Tökös a rizottó

tök
PUBLIKÁLÁS: 2012. október 05. 14:00
A sütőtök kedvelői örülhetnek, végre megérkezett kedvenc zöldségük szezonja. Ezt az egészségbombát többféleképpen is el lehet készíteni: sütve vagy levesként, de nagyon finom süteményeket és köreteket is alkothatunk belőle.
Bors

Hozzávalók

* 3 dl rizottórizs

* 1 l húsleves vagy 3 db kocka

* 1 vöröshagyma

* fél kanadai tök

* 4 evőkanál olaj

* 1 evőkanál kakukkfű

* 1 evőkanál petrezselyem

* 5 dkg vaj _ só, őrölt bors, parmesan  

Elkészítés

1. A megpucolt tök húsát lereszeljük. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a hagymát és egy kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi húsleveslével, hogy éppen ellepje. Belerakjuk a lereszelt tököt is.

2. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megpároljuk a rizst, közben az elfőtt levet apránként pótoljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket és a vajat. Annyira főzzük meg, hogy a rizs rizottósan roppanós maradjon, de puhává váljon. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal és őrölt borssal.   

TIPP

Mivel a sütőtöknek nincs markáns íze, sokféle fűszert használhatunk hozzá. Szerecsendióval, köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel, rozmaringgal, fahéjjal és szegfűszeggel is ízesíthetjük. A tökmagolaj és a méz is kiváló hozzá.  

A Borsban megtalálhatja a tökös krémleves és a muffin receptjét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.