Test és lélek

Már nem divat a szingliség: újra gyereket akarnak a nők

Balajti Péter

Létrehozva: 2012.11.28.

Megfordult a világ: egy friss felmérés arra utal, leáldozott a szinglikorszak. Az anyaság pedig kezd felértékelődni: tíz nőből nyolc utódra vágyik.

Családra vágyik a modern nő – derül ki a YouGov piackutató friss felméréséből. A hölgyek 80 százaléka jelentette ki: gyermeket akar, akár örökbefogadás árán is. Úgy tűnik, a szinglitrendnek leáldozott. Bata Teréz is a családalapítás híve.

– Ha kicsit később is, de még időben észbe kapnak a nők, és gyermeket vállalnak. Nálam ez sosem volt kérdés, Bálint mellé jöhet a második is – jelenti ki. Hajda Nóra másképp látja, igaz, még ráér, húszéves sincs.

– A mai világ alkalmatlan a gyermeknevelésre, úgyhogy én a maradék 20 százalékhoz tartozom. Persze ha idővel sikerül megalapoznom a jövőmet, s a dolgok jó irányba változnak, meggondolom.

Dr. Tahy András szülész azt tapasztalja, hogy a nők ismét több gyermekre vágynak.

– Nemcsak az abortuszok száma csökken, de egyre fontosabbá válik a nők számára, hogy egy-egy nőgyógyászati beavatkozás után is lehessen gyermekük. Biztosan a válság is közrejátszott a korábbi trend megváltozásában. A boldogulásuk helyett egyre többen a boldogságukat nézik. Számos szülésnél segédkeztem, s a visszajelzések alapján mondhatom: a gyermek érkezése elűzi az aggodalmakat, számos problémát megold. Az anyagiak miatti félelmeket például eloszlatja a valós, működőképes értékrend kialakítása, és erősödik a pár között a kötelék – vélekedik Tahy doktor.

Hegedüs Réka családszociológus szerint a magyarok alapvetően családcentrikusak:

– A szinglilét mögött sok esetben az áll, hogy az egyre iskolázottabb nők nem akarták kevésbé művelt férfival összekötni az életüket. Ez kihatott a gyermekvállalásra is, s félő, hogy a felmérésben kifejezett vágyat közel sem követi minden esetben tett. Az utóbbi időben azonban egyre több 30- 35 éves nő dönt mégis a gyermek mellett. Remélem, a válság a legjobbat hozza ki az emberekből, ösztönzi az ésszerű munkamegosztást és gazdálkodást, segíti a családalapítást, a gyermekvállalást és a család összefogását – vélekedik a családszociológus.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek