Tejszínes dzsemes szelet fekete áfonyával

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2012. július 15. 18:00
Langyos piskóta, forró gyümölcsvelő és jéghideg tejszín teszi feledhetetlenné az egyébként is mennyei ízorgiát ebben a süteményben.
Bors

Hozzávalók 8 szelethez

Tésztához: 30 dkg liszt- 25 dkg vaj - 4 tojás - 15 dkg cukor - 1 tasak vaníliás cukor - 1/2 tasak sütőpor - 1.5 dl tej

Töltelékhez: 40 dkg áfonya - 15 dkg porcukor - 1 citrom leve - néhány csepp rumaroma - 3 dl tejszín - 1 csomag habfixáló

Elkészítés

1. Bő vízben megmossuk, lecsöpögtetjük az áfonyát, felitatjuk róla a nedvességet, majd meghempergetjük porcukorban. 15 perc alatt átfőzzük, hogy dzsemszerű legyen, közben meglocsoljuk citromlével, kevés rumaromával. Kihűtjük.

2. Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral s a puha vajjal, hozzáadjuk a apránként a liszt, a sütőpor és a vaníliás cukor keverékét. Közben adagolva beleöntjük a tejet, és jól összedolgozzuk. Csipet sóval habbá verjük a tojásfehérjéket, majd beleforgatjuk a tésztamasszába, és az egészet a sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük.

3.Elsimítjuk a massza középét, hogy egyenletes legyen, és ne púposodjon fel sütés közben. 180 C fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk a tepsiből, hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapot vágunk belőle.

4. Megkenjük a süteménylapokat áfonyadzsemmel, s ráterítjük a lehűtött tejszínből robotgépben felvert kemény habot. Egymásra helyezzük, a tetejét is bevonjuk habbal. Hűtőbe tesszük, fogyasztás előtt vízbe mártott késsel kockákra szeleteljük.

Elkészítési idő: 45 perc
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.