Hozzávalók: 7 db szilikonos muffin sütőben mért adaghoz: 2 dl tejszín, 2 dl zsíros (3,6%) tej, 5 dkg cukor, 100 g tojásfehérje (ez 3 közepes tojásból került elő), 1 púpos teáskanál matcha (japán „zöld tea”). A gyümölcsraguhoz: 500 g őszibarack (fagyasztott is jó), 100 g cukor, 5 cm gyömbér, 1 citrom leve és a felének a reszelt héja.
Elkészítés: A tejet, a tejszínt, a tojásfehérjét, a cukrot és a matchát turmixgéppel/botmixerrel/sima robotgéppel összekeverem. Addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Nem kell félni, nem lesz nagyon habos. A keveréket egy tepsibe állított szilikonos muffinsütőbe öntöm szűrőn keresztül, hogy még az a kevéske hab se menjen bele (de tényleg ne menjen bele a hab, különben egy vékony, keményebb réteg fog képződni belőle a tetején!). Ennek hiányában jó bármilyen szufléforma is, bébiételes üveg, vastagabb üvegpohár, de ebből nem fog szépen kijönni a gőzölés után, viszont lehet benne is tálalni, úgy is csini.
A tepsiben lévő formákat körbeöntöm meleg vízzel, ezt célszerű már a sütőbe helyezett tepsivel elvégezni, úgy kevésbé balesetveszélyes tevékenység.
150 fokon (gázsütőben) 50 perc, de ez az idő függ a formák nagyságától is. 4 szufléformában legyen inkább egy óra.
Ne rémüljünk meg, ha ez még kissé folyékonynak tűnik, amikor kivesszük a sütőből, mert majd megszilárdul, ha kihűl.
Hűtőben töltött néhány óra után kés pengéjével óvatosan meglazítottam végig a formák falánál a panna cottát, majd a forma forró vízbe való mártását követően egy alkalmas méretű tálcára borítottam.
Mellé járt a barackos ragu, amely most következik. A barackot még fagyosan meghámozom, nagyobb kockákra vágom. A cukorral, a citrom levével, reszelt héjával és a meghámozott, négyfelé vágott gyömbérrel együtt fazékba teszem, majd felöntöm annyi vízzel, ami háromnegyed részéig ellepi a gyümölcsöt. Nagy láng fölött addig főzöm, amíg a lé a barack körül szirupos sűrűségűvé nem válik.
Még több íz és különleges recept a keddi Borsban megjelenő Gasztro magazinban!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.