VERDIKT

Bicskanyitogató, amit Michael Schumacherrel műveltek: döntött a bíróság

LL

Létrehozva: 2024.05.23.

Megfizet a bulvármagazin a pofátlanul tálalt álinterjúért. Nem elég a kirúgás és a helyreigazítás: fájdalomdíj is jár a Schumacher családnak.

Több mint egy évvel a világbotrány után döntött a német bíróság annak a Michael Schumacher-álinterjúnak az ügyében, amely 2023 áprilisában megjelent a Die Aktuelle bulvármagazinban. A Funke kiadónak 200 ezer euró (77 millió forint) kártérítést kell fizetnie Schumi családjának.

Michael Schumacher a tapasztalt síző barátjától kapott tanácsokat, hogyan mozogjon a havon
200 ezer euró jár Michael Schumacher családjának a félrevezető cikk miatt              Fotó: DPPI via AFP

A magazin a címlapján hirdette, hogy a Forma–1 hétszeres világbajnoka "először adott interjút" a 2013 végén csaknem végzetes síbalesetete óta, amelynek következtében máig ápolásra szorul. 

Félrevezetően világszenzációként tálalták Schumacher nyilatkozatát, az állítólagos beszélgetés címe is – nyilván szándékosan – félreérthető volt: „Teljesen megváltozott az életem” – adták a legenda szájába.

Belül aztán kiderült: valójában természetesen nem ő válaszolt a kérdésekre, hanem egy mesterséges intelligencia segítségével megalkotott „kamu-Schumi” profil. Ez azonban csak az apró betűs és talányos megjegyzésekből („a megtévesztésig igazinak tűnik”, „ami mögötte rejlik”) derült ki.

A "mű-Schumacher" többek között arról beszélt, hogyan érzi magát, követi-e a gyerekei karrierjét. Mindezt úgy adták el, hogy ezek az információk akár az "igazitól" is származhatnak.

A világszerte nagy felháborodást kiváltott kamuinterjú láttán a Schumacher hogylétét gondosan titkoló család bíróságra vitte az ügyet, ahol most született meg az elmarasztaló döntés. 

Korábban is voltak következményei a pofátlanságnak: a kiadó kirúgta a Die Aktuelle főszerkesztőjét (ő egyébként szintén jogi útra terelte az elbocsátását); közleményben kért elnézést a Schumacher családtól és a legendás autóversenyző felháborodott rajongóitól. A német nyomtatott és online médiumok önszabályozó testülete, a Sajtótanács pedig megállapította, hogy a botrányos cikk méltóságában sértette Michael Schumachert, és "az olvasóközönség ilyen súlyos félrevezetése rontja a sajtó hitelességét" .

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek