Test és lélek

Epekövet okozhat a finomliszt

Bors

Létrehozva: 2012.06.22.

Minden ötödik ember epekővel hal meg, pedig sok tízmillióan élnek világszerte epehólyag nélkül. Ez egy méregzöld izmos kis zacskó, ami étkezés után rápréseli a máj epefolyadékát a lenyelt ételre, az pedig megemészti a táplálékban lévő zsírokat.

 Ha az epét az epekővel együtt kiveszik, már nem étkezés után kapja az epefröccsöt a táplálék, hanem folyamatosan csordogál. A zsíranyagcsere és a bélflóra ezért romlásnak indul, ami miatt a koleszterin-, a cukor- és a hormonháztartás is kárt szenved. Tehát – a ma még könnyen kidobott – epe nélkül megnő az esélye egészségünk gyorsabb leromlásának.

Ma már megoldott a kövesedések megelőzése, illetve azok természetes anyagokkal történő biztonságos eltüntetése a szervezetből. Vannak olyan enzimek, amik a szervezetben lerakódó köveket lebontják.

Ráadásul e hatóanyagok a csontokra nem károsak, ám egyetlen kőnek sem kegyelmeznek. Jómagam az epekő okaként azt a tézist fogadom el, ami a legnagyobb zsírfogyasztó eszkimók megfigyeléséből indul ki: náluk az epekövesség csak akkor jelent meg, amikor elkezdtek finomított szénhidrátot (lisztet, cukrot) fogyasztani. 

Tóth Zsigmond természetgyógyász minden pénteken hasznos információkat ad olvasóinknak.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek