Minden ötödik ember epekővel hal meg, pedig sok tízmillióan élnek világszerte epehólyag nélkül. Ez egy méregzöld izmos kis zacskó, ami étkezés után rápréseli a máj epefolyadékát a lenyelt ételre, az pedig megemészti a táplálékban lévő zsírokat.
Ha az epét az epekővel együtt kiveszik, már nem étkezés után kapja az epefröccsöt a táplálék, hanem folyamatosan csordogál. A zsíranyagcsere és a bélflóra ezért romlásnak indul, ami miatt a koleszterin-, a cukor- és a hormonháztartás is kárt szenved. Tehát – a ma még könnyen kidobott – epe nélkül megnő az esélye egészségünk gyorsabb leromlásának.
Ma már megoldott a kövesedések megelőzése, illetve azok természetes anyagokkal történő biztonságos eltüntetése a szervezetből. Vannak olyan enzimek, amik a szervezetben lerakódó köveket lebontják.
Ráadásul e hatóanyagok a csontokra nem károsak, ám egyetlen kőnek sem kegyelmeznek. Jómagam az epekő okaként azt a tézist fogadom el, ami a legnagyobb zsírfogyasztó eszkimók megfigyeléséből indul ki: náluk az epekövesség csak akkor jelent meg, amikor elkezdtek finomított szénhidrátot (lisztet, cukrot) fogyasztani.
Tóth Zsigmond természetgyógyász minden pénteken hasznos információkat ad olvasóinknak.