Test és lélek

Laptopot keres a gyerekének? Segíthetünk!

Bors

Létrehozva: 2012.08.28.

Iskolakezdés idején vásárol számítógépet a családok tíz százaléka, mert ilyenkor árengedménnyel kínálják a gépeket a hipermarketek. A Bors szakértőt kérdezett arról, mi alapján válasszunk masinát, s hogy hol és mennyiért kaphatjuk azt meg.

Baróth Csaba informatikus szakértőt arról kérdezte a Bors, milyen szempontokat tanácsos figyelembe venni telefon- és számítógép-vásárlásnál. A szakboltot is üzemeltető vállalkozó az alábbi négy pontban foglalta ezeket össze:

1. Az ár az alap, azaz eleve abban az árfekvésben keresgéljünk, amelyikre pénzünk van.

2. Asztali vagy laptop? Utóbbi annak javasolt, akinek már van asztali gépe, viszont hordozható masinára is szüksége van.

3. Játszani vagy dolgozni? Ha csupán az irodai alkalmazásoknak kell futnia, nem szükséges akkora memória és teljesítmény, mint a szinte valósághű látványt adó játékokhoz.

4. Ragaszkodunk a vadonatúj géphez, avagy megfelel a használt is?

Nos, először is érdemes szétnézni a hipermarketekben, ahol nagyobb engedményeket lehet elcsípni, mint a kisebb szaküzletekben, ráadásul a gyárak nyomott áron kínált saját márkás termékei a szaküzletekben sokszor nem is kaphatók. Tanácsos olyat választani, aminek a megnevezésében is benne van, hogy játékhoz, munkához, avagy csak levelezéshez és internetezéshez készült. Ezeknek az alkatrészeit ugyanis tényleg kizárólag az adott célokhoz szerelik össze.

Szaküzletben akkor érdemes vásárolni, ha úgy tervezzük, hogy egy-két év múlva új masinát vennénk, a kisebb boltok ugyanis gyakorta beszámítják a kiszolgált szerkezetet.

Ha a család több tagja is használja a számítógépet, akkor a munka, a mesenézés és a játék igényeinek is meg kell felelnie a masinának. A számítástechnika olyan rohamosan fejlődni, hogy nincs túl sok értelme méregdrága gépet venni. Ma 90-100 ezer forintért biztosan kap olyan gépet, amin minden program futni fog.

A laptopok egyre divatosabbak, ám ne feledjük, hogy nem fejleszthetők. Ugyanakkor a fiataloknak egyre inkább fontos, hogy a személyiségüket is megmutassák gépükkel. Számos modellt kínálnak különleges színekkel, mintákkal, díszítésekkel (akad Swarovski- kristállyal kirakott), de ezek alaposan felverik az gép árát is.  

 

Érdemes böngészni az apróhirdetéseket

Az eladásra kínált használt számítógépek között is szép arányban találni olyat, ami minden igényének megfelelhet: biztonságos, jó konstrukció, és – messze nem mellékesen – sokkal olcsóbb, mint egy új. A szaküzletekben általában olyan használt laptopok kaphatók, melyeket munkahelyeken használtak (vagy csak tartaléknak tartottak), majd lecseréltek azokat. Ezekre általában fél, ritkábban egy év garanciát adnak.   

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek