Test és lélek

Tökös a rizottó

Bors

Létrehozva: 2012.10.05.

A sütőtök kedvelői örülhetnek, végre megérkezett kedvenc zöldségük szezonja. Ezt az egészségbombát többféleképpen is el lehet készíteni: sütve vagy levesként, de nagyon finom süteményeket és köreteket is alkothatunk belőle.

Hozzávalók

* 3 dl rizottórizs

* 1 l húsleves vagy 3 db kocka

* 1 vöröshagyma

* fél kanadai tök

* 4 evőkanál olaj

* 1 evőkanál kakukkfű

* 1 evőkanál petrezselyem

* 5 dkg vaj _ só, őrölt bors, parmesan  

Elkészítés

1. A megpucolt tök húsát lereszeljük. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a hagymát és egy kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi húsleveslével, hogy éppen ellepje. Belerakjuk a lereszelt tököt is.

2. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megpároljuk a rizst, közben az elfőtt levet apránként pótoljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket és a vajat. Annyira főzzük meg, hogy a rizs rizottósan roppanós maradjon, de puhává váljon. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal és őrölt borssal.   

TIPP

Mivel a sütőtöknek nincs markáns íze, sokféle fűszert használhatunk hozzá. Szerecsendióval, köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel, rozmaringgal, fahéjjal és szegfűszeggel is ízesíthetjük. A tökmagolaj és a méz is kiváló hozzá.  

A Borsban megtalálhatja a tökös krémleves és a muffin receptjét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek