Test és lélek

Itt megtudhatja, melyik zöldség és gyümölcs véd a ráktól

Bors

Létrehozva: 2012.10.25.

A zöldségekről, gyümölcsökről télen sem kell lemondanunk, hiszen számos fajtájuk megőrzi értékes anyagait fagyasztva vagy aszalva is. Alábbi összeállításunkban a tizenhárom ászt mutatjuk be.

Kajszibarack– béta-karotin tartalma védi a szemet, ellenállóbbá tesz bizonyos tumorokkal szemben. Frissen vagy szárítva a legjobb.

Avokádó– olaja csökkenti a koleszterinszintet, emeli a jó koleszterin mennyiségét.

Sárgadinnye– egy fél dinnyében a napi C-vitamin adagunknak majdnem a duplája található. Ez béta-karotinnal kiegészítve igen erős antioxidáns, vagyis komoly védelmet jelent a sejtjeinknek. Magas káliumtartalma miatt szívritmus problémákra is hasznos. Ha apró kockákra vágva lefagyasztjuk, télen is készíthetünk belőle friss turmixot.

Paradicsom– a legújabb kutatások szerint likopin tartalma miatt napi fogyasztása jelentősen csökkenti a húgyhólyag-, a gyomor- és vastagbélrák kockázatát. A legjobb, ha egy kevés olívaolajjal esszük, így a likopin könnyebben felszívódik. 

Mazsola – magas vastartalma miatt főleg a nőknek és a gyerekeknek ajánlott.

Füge – hangulatjavító, vízhajtó, koleszterintszint csökkentő hatású gyümölcs. Magas B6-vitamin tartalma miatt különösen javasolt a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek.

Citrom és lime – mindkettő olyan anyagokat tartalmaz – a C-vitaminon kívül is – melyek napi fogyasztása segít a rákos folyamatok megelőzésében a szervezetnek. 

Hagyma – a kvercetin az egyik legerősebb ismert tumor ellenes flavonoid. Márpedig a hagymák bőven tartalmazzák ezt az anyagot. Olíva olajban kisütve, egyszerűen rizzsel vagy más zöldséggel is tálalható. 

Articsóka – elsősorban a bőr daganatos megbetegedései ellen jó, ezért a sokat napozóknak kifejezetten ajánlott ez a zöldség.  De csökkenti a koleszterinszintet is.

Gyömbér – migrénre hajlamosak, ízületi fájdalomtól szenvedők számára megváltást jelenthet ez a növény, ugyanis gátolja a gyulladások kialakulását.

Brokkoli – magas C-vitamin és béta-karotin tartalma mellett két olyan anyagot is a szervezetünkbe juttathatunk a brokkoli rendszeres fogyasztásával, melyek a mellrák megelőzésében komoly szerepet játszanak. A kutatások szerint akkor maradnak meg ezek az anyagok a legnagyobb mennyiségben, ha főzés helyett gőz fölött pároljuk, vagy mikrózzuk a zöldséget.

Spenót – erősebbek ugyan nem leszünk tőle, de ma már a fiatalság forrásának tartják a kutatók. Jótékony az időskori makula degeneráció megelőzésben, és sejtszinten segít visszafordítani az öregedés jeleit. 

Kínai kel – igazi női zöldség ez is. Egyes kutatások szerint igen hatásos az emlődaganat elleni harcban, és magas kalcium tartalma miatt a csontritkulás megelőzésében is segít.          

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek