A gyümölcsnapnak sok előnye van: tisztítja a bélrendszert, időt ad a szervezetnek a méregtelenítésre, beindítja az öngyógyító folyamatokat, szépíti a bőrt, erősíti az immunrendszert.
Most érdemes gyümölcsnapot tartani, amikor a természet bőséggel kínálja a friss, helyben termő gyümölcsöket. Lehetőleg jó minőségű, természetes és tiszta környezetben termettet válasszunk. A gyümölcs magas rost-és folyadéktartalma villámgyorsan átpucolja a bélrendszert, és vitaminbombaként regenerál, emellett szabályozza a sejtek vízháztartását.
– A gyümölcsnap felüdülés testnek és léleknek egyaránt, egyúttal gyógyír az emésztésnek – mondja Pázmándi Kata étrendtanácsadó. – A gyümölcs kiváló étel a helytelen táplálkozás, a szervezetbe került káros anyagok és a felhalmozódott salakanyagok kitakarításához. Védi egészségünket, szépíti bőrünket. A bikinidiéta fontos eleme lehet.
A meggy, a ribizli, mint minden savanyú gyümölcs, zsírégető. A málna kiegészítésként vagy önállóan szintén kiváló élettani hatású. Sárgabarackból kevesebbet, ősziből sokat ehetünk.
Salátavariációk
Első változat:30 dkg alma, 40 dkg görögdinnye, 30 dkg őszibarack, 30 dkg sárgadinnye, 20 dkg körte.
Második változat:30 dkg cseresznye, 30 dkg málna, 30 dkg meggy, 20 dkg ribizli, 40 dkg alma.
A felsorolt gyümölcsöket mosás után feldaraboljuk. Az almát és az őszibarackot külön edényben készítjük el, bőségesen meglocsoljuk citromlével, majd hozzáadjuk a többi gyümölcshöz. Hűtőszekrényben tárolva, öt étkezésre elosztva fogyasszuk el. Ne tegyük el másnapra! Szomjúságérzet esetén kizárólag ivóvizet vagy szénsavmentes ásványvizet igyunk.