Test és lélek

A paradicsom rákot gyógyít és fiatalít

M. G.

Létrehozva: 2012.08.05.

A friss zamatú, savszegény magyar paradicsom fogyasztása önmagában is mennyei élvezet. Hát még hogy kiderült egyedülálló csodatévő ereje! Nem csupán fiatalít, de a rák veszélyét is csökkenti.

Óriási tévedés volt anno eltiltani a paradicsomot rákbetegektől. Tudományos kutatások ugyanis éppen azt bizonyították be, hogy a paradicsom színanyaga csökkenti a daganatos betegségek kockázatát. A felfedezésre a jeruzsálemi egyetem biokémikusa, Betty Schwartz és munkatársai laborkísérletek során úgy jutottak, hogy a paradicsomot vérvörösre színező, s a görögdinnyében is megtalálható lycopin jelentősen csökkentette a daganatos sejtek szaporodását.

Az említett kísérletben az ajakrák sejtkultúrájának kezelését végezték, hogy az oxidációs folyamatokat lassítsák. Eközben történt, hogy a színanyag a tumorcellákkal kapcsolatba kerülve azok gyors pusztulását okozta. Korábbi elképzelések igazolódtak tehát, hiszen a paradicsom jótékony hatását már régen gyanították. Ezek szerint a paradicsom rendszeres fogyasztása a rák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti. Főleg a hasnyálmirigy-, emlő-, prosztata- és bélrák kialakulása előzhető meg vele.

Miután az már korábban kiderült, hogy vegyszer nélkül termesztett paradicsomok 35–45 százalékkal több színanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos paradicsomok, érthető az is, hogy a mi éghajlati viszonyaink mellett bőségesen elegendő lycopint tartalmaznak. Egy egészséges felnőtt ember heti 1–1,5 kg ökoparadicsommal már sokat tehet az fittségéért. 

A paradicsomlé is egészséges, ám a színanyagokat a rosttartalommal ötvöző héj különösen értékes. Az ökoparadicsom esetében ugyanis nem a vegyszer bújik meg a héj alatt, hanem a lycopin. Hasonló hírről számolt be egyébként detroiti Wayne Állami Egyetem is. Egy tizenkét tagú kísérleti csoportot prosztataműtét előtt három héttel lycopin-kúrára fogtak. Az operáció előtt konstatálták, hogy a csoport kétharmadánál a daganat nem növekedett.

Ám a paradicsom csodájáról más is kiderült: karlsruhei professzorok szerint fiatalít is. A lycopin ugyanis rendkívüli mértékben köti meg a szabad gyököket. Ez a vegyileg hiperaktív anyag a sejtzsírokat blokkolja, az enzimeket lebonthatatlanná teszi és így a sejt örökítő sajátságát károsítja. Mellesleg szólva a szabad gyökök a legtöbb elfajulás, így a rák okozói is.

Közismert, hogy a korral a védekezőképesség természetszerűleg gyengül, ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával lehet ellensúlyozni. Ebben a folyamatban játszik kiemelkedő szerepet a paradicsom. A kutatók szerint a paradicsomlé mint életelixír működik. A paradicsom védőmolekulái rendkívül stabilak, még a ketchupban is fellelhetők. A bioparadicsom pedig áldásos élettani hatását – vegyszeres beavatkozás hiányában – tökéletesen megőrzi.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek