Langyos piskóta, forró gyümölcsvelő és jéghideg tejszín teszi feledhetetlenné az egyébként is mennyei ízorgiát ebben a süteményben.
Hozzávalók 8 szelethez
Tésztához: 30 dkg liszt- 25 dkg vaj - 4 tojás - 15 dkg cukor - 1 tasak vaníliás cukor - 1/2 tasak sütőpor - 1.5 dl tej
Töltelékhez: 40 dkg áfonya - 15 dkg porcukor - 1 citrom leve - néhány csepp rumaroma - 3 dl tejszín - 1 csomag habfixáló
Elkészítés
1. Bő vízben megmossuk, lecsöpögtetjük az áfonyát, felitatjuk róla a nedvességet, majd meghempergetjük porcukorban. 15 perc alatt átfőzzük, hogy dzsemszerű legyen, közben meglocsoljuk citromlével, kevés rumaromával. Kihűtjük.
2. Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral s a puha vajjal, hozzáadjuk a apránként a liszt, a sütőpor és a vaníliás cukor keverékét. Közben adagolva beleöntjük a tejet, és jól összedolgozzuk. Csipet sóval habbá verjük a tojásfehérjéket, majd beleforgatjuk a tésztamasszába, és az egészet a sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük.
3.Elsimítjuk a massza középét, hogy egyenletes legyen, és ne púposodjon fel sütés közben. 180 C fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk a tepsiből, hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapot vágunk belőle.
4. Megkenjük a süteménylapokat áfonyadzsemmel, s ráterítjük a lehűtött tejszínből robotgépben felvert kemény habot. Egymásra helyezzük, a tetejét is bevonjuk habbal. Hűtőbe tesszük, fogyasztás előtt vízbe mártott késsel kockákra szeleteljük.
Elkészítési idő: 45 perc