Test és lélek

7 nyári kaja, amivel ki lehet húzni a főétkezések között

Bors

Létrehozva: 2012.07.19.

Ki ne szeretne olyan ételeket, italokat fogyasztani, amelyek laktatnak, finomak és még egszségesek is. Főleg, hogy itt a fürdőruhaszezon! Mostan összeállításunkban 7 olyan éhségűzőt mutatunk be, amely segítségével biztos, hogy átvészeljük a főétkezések közötti időszakokat anélkül, hogy a sokszor gyors megoldásnak tűnő kalóriabombákhoz nyúlnánk.

Épp most reggeliztünk, de már alig várjuk az ebédet és legszívesebben bekapnánk valami rágcsálnivalót, vagy jót tenne egy kis nassolás a tévé előtt ülve, amíg elkészül a vacsora. Bizonyára sokaknak ismerős a helyzet. A főétkezések után hírtelen felbukkanó éhségérzet sok esetben amiatt áll elő, mert sok a szénhidrát az elfogyasztott ételben, amely gyorsan megemeli a vércukorszíntet, de mivel hamar megemésztjük a vércukorszínt gyorsan le is esik.

Ha tehát nem akarunk állandóan az evésre gondolni, érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek szinten tartják a vércukorszintet és lassabban emésztjük meg őket.

Az emberi szervezet legkönnyebben a szénhidrátdús ételeket emészti meg, majd fehérjéket és legvégül a zsírt. Éppen ezért a magas zsírtartalmú gyümölcsök, valamint az olajos magvak például a diófélék kifejezetten jól laktatnak két étkezés között - árulta el szakértőnk, Schmidt Judit dietetikus, aki szerint ha pontosan megtervezzük, hogy mikor, mit eszünk és egy kicsit odafigyelünk a bevitt kalóriák mennyiségére, a nassolás akár még egészséges is lehet. Íme a legjobb kaják:

Tojás

Egy nemrégiben Los Angelesben végzett kutatás rámutatott, hogy azok, akik reggelire tojást ettek kevésbé voltak éhesek utána, mivel az étvágy kialakulásáért felelős hormon, a ghrelin szintje jelentős mértékben lecsökkent esetükben - írta a Womans’Day. Egy főttojás tehát kifejezetten jó éhségűző lehet két étkezés között, de ha reggelire esszük, ebédig kihúzzuk vele. Aki azonban aggódik a koleszterinszintje miatt, az fogyassza inkább csak a tojás fehérjét.

Avokádó

Magas zsírtartalma miatt az avokádót lassabben emésztjük, ugyanakkor a rosttartalma is magas, ezért nagyon jól laktat. Egy fél avokádó 140 kalória, így ügyeljünk rá, hogy ne együnk sokat egyszerre. Ha összeturmixoljuk egy kis fokhagymával, borssal és sóval, remek mártogatós krémet készíthetünk belőle, de persze chips helyett inkább zöldségeket, példul uborkát mártogassunk bele vagy egy szelet teljeskiőrlésű kenyerre kenjük.

Víz

Talán kevesen gondolnák, de gyakran fordul elő, hogy nem is éhesek, hanem szomjasak vagyuk. Sokan összetévesztik az éhségérzetet a szomjúság érzettel. Így ha, valaki nem akar sokat enni, igyon meg inkább egy nagy pohár vizet és az éhségérzet gyakran el is múlik ezt követően - javasolta Schmidt Judit dietetikus. Egy kutatás során pedig kiderült, akik étkezés előtt megittak egy pohár vizet azok 75-90 kalóriával kevesebbet ettek utána. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az emésztőrendszerünkre is áldásos hatással lesz, ha óránként egy pohár vizet megiszunk napközben, ugyanis a víz serkenti az emésztést.

Vöröslencse

Általában véve a hüvelyesek is jól laktatnak, de a vöröslencsét kifejezetten ajánlják, mivel főzés előtt nem kell beáztatni és nagyon gyorsan megfő. Természetesen magas ennek is a rosttartalma, és összeturmixolva ebből is kíváló zöldségkrémet készíthetünk, ugyanakkor sokkal kevésbé nehezül el tőle az ember, mint a babtól. Ezen felül az immunrendszert is erősíti.

Mandula

Az olajos magvakat szintén lassabban emésztjük, mivel tele vannak zsírral. Közéjük tartozik a mandula is. Nagyon jól laktat, de ne együnk belőle sokat, mert hízlal. Különösen jól lehet párosítani viszont olyan gyümölcsökkel, amelyeket egyébként túl savasnak tartanánk. Remekül ellenegyensúlyozza ezek savas hatását.

Görög joghurt

Magas a kálcium és a fehérje, de alacsony a cukortartalma. 20 gramm görög joghurt, ami egyébként sokkal sűrűbb, mint a hagyományos változat, majdnem annyi zsírt tartalmaz, mint egy darab sovány hús. Szóval biztos lehetünk benne, hogy jól lakunk vele, de ebből sem szabad túl sokat enni, ha éppen a súlyunkat is tartani szeretnénk közben.

Cayenne bors

Az ördögborsként vagy aranyborsként emlegetett fűszer nagyon jót tesz a a szívnek, emellett a a vérkeringést is serkenti, de a mi esetünkben, étvágycsökkentő hatása miatt érdekes. Ha kicsit megfűszerezzük vele az ételünket, kevésbé esszük majd tele magunkat emellett még a kalóriaégetés is gyorsabban megy majd utána. Érdemes tehát a feketeborsot felváltani vele, de vigyázzunk vele, csak egy csipetnyit!


Általánosságban pedig elmondható, hogy a magas rosttartalmú ételek: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék szinte mind kíváló éhségűzők lehetnek.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek