Test és lélek

Leves űzi a macskajajt

EEP

Létrehozva: 2012.12.31.

Egyesek szerint zsírt kell kanalazni a nagyobbnak ígérkező tivornyázás előtt, a másnaposság pedig gyógysörrel kezelendô. A macskajajűző praktikák közt akad, amelyik kifejezetten káros, ezért néhány egészséges módszert ismertetünk.

A hiedelemmel ellentétben nem tanácsos nehéz ételeket fogyasztania a buliba készülőnek. Aki nem szeretne becsiccsenteni, annak tanácsos néhány ételt kerülnie. Ezek a zsíros vagy nehezen lebomló fehérjékben gazdag ennivalók. Ide tartoznak a húsok, a kolbászfélék, a kacsa, a liba, sőt a borsó és a bab is. A lényeg az, hogy mindenből keveset együnk, poharazgatás közben pedig gyümölcsöket és zöldségféléket érdemes fogyasztani.

– A szilveszteri ünnepség hagyományos étele a lencse, de én nem főzeléknek ajánlom, amihez füstölt húsok dukálnak, hanem egy könnyű salátának.
A szintén tradicionális virsliből pedig keveset egyenek, de feltétlenül minőségit vásároljanak belőle! – javasolja Békési Krisztina dietetikus.

Orosz belgyógyászok szerint a vigalmat megelőző este érdemes bevenni egy fejfájás-csillapítót, így gyengítve az alkohol utóhatását, és két teáskanálnyi csipkebogyószirupot bekapni, hogy erősödjön az epeműködés.

Dr. Bense Tamás orvos szerint az önfegyelem a kulcsszó.– Ne éhgyomorra igyunk, akkor nyugodtan elfogyaszthatunk 3 centnyi aperitifet. Jó tanács, hogy érdemes a buli alatt többször fogat mosni, mert ettől kevésbé kívánja az ember az alkoholt.

Később megint lehet két-három centnyi keserű italfélét inni, például Camparit szódával, majd éjfélkor pezsgőt, amit nem kötelező azonnal felhajtani, éjjel pedig pezsgőzni, esetleg borozgatni érdemes – javasolja a szakember.

Ha a bulizó megfogadja ezeket a tanácsokat, biztosan nem lesz másnap fejfájása, hányingere, hacsak nem érzékeny a szeszes­italra. Természetesen az ünneplés alatt könnyű ételek többszöri fogyasztása javasolt.

– Inni úgy kell, hogy az alkoholt veszélyes anyagként kezeljük, vagyis kis adagokat, hígítva és ritkábban fogyasztunk belőle, hogy elkerüljük a mérgezést – vallja dr. Funk Sándor addiktológus.

Előfordulhat, hogy az illető már a szilveszteri bulin érzi, hogy berúgott, ez esetben azonnal menjen haza és pihenjen le! – Ilyenkor nemcsak azt kerüli el, hogy közröhej tárgyává váljon, hanem – főleg, ha ki tudja adni magából az elfogyasztott italt – a másnaposságot is. Érdemes sok folyadékot innia és lefeküdnie pihenni – tanácsolja Bense.

Amennyiben a bulit követő reggelen mégis másnaposan ébred, akkor gyógyulni kell. Ha nem orvosi az eset, otthon úgy érdemes kezdeni, hogy nem eszik az illető, hanem sok vizet iszik.

– A hányás ellen segít a vízben oldódó aktív szén, mert magába szívja
a toxikus anyagokat. Ha pedig kihányta magát az illető, és elmúlik a hányingere, igyon minél több vizet, teát, kávét – javasolja az addiktológus.

– Én ilyenkor a könnyű leveseket ajánlom, de a korhelylevest kevésbé, mert zsíros disznóságokat is tesznek bele. A fehérjében gazdag ételek ugyanakkor a máj regenerálódását segítik elő. Ezért érdemes tejtermékeket, sovány húsokat, kölest és egyebeket fogyasztani – javallja a dietetikus.

A következő napokban pedig főleg híg és könnyű ételt ajánlott fogyasztani.

– A fejfájás-csillapítókat javaslom, de a hányást enyhítőknek nem látom értelmét. Az alkohol elleni, berúgást gátló készítmények pedig egyszerűen komolytalanok. Ha már nem hány az ember, beveheti a fejfájás-csillapítót, Magne B6-vitaminkúrába kezdhet, és segít a kontrasztos tusolás, meg a friss levegő, de „gyógysört” még véletlenül se fogyasszon senki! – teszi hozzá a doktor. 
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177216_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27694_resized.jpg?avcount=1714689016
origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182067_auto_resized.jpg
life.hu

Születési virágok: mindenkinek van egy, ami a személyiségéről árulkodik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178262_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk - Már nem érdekli a balliberális médiát, milyen eszement módon képes viselkedni Magyar Péter konfliktushelyzetben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183871_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27693_resized.jpg?avcount=1714689016
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182599_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183177_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714689016
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban