Családok százainak jelent segítséget, hogy gyors, finom és egyszerűen elkészíthetô recepteket találunk szakácskönyveiben. A mosatlan edények halmazától és az idôrabló bevásárlástól is megmenti olvasóit. Stahl Judit több mint tíz éve búcsúzott a híradózástól, hogy azzal foglalkozzon, amit igazán szeret. Karácsony közeledtével beszélgettünk az ünnepi készülődésről is.
Milyen karácsonyi menüvel készül?
Hagyomány, hogy a szentestét a férjem, majd az én szüleimnél töltjük. Másnap hármasban vagyunk otthon és minden évben sonkás-kecskesajtos-articsókás kenyérfelfújt az ebéd. Amellett, hogy nagyon finom, praktikus is, mert jó elôre elkészíthetô. A desszert fahéjas biscotti, ezt fehér csokoládés-kapucsínós krémbe mártogatjuk.
Karácsony másnapján érkeznek hozzánk a vendégek, erre az alkalomra összeírok mindent, amirôl úgy gondolom, hogy szükségünk lehet rá. Majd csukott szemmel minden második tételt kihúzok a hosszú listáról, mert idén megfogadtam, hogy nem hajtom magamat agyon a karácsonyi készülôdéssel.
Elvárják, hogy az ünnepek alatt különleges ételekkel álljon elő?
Nem, mert szerencsére a családtagok közül mindenki szeret fôzni. De a bejglitortát, ami a saját találmányom, mindig megrendelik tôlem. Ez az édesség elvileg nagyon rizikós lenne, mert tekercsben sokszor kiszárad, szétesik. Ezért kitaláltam, hogy tortaformába teszem: egy lapos rétegnyi tésztára jön a töltelék, majd újra tészta és újra töltelék.
A tetejét lekenem tojássárgájával, így megy a sütôbe, és biztos, hogy nem repedezik meg és nem szárad ki. A torta egyik részét diósan, a másikat mákosan készítem, a tetején még jelzem is, melyiknél hol a határ.
Vannak, akik az utolsó percre hagyják az ajándékvásárlást. Ön hogy áll vele?
November elejére már beszereztem az ajándékokat, de mivel nagyon nem szeretek üzleteket járni, amit csak lehetett, online rendeltem meg. Ez így volt tavaly is, tavalyelôtt is. A csomagokat aztán szépen be szoktam gyûjtögetni különbözô titkos helyekre a lakásban, de minden évben izgulok, hogy vajon jól megjegyeztem-e, kinek és hova mit tettem.
Nemrég jelent meg legújabb szakácskönyve. A jelszavak most is: egyszerűen, gyorsan, finomat?
Hat év után írtam újra szakácskönyvet. Közben Hanna lányom iskolás lett, egyre tempósabbá váltak a hétköznapok. Nem elég, hogy a finom ételek gyorsan elkészíthetőek legyenek, az is szempont, hogy ne maradjon sok mosatlan a fôzés után.
Gyűlölök mosogatni, a könyvben van is egy fejezet az egyetlen edényben készülô tányérra valókról. A másik nemszeretem tevékenység nálam a sok cipekedéssel járó bevásárlás: ennek elkerülésében segítenek a maximum öt hozzávalós ételek.
Mit tart szem elôtt egy bevásárlásnál?
Nem a mennyiség számít, hanem a minőség – de ez mindenre igaz az életben. Az alapélelmiszereket, például a lisztet, olajat, cukrot a hipermarketekben szerzem be, a zöldséget viszont frissen a piacon, a húst kisboltokban. Nagy pártfogója vagyok a termelôi üzleteknek.
Sok televízióból ismert arc írt már szakácskönyvet, az áruházak polcai is zsúfoltak a receptgyûjteményektől. Mi az, ami a Stahl-könyvek legnagyobb erőssége?
Jó érzés látni, hogy amióta televíziósként elkezdtem szakácskönyveket írni 2001-ben, azóta mennyien követnek. Szerintem a könyveimnek kezdetektôl az a legnagyobb erôsségük, hogy próbafôzött, biztosan sikerülô recepteket találhatnak bennük. Mindig civil próbafôzôket kérek meg, hogy teszteljék a recepteket a megjelenés elôtt, akik eltérô tapasztalattal rendelkeznek a fôzés-sütés terén és az ország különbözô területein élnek.
Mert az rendben van, hogy én el tudom készíteni, de a nagy kérdés, hogy ôk is el tudják-e. Így modellezzük, mi lesz majd, ha az olvasók fogják megfôzni-megsütni az ételeket. Sok minden kibukik ilyenkor, így megéri ez a külön munka. Például ilyenkor derül ki, hogy egyáltalán be tudnak-e vásárolni a receptekhez, hiszen mást kapni Budapesten vagy Debrecenben, és megint mást Nyíregyházán vagy Kecskeméten. Néhány külföldi szakácskönyvvel éppen az a baj, hogy olyan alapanyagok szerepelnek benne, amelyek nálunk csak kevesek számára elérhetôek.
Hogyan választják ki a civileket a próbafőzésre?
Nagyon sokan jelentkeznek a magazinunkon keresztül, legutóbb háromgyerekes apuka is volt a csapatban. A válogatásnál fontos szempont, hogy vidéki próbafôzôk is legyenek, hiszen ahogy mondtam, a recepteknek olyan alapanyagokat kell tartalmazniuk, amelyek az ország számos pontján beszerezhetôk, nem csak a fôvárosban.
Ugorjunk vissza az időben: mikor kezdte érdekelni a gasztronómia?
Már óvodáskoromban is mindig „uzsonnásat” szerettem játszani. Tejet és kakaót „kínáltam”, és nagyon örültem, ha az utóbbit kérték tôlem, mert akkor lehetett kevergetni is. Tizenegy évesen, a születésnapi bulimra én készítettem az ételeket. Amikor úgy alakult, hogy a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem szerkesztô-rendezô szakára jelentkeztem, a szüleim nem voltak túl boldogok. Ragaszkodtak hozzá, hogy legyen mellette egy „rendes” szakma is a kezemben. Érdekelt a cukrászat, így párhuzamosan kitanultam azt is.
Tizenkét évvel ezelôtt búcsúzott a híradózástól. Kívülrôl nézve határozottan kijelenthetô, hogy jól döntött akkor. Sikerét jelzi saját tévémûsor, újság, szakácskönyvek, web-shop…
Visszamenőleg így érzem én is. De akkor még egyáltalán nem lehetett tudni, jól döntök-e, hogy váltok. Kreatív embernek tartom magam, mindig is jobban vonzott a tenni akarás, nem szeretek a babérjaimon ücsörögni. Emellett az is tény: sosem akartam képernyôs híresség lenni csupán a híresség kedvéért. Engem nem érdekel a híresség, a celebvilág.
Ráadásul a hírolvasás egy idô után monoton munkává vált számomra. Ezzel együtt nem volt könnyû meghozni a döntést, de azt választottam, amit igazán szeretek, a sütés-fôzést. Nem üzletasszonynak készültem és a kezdet borzasztó nehéz volt a vállalkozás terén, csak magunkra számíthattunk. Nem tudom megmondani, hogy mikortól lett könnyebb a helyzet, mert nem én vagyok az, aki a pénzügyekkel foglalkozik. Nekem ötleteim vannak, de abból néha túl sok is. Kevesen dolgozunk a cégnél, viszont nagyon jó csapattal.
A sok elfoglaltság mellett mivel kapcsolódik ki?
Sportolok, még az ünnepek alatt is felveszem majd a futóruhámat. Mindig nehéz elkezdeni a mozgást, de utána jobban érzem magam. Szeretek olvasni és mostanában fordítani is. Például nagyon élveztem, amikor tavaly lefordítottam a lányomnak szülinapi ajándékként
A hörcsögöm egy zseni című gyerekkönyvet. Az pedig különösen jólesett, amikor utána többen javasolták, hogy adjuk ki nagy példányszámban, hogy mások szintén elolvashassák. Ez egy új terület volt, amelyben kipróbáltam magam és örülök, amikor mostanában egyre több visszajelzést kapok, hogy várják a folytatást.
A további tartalomból:
Dekoráció: Bátor, merész tippek otthonra
5 lépésben:Legyen a bőre barátja, már most készüljön az ünnepekre!
Ajándék: Anyának szépet, apának valami hasznosat
Életmód: Hasznos tippek,hogy ne a stressz uralja az ünnepeket
Divat: Tökéletes ruhák egy tökéletes napra
Pénztárca: Az év üzlete a karácsony
Ha több kell az átlagosnál, keresse a Borsot a Magazinokkal!