Test és lélek

Mérgezi a családját, aki teflonnal főz?

P. Á.

Létrehozva: 2013.04.21.

A teflonnak bealkonyulni látszik, egyre több tanulmány lát összefüggést bizonyos betegségek kialakulása és a teflonedények használata között.

A teflont Roy J. Plunkett amerikai vegyész találta fel 1946-ban. A siker fél évszázadig töretlen volt, ugyanakkor egyre több olyan tanulmány kerül napvilágra, mely szerint a teflon gyártása során használt anyag, a perfluoroktánsav (PFOA) mérgező hatású.

A PFOA károsíthatja az idegrendszert, az ízületeket, májat, pajzsmirigyet, prosztatát és petefészket, köze lehet az elhízás, valamint a hiperaktivitás kialakulásához.

Tekintve, hogy a perfluoroktánsav nem bomlik le a szervezetünkben, az Európai Unió a biológiailag felhalmozódó, mérgező anyagok közé sorolja. A teflon­bevonat nem mérgez, ám bizonyos hőfok felett sérülékennyé válik, 260 Celsius-fok fölött nem stabil, 350 fölött pedig felbomlik. Így, ha egy teflonserpenyő bizonyos hőfok fölé melegszik, kiszabadulhat belőle a veszélyes perfluoroktánsav.

Ugyanilyen veszélyt jelent, ha a káros anyag a bevonat sérülése, kaparása miatt szabadul ki.

A teflon jó alternatívája lehet a kerámiaedény, amelynél a tapadásmentességet az ásványi anyagokból készült bevonat biztosítja. Magas hőfokon sem válnak ki belőle mérgező gázok.

Mellette szól az is, hogy előállításához újrahasznosított alapanyagokat is használnak. Igaz, az ára borsos, de valamit valamiért. Azok se csüggedjenek, akik nem engedhetik meg maguknak rögvest a drága edénycserét. A vas-, zománc-, valamint cserépedények éppen olyan egészségbarátok, mint a kerámia.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek