Test és lélek

Kutyáink is szenvednek az időjárási frontoktól

Dr. Szabó Eszter

2013. június 27. csütörtök 18:00

Az utóbbi hetek szélsőséges időjárási viszonyai miatt sok gazdi tapasztalhatta: az erős frontok nemcsak ránk vannak hatással, hanem kedvenceinkre is. Épp úgy, akár nálunk, minél idősebb vagy betegebb egy állat, annál nagyobb eséllyel viselik meg az időjárás hirtelen változásai.

Lovasok között régóta ismert, hogy hidegfront esetén sokkal gyakoribb a kólika, ami szó szerint erős hasi fájdalmat jelent. Ennek rendszerint emésztőszervi okai vannak, ám minél jobban figyelnek az állat egészséges táplálására, annál ritkább az ilyen jellegű panasz. Ugyanez mondható el a kutyákról, cicákról, tengerimalacokról és a nyulakról is: egy helytelenül táplált állat esetén akár a bélműködés teljes leállása is kialakulhat erős fronthatásra.

Bármilyen állatfajnál tapasztalhatjuk, hogy korábbi csontműtét helye vagy a kopott ízületek fájósabbak hidegfront esetén, illetve hideg, nedves időben. Az ilyen jellegű panaszokat akár meg is előzhetjük, ha időben – a fajnak megfelelő – fájdalomcsillapítót adunk kedvencünknek.

A kánikula, illetve a melegfront elsősorban szív- és érrendszeri, illetve epilepsziás jellegű panaszokat okoz. A hőség, főleg ha hirtelen érkezik, ugyanúgy megterheli a szívbeteg állatok szervezetét, mint az emberekét. Ilyenkor fáradékonyabbak, többet köhögnek, kedvetlenek. Állatorvosunkkal egyeztetve emelhetünk ilyenkor a vízhajtójuk adagján, és természetesen nagyon fontos, hogy ne erőltessük túl őket.

Epilepsziás állatoknál nagy melegben halmozottan jelentkezhetnek rohamok. Érdemes naplót vezetni a rohamokról, amennyiben láthatóan összefügg jelentkezésük az időjárás-változással, ennek megfelelően kell kialakítanunk a gyógyszeres kezelést állatorvosunk segítségével.

Végezetül egy utolsó hasonlatosság: az ellés megindulásában is szerepe lehet az erős fronthatásnak. Nem mindig könnyű elkülöníteni, hogy maga a front vagy a front okozta vihar (dörgés, villámlás) által kiváltott félelem felelős-e a tünetekért. Akár az ellés beindulásában, akár az epilepsziás rohamok kialakulásában szerepet játszhat az izgalmi állapot.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Intim fotót tett közzé Csuti - Vajon készítette a képet?

metropol.hu

Hihetetlen dolgot fedezett fel az ufószakértő a Marson – Fotó!

life.hu

Tápai Szabina megszólalt: "A mi házasságunk egy óriási hullámvasút"

szoljon.hu

Rangos díjakat adtak át a kultúra napi gálán Szolnokon

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

vg.hu

Egy nap alatt több mint kétmillió új fertőzöttet azonosítottak

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

nemzetisport.hu

MU: Fabrizio Romano így vélekedik C. Ronaldo távozási szándékáról

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján