A zöldségekről, gyümölcsökről télen sem kell lemondanunk, hiszen számos fajtájuk megőrzi értékes anyagait fagyasztva vagy aszalva is. Alábbi összeállításunkban a tizenhárom ászt mutatjuk be.
Kajszibarack– béta-karotin tartalma védi a szemet, ellenállóbbá tesz bizonyos tumorokkal szemben. Frissen vagy szárítva a legjobb.
Avokádó– olaja csökkenti a koleszterinszintet, emeli a jó koleszterin mennyiségét.
Sárgadinnye– egy fél dinnyében a napi C-vitamin adagunknak majdnem a duplája található. Ez béta-karotinnal kiegészítve igen erős antioxidáns, vagyis komoly védelmet jelent a sejtjeinknek. Magas káliumtartalma miatt szívritmus problémákra is hasznos. Ha apró kockákra vágva lefagyasztjuk, télen is készíthetünk belőle friss turmixot.
Paradicsom– a legújabb kutatások szerint likopin tartalma miatt napi fogyasztása jelentősen csökkenti a húgyhólyag-, a gyomor- és vastagbélrák kockázatát. A legjobb, ha egy kevés olívaolajjal esszük, így a likopin könnyebben felszívódik.
Mazsola – magas vastartalma miatt főleg a nőknek és a gyerekeknek ajánlott.
Füge – hangulatjavító, vízhajtó, koleszterintszint csökkentő hatású gyümölcs. Magas B6-vitamin tartalma miatt különösen javasolt a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek.
Citrom és lime – mindkettő olyan anyagokat tartalmaz – a C-vitaminon kívül is – melyek napi fogyasztása segít a rákos folyamatok megelőzésében a szervezetnek.
Hagyma – a kvercetin az egyik legerősebb ismert tumor ellenes flavonoid. Márpedig a hagymák bőven tartalmazzák ezt az anyagot. Olíva olajban kisütve, egyszerűen rizzsel vagy más zöldséggel is tálalható.
Articsóka – elsősorban a bőr daganatos megbetegedései ellen jó, ezért a sokat napozóknak kifejezetten ajánlott ez a zöldség. De csökkenti a koleszterinszintet is.
Gyömbér – migrénre hajlamosak, ízületi fájdalomtól szenvedők számára megváltást jelenthet ez a növény, ugyanis gátolja a gyulladások kialakulását.
Brokkoli – magas C-vitamin és béta-karotin tartalma mellett két olyan anyagot is a szervezetünkbe juttathatunk a brokkoli rendszeres fogyasztásával, melyek a mellrák megelőzésében komoly szerepet játszanak. A kutatások szerint akkor maradnak meg ezek az anyagok a legnagyobb mennyiségben, ha főzés helyett gőz fölött pároljuk, vagy mikrózzuk a zöldséget.
Spenót – erősebbek ugyan nem leszünk tőle, de ma már a fiatalság forrásának tartják a kutatók. Jótékony az időskori makula degeneráció megelőzésben, és sejtszinten segít visszafordítani az öregedés jeleit.
Kínai kel – igazi női zöldség ez is. Egyes kutatások szerint igen hatásos az emlődaganat elleni harcban, és magas kalcium tartalma miatt a csontritkulás megelőzésében is segít.