Test és lélek

Végleg megszünteti a hipnózis az allergiát

Sziebig Tímea

2014. április 5. szombat 18:00

Az allergiások birtokában vannak egy óriási titoknak, ismernek egy olyan összefüggést, amit rajtuk kívül senki más: tudat alatt pontosan tisztában vannak vele, milyen lelki sérülés áll fizikai túlérzékenységük hátterében. Ezt hipnózisban képesek felismerni és tökéletesen oldani.

Domján András hipnotizőrrel arról beszélgettünk, miként tud segíteni a hipnózis az allergiás tünetek elhagyásában. A HTIA (Hipnotist Training Institute of Alberta) hipnózis módszer alaptanfolyamának magyarországi oktatója azt is elmondta, hogy miként működik a titokzatosnak hitt és sokakból talán egyszerre vonzást és távolságtartást kiváltó hipnózis módszere.

A hipnózis módosult tudatállapot, amelyben az ember hozzáférhet saját tudatalattijához, amitől megtudhat számtalan fontos információt, például a jelen életszakaszában előforduló nehézségek hátterében rejlő lelki mozgatórugókról.

Közelbe kerül a távol

– Ahhoz, hogy a tudatalattival dolgozni tudjunk, fontos ismerni annak működését – kezdi a beszélgetést Domján András. – A tudatalattinak két funkciója van: az érzelmek tárolása és a központi idegrendszer vegetatív, azaz nem tudatos részének irányítása. Ebből adódik, hogy a szervi működéseink összefüggésben vannak az érzelmi világunkkal.

Allergia esetén elsősorban azt érzékeljük, hogy a test valamilyen fizikai behatásra reagál, például virágzik a parlagfű, és az ember tüsszögni kezd. Ám ezzel egy-idejűleg sokkal mélyebben, a tudatalattiban nagyon lényeges dolog történik, mégpedig egy valamikori érzelemre való reakció, ami valójában felelős a fizikai síkon tapasztalt allergiás tünetért – mondta a hipnotizőr.

Mint a mesében

Volt egy rózsára allergiás férfi, aki számára hipnózis során kiderült, hogy gyermekkori lelki trauma okozza az érzékenységét. Három-éves lehetett, amikor édesanyja kapott valakitől egy rózsacsokrot, ami különös örömöt jelentett számára. A virágot biztonságba helyezte a zongora tetejére. A kisfiú szerette volna közelről megnézni a virágot, ám a hangszer tetejére kapaszkodva leverte azt a vízzel töltött vázával együtt. Ekkor az édesanyja  kiabálni kezdett vele, s azt mondta neki: nem szeretlek. Az asszociáció felnőttkorában allergia formájában emlékeztette a gyermekként rémisztő, mára már feledésbe merült történetre.

Amikor módosult tudatállapotban megszabadult a képtársítás terhétől és megértette édesanyja egykori viselkedésének okát, rendeződött a lelki konfliktusa, és elmúlt az allergiája. – A hipnózis módszerében alkalmazott technikával, vagyis az időben való visszalépéssel, rá lehet találni azokra a mélyen tárolt érzelmekre, amelyek bekapcsolták az allergiás folyamatot – magyarázta a történteket Domján András. – A hipnotizőr segítségével a felelős érzelem a hozzá kapcsolódó konfliktus oldásával átalakítható. S amikor az emlékképhez társuló érzelem megváltozik, a legközelebbi „bekapcsoláskor” már nem fog védekező reakciót kiváltani.

Irritál az élet

Teljesen egyedi, hogy az allergiás reakciót milyen érzelem váltja ki. Azonban a szakember tapasztalatai alapján elmondható, hogy összességében jellemző a lelki háttérben munkálkodó bűntudat, önbüntetés, megbocsátani nem tudás, lelkiismeret-furdalás, az illető önmaga iránti szeretetének  hiánya, és az ebből adódó nem érdemlem meg érzés jelenléte. Amikor például egy ember allergiás lesz arra az ételre, amit nagyon szeret vagy arra az állatra, amellyel különösen szeret együtt lenni, akkor ez nagy valószínűséggel adódhat abból, hogy mélyen úgy érzi, nem érdemli meg azt az élményt, amit az adott dolog nyújt számára.

Aki pedig szinte minden létező allergénre érzékenyen reagál, annak érdemes feltenni a kérdést, hogy mi baja is van magával az élettel, miért áll ellen annak ennyire. Az allergiát sokszor az egykori érzelmi behatást követően évek elteltével váltja ki valami. A hipnózis segítségével egyéni szinten lehet feltárni, hogy pontosan mi a lelki oka az allergiának és azt fontos személyre szabottan oldani.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Sokkoló történetet osztott meg Merkely Béla: 70 napig küzdött életéért az oltásellenes apa – Videó!

borsonline.hu

Aprócska felsőben ment moziba a pornós csaj, kiugrott a melle – 18+

origo.hu

Halálos balesete előtt néhány perccel tette ki kisfiát a bölcsődénél - videó

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

kisalfold.hu

Győrben készült a magyar K.I.T.T. - Megszólalásig hasonlít David Hasselhoff sorozatbeli beszélő autójára - fotók, videó

origo.hu

21 nap alatt is leszokhat a dohányzásról

mindmegette.hu

Ha igazán házias ízekre vágysz: így készül a savanyú becsinált leves

origo.hu

Meghökkentő, de igaz: a világon létezik még egy Hősök tere - galéria

life.hu

"Szépek az ikrek!" - Tolvai Reni mellei felborzolták a kedélyeket, nem bírnak magukkal a rajongók

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet