjékben gazdag. Joghurt helyett a kefir is jó szolgálatot tesz.

Zab

A lehető legjobb rostforrás a zab. Nem véletlenül a tökéletes gabonaként is emlegetik. Kalcium-, magnézium- és B-vitamin tartalma magas. A zab ráadásul gátolja a cukor felszívódását, sőt, segít a salakanyagok megkötésében.

Paradicsom

A piros paradicsom tele van likopinnal, ami egy antioxidáns. Tanulmányok szerint a paradicsomban gazdag étrend csökkenti a tüdő-, a prosztata-, a bőr- és a gyomorrák kialakulását, de a koszorúerekre is jótékony hatással van. A tudósok szerint 22 milligramm likopint kellene a szervezetünkbe juttatni naponta, ami 3 közepes paradicsomnak vagy egy pohár paradicsomlének felel meg. A görögdinnye és a piros grapefruit is alkalmas arra, hogy likopint vigyünk a szervezetbe.

Áfonya

Az áfonyáról tudják talán a legtöbben, hogy magas az antioxidáns-tartalma. Az áfonyát nem véletlenül hívják „csodabogyónak", gyomor- és bélbántalmakra, valamint húgyúti fertőzések ellen is jó, csökkenti a vércukorszintet. A-, C- és D-vitaminban gazdag.

Dió

Nem olcsó dolog a dió, de rendkívül egészséges. Több omega-3 zsírsav található benne, mint a lazacban, és tele van polifenolokkal, amely gyulladáscsökkentő hatású. Csökkenti a koleszterinszintet. Magas a szelén- és magnéziumtartalma, ami jót tesz a bőrnek, a hajnak, az izmoknak és az idegrendszernek is. Kiváló E-vitamin-forrás. Ha nassolni vágyik, egyen diót, mandulát, mogyorót!
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.