Joshi Bharat és Szabó Csilla, a népszerű celebházaspár szakácskönyvében varázslatos ízutazásra csábítja olvasóit Indiától Itáliáig. Mi arra kértük Joshi Bharatot, hogy mutassa be nekünk kedvenc indiai ételét.
A híres indiai származású műsorvezető, Joshi Bharat a legfelsőbb kaszt, vagyis a bráhmin tagja. Erre a kasztra többek között az jellemző, hogy tagjai rendkívül szigorú vegetáriánus életvitelt folytatnak.
– Kamaszkorunkban nálunk nem a hosszú hajjal vagy a dohányzással lázadtunk, hanem azzal, hogy például főtt tojást ettem, majd otthon eldicsekedtem vele, hiszen csak így nyert értelmet az engedetlenségem. Anyám persze magánkívül volt – vallja be kilengéseit az ismert televíziós.
Indiában minden fogást egyszerre tálalnak, és a fűszeres étel után szívesen esznek egy-két falat édeset, majd ezt követően akár csípős ételt is. Mindezeket evőeszköz nélkül, úgynevezett csapáti, illetve naan kenyérdarabkákkal kanalazzák ki a közös tálakból.
– Legkedvesebb ételem a chole, amely csicseriborsóból készül. Ezt a pandzsábi ennivalót a fogyókúrázóknak is jó szívvel ajánlom, mert sokáig tart a felszívódása, vagyis később jelentkezik az éhségérzet.
Csicseri (chole)
Hozzávalók 2-3 személyre:
30 dkg csicseriborsó
2 érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál garam-mazsola
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csokor korianderzöld
olaj, só
Elkészítés:
1. Előző este beáztatjuk hideg vízbe a csicseriborsót. Másnap só nélkül feltesszük főzni. Amikor felforr, leszedjük a habját, és 30-60 perc alatt puhára főzzük. A levet ne öntsük ki, mert később szükségünk lesz rá!
2. Ezután olajon megpirítjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. A pirospaprika kivételével hozzáadjuk a fűszereket, és két percig pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, ráhintjük a fűszerpaprikát, beletesszük a hámozott, kockára vágott paradicsomot, a csicserit meg a levét. Alaposan elkeverjük, sózzuk, összeforraljuk, végül megszórjuk az apróra vágott korianderzölddel.