A sütőtök kedvelői örülhetnek, végre megérkezett kedvenc zöldségük szezonja. Ezt az egészségbombát többféleképpen is el lehet készíteni: sütve vagy levesként, de nagyon finom süteményeket és köreteket is alkothatunk belőle.
Hozzávalók
* 3 dl rizottórizs
* 1 l húsleves vagy 3 db kocka
* 1 vöröshagyma
* fél kanadai tök
* 4 evőkanál olaj
* 1 evőkanál kakukkfű
* 1 evőkanál petrezselyem
* 5 dkg vaj _ só, őrölt bors, parmesan
Elkészítés
1. A megpucolt tök húsát lereszeljük. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a hagymát és egy kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi húsleveslével, hogy éppen ellepje. Belerakjuk a lereszelt tököt is.
2. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megpároljuk a rizst, közben az elfőtt levet apránként pótoljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket és a vajat. Annyira főzzük meg, hogy a rizs rizottósan roppanós maradjon, de puhává váljon. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal és őrölt borssal.
TIPP
Mivel a sütőtöknek nincs markáns íze, sokféle fűszert használhatunk hozzá. Szerecsendióval, köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel, rozmaringgal, fahéjjal és szegfűszeggel is ízesíthetjük. A tökmagolaj és a méz is kiváló hozzá.
A Borsban megtalálhatja a tökös krémleves és a muffin receptjét.