Elérkezett a szabadtéri sütések ideje. Mindenkinek van egy-két tuti receptje, a vállalkozó szellemű szakácsok azonban szívesen kipróbálnak új ízeket is. Számukra gyűjtöttük össze a néhány egyszerű, de ízletes étel elkészítésének a leírását.
Grillezett rák
Hozzávalók két főre
* 50 dkg rák
* 4–5 gerezd fokhagyma
* fél citrom leve
* 1 csokor petrezselyem
* néhány kanál olívaolaj
Elkészítés
1. Reszeljük le a fokhagymagerezdeket, vágjuk apróra a petrezselymet, majd öntsünk rá 3–4 evőkanál olívaolajat és a fél citrom levét, majd keverjük össze.
2. Húzzuk fel a rákokat egy nyársra, kenjük rá a fokhagymás olajat, majd rakjuk a grillrácsra parázs fölé.
3. Két-három perc alatt átsül. Amint rózsaszín lesz a rák, ne süssük tovább, mert akkor túlsül.
Hozzávalók 4 személyre
* 40 dkg-os padlizsán
* 2 szép húsos kaliforniai paprika
* 3–4 gerezd fokhagyma
* 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
1. A padlizsánt hosszanti szeletekre vágjuk, a paprikát felkarikázzuk. Darabonként a grillrácsra helyezzük a szeleteket. Maradjanak szorosan egymás mellett, mert az együtt sülés közben az ízek is keverednek. Ha elkészültek, egy padlizsánszeletre fektetünk egy paprika karikát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és egy csipetnyi lereszelt fokhagymával minden darabot. Tálaláskor mártogatós szószt adunk hozzá.
Grillezett csirke
Hozzávalók 6–8 személyre
* 4 db csirkemell
* 1 db kígyóuborka
* 2 kaliforniai paprika
* 2 vöröshagyma
* 3 gerezd zúzott fokhagyma
* fehér bors, só
* Köretnek paradicsom, saláta, fetasajt
Elkészítés
1. A megtisztított csirkemelleket megborsozzuk, bekenjük a zúzott fokhagymával. Legalább fél órára letakarva a hűtőbe rakjuk, míg a fűszerek átjárják a húst.
2. Kockákra vágjuk a húst, majd ugyanilyen méretűre szeleteljük a zöldségeket, az uborkát és a hagymát felkarikázzuk és egymás után nyársra húzzuk azokat. Sózzuk, borsozzuk.
3. Grillrácsra helyezzük és készre sütjük. Salátával, paradicsommal, ízlés szerint fetasajttal tálaljuk.
Grillezett cukkini
Hozzávalók 4 személyre
* 2 nagyobb cukkini
* 5 dkg vaj
* 4 gerezd fokhagyma
* só, bors, ízlés szerinti zöldségek
Elkészítés