A paradicsom rákot gyógyít és fiatalít

étel
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 05. 22:00
A friss zamatú, savszegény magyar paradicsom fogyasztása önmagában is mennyei élvezet. Hát még hogy kiderült egyedülálló csodatévő ereje! Nem csupán fiatalít, de a rák veszélyét is csökkenti.
M. G.

Óriási tévedés volt anno eltiltani a paradicsomot rákbetegektől. Tudományos kutatások ugyanis éppen azt bizonyították be, hogy a paradicsom színanyaga csökkenti a daganatos betegségek kockázatát. A felfedezésre a jeruzsálemi egyetem biokémikusa, Betty Schwartz és munkatársai laborkísérletek során úgy jutottak, hogy a paradicsomot vérvörösre színező, s a görögdinnyében is megtalálható lycopin jelentősen csökkentette a daganatos sejtek szaporodását.

Az említett kísérletben az ajakrák sejtkultúrájának kezelését végezték, hogy az oxidációs folyamatokat lassítsák. Eközben történt, hogy a színanyag a tumorcellákkal kapcsolatba kerülve azok gyors pusztulását okozta. Korábbi elképzelések igazolódtak tehát, hiszen a paradicsom jótékony hatását már régen gyanították. Ezek szerint a paradicsom rendszeres fogyasztása a rák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti. Főleg a hasnyálmirigy-, emlő-, prosztata- és bélrák kialakulása előzhető meg vele.

Miután az már korábban kiderült, hogy vegyszer nélkül termesztett paradicsomok 35–45 százalékkal több színanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos paradicsomok, érthető az is, hogy a mi éghajlati viszonyaink mellett bőségesen elegendő lycopint tartalmaznak. Egy egészséges felnőtt ember heti 1–1,5 kg ökoparadicsommal már sokat tehet az fittségéért. 

A paradicsomlé is egészséges, ám a színanyagokat a rosttartalommal ötvöző héj különösen értékes. Az ökoparadicsom esetében ugyanis nem a vegyszer bújik meg a héj alatt, hanem a lycopin. Hasonló hírről számolt be egyébként detroiti Wayne Állami Egyetem is. Egy tizenkét tagú kísérleti csoportot prosztataműtét előtt három héttel lycopin-kúrára fogtak. Az operáció előtt konstatálták, hogy a csoport kétharmadánál a daganat nem növekedett.

Ám a paradicsom csodájáról más is kiderült: karlsruhei professzorok szerint fiatalít is. A lycopin ugyanis rendkívüli mértékben köti meg a szabad gyököket. Ez a vegyileg hiperaktív anyag a sejtzsírokat blokkolja, az enzimeket lebonthatatlanná teszi és így a sejt örökítő sajátságát károsítja. Mellesleg szólva a szabad gyökök a legtöbb elfajulás, így a rák okozói is.

Közismert, hogy a korral a védekezőképesség természetszerűleg gyengül, ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával lehet ellensúlyozni. Ebben a folyamatban játszik kiemelkedő szerepet a paradicsom. A kutatók szerint a paradicsomlé mint életelixír működik. A paradicsom védőmolekulái rendkívül stabilak, még a ketchupban is fellelhetők. A bioparadicsom pedig áldásos élettani hatását – vegyszeres beavatkozás hiányában – tökéletesen megőrzi.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.