Test és lélek

Okosabban ébred, ha zenére alszik

Bors

Létrehozva: 2013.04.15.

A zene a titka a pihentető éjszakai alvásnak? Nos, úgy fest, igen. A muzsika javítja pihenésünk minőségét, s mintegy mellékesen kondiban tartja, sőt növeli a memóriánkat is. Az alvásnál pedig aligha van kényelmesebb módszer szellemi kapacitásunk karbantartására.

Az alvás közbeni zenehallgatás javítja a memóriát. Felfedezték, hogy az agyi oszcillációkat, azaz rezgéseket felerősítik a zenei hangok, s ennek köszönhetően fejlődik az emlékezőtehetségünk.

Az már régóta ismeretes, hogy az úgynevezett lassú hullámú alvásnak – ez az NREM-fázis, vagyis az az alvásszakasz, amikor nem álmodunk – döntő szerepe van abban, hogy a memóriánk minél több mindent őrizzen meg, ugyanakkor minél több újra váljon befogadóvá. A németországi Tübingen Egyetem kutatásai során azok az önkéntesek, akik alvás közben stimuláló hangokat, zenét hallgattak, jobban emlékeztek az előző este tanultakra, mint társaik.

Alkati kérdés

Egyeseknek bevett szokásuk, hogy tévé, avagy duruzsoló rádió mellett merülnek álomba, míg másoknak a lehető legnagyobb csönd szükséges a zavartalan pihenéshez. Amennyiben az utóbbi csoportba tartozik, ne erőltesse az éjjeli zenehallgatást, hiszen valószínűleg testileg-lelkileg olyan alkat, hogy sötétre és csöndre van szüksége a nyugodt alváshoz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek