Epekövet okozhat a finomliszt

szénhidrát
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 22. 22:00
Minden ötödik ember epekővel hal meg, pedig sok tízmillióan élnek világszerte epehólyag nélkül. Ez egy méregzöld izmos kis zacskó, ami étkezés után rápréseli a máj epefolyadékát a lenyelt ételre, az pedig megemészti a táplálékban lévő zsírokat.
Bors

 Ha az epét az epekővel együtt kiveszik, már nem étkezés után kapja az epefröccsöt a táplálék, hanem folyamatosan csordogál. A zsíranyagcsere és a bélflóra ezért romlásnak indul, ami miatt a koleszterin-, a cukor- és a hormonháztartás is kárt szenved. Tehát – a ma még könnyen kidobott – epe nélkül megnő az esélye egészségünk gyorsabb leromlásának.

Ma már megoldott a kövesedések megelőzése, illetve azok természetes anyagokkal történő biztonságos eltüntetése a szervezetből. Vannak olyan enzimek, amik a szervezetben lerakódó köveket lebontják.

Ráadásul e hatóanyagok a csontokra nem károsak, ám egyetlen kőnek sem kegyelmeznek. Jómagam az epekő okaként azt a tézist fogadom el, ami a legnagyobb zsírfogyasztó eszkimók megfigyeléséből indul ki: náluk az epekövesség csak akkor jelent meg, amikor elkezdtek finomított szénhidrátot (lisztet, cukrot) fogyasztani. 

Tóth Zsigmond természetgyógyász minden pénteken hasznos információkat ad olvasóinknak.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.