A műsorvezető egy különleges, de könnyen elkészíthető kubai étel receptjét mutatja be olvaóinknak.
Gombos Edina néhány éve Alberto Costafreda kubai fiatalember felesége lett, és megtanulta a karibi ország konyhaművészetének fortélyait. – Engem az anyósom vezetett be a helyi konyhaművészetbe – mesélte a műsorvezető.
– Tőle kezdtem megtanulni az indián, a spanyol, az afrikai és az ázsiai konyhák keverékéből született kubai recepteket. Kubában például a gulyáslevesbe krumpli helyett sütőtököt tesznek, a marhapörköltbe pedig paprika helyett sűrített paradicsom kerül. A bemutatott receptben pedig rizzsel tálálják a babot. Az alapanyagok elérhető áron megvásárolhatók az egzotikus élelmiszerboltokban.
Fekete bab sült banáncsipsszel
Hozzávalók (5-6 adag): 200 gramm apró szemű, fekete bab, zsír vagy olaj, 1 nagy vöröshagyma, fél piros kaliforniai paprika, fél zöld kaliforniai paprika, 5 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál oregánó, só, bors, 1 evőkanál ecet(10 százalékos), 1 evőkanál cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
1 Az előző este beáztatott babot és egy babérlevelet tegyük fel főni egy nagy lábasban úgy, hogy ugyanazt a vizet használjuk, amiben előzőleg áztattuk. Közepes lángon, lefedve, kb. 60 perc alatt lesz puhul meg. Főzés közben pótoljuk a vizet, úgy hogy a végén legalább dupla mennyiségű fekete lé maradjon a babon.
2. Ha megfőtt a bab, merjük ki egy másik lábasba a felét a lével együtt. Botmixerrel pépesítsük, majd az egészet folyassuk át egy nagyon sűrű lyukú szűrőn. Amikor a lé teljesen átfolyt és a szűrőn fennmaradt a bab összes héja, akkor a leszűrt levet öntsük vissza a főzőfazékba a többi babhoz.
Sült banánchips
Hozzávalók 4 főre: 2 db zöld főzőbanán, olaj, csipet só
Elkészítés:
A főzőbanán két végét vágjuk le. A kés nyelével ütögessük meg a héját, hogy könnyebben tudjuk megpucolni. Hosszában ejtsünk bemetszéseket rajta, így távolítsuk el a héját. A megpucolt banánt uborka szeletelővel vagy egy éles késsel vágjuk hajszálvékony szeletekre, és süssük ki forró olajban. Vigyázzunk, mert gyorsan megéghet! Szedjük ki egy papírtörlővel borított tányérra és sózzuk meg. Frissen, melegen tálaljuk a bab mellé.