MEGBECSÜLÉS

Miért csinálják ezt Michael Schumacherrel? Áll a bál a legenda körül

LL

Létrehozva: 2024.01.11.

Petíciót indítottak Michael Schumacher bepöccent rajongói. Pitiáner okkal magyarázták a döntéshozók a méltatlan helyzetet.

Többek között Maranello, Spa és Szarajevó díszpolgára, de szűkebb hazájában, Kerpenben csodák csodájára még nem kapta meg a címet Michael Schumacher. A német kisvárosban felnőtt, az ottani gokartpályáról az autóversenyzés csúcsára indult hétszeres F1-világbajnok múlt heti 55. születésnapja apropóján akcióba lendült a szurkolói klubja. A rajongók online petícióval és kőkemény nyilatkozatokkal gyakorolnak nyomást a városvezetésre.

Michael Schumachernek is meglenne a véleménye minderről
Michael Schumachernek is meglenne a véleménye minderről      Fotó: AFP

A kerpeni önkormányzat ugyanis szerintük méltatlanul bánik leghíresebb egykori lakójával, még ha 2001-ben, sikerei csúcsán utcát is neveztek el Schumiról Kerpenben.

Ő tette világszerte ismertté Kerpent, de cserébe semmit sem kapott a várostól

– dohogott a szurkolói klubot vezető Reiner Ferling.

Reiner Ferling szerint pofátlanság, ahogy Kerpen bánik leghíresebb fiával
Reiner Ferling szerint pofátlanság, ahogy Kerpen bánik leghíresebb fiával      Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Nehezményezi azt is, hogy Schumacher súlyos síbalesetének 10. évfordulóján (december 29-én) a fél világ megemlékezett a legendás pilótáról, de Kerpen nem.

– Nem titkolom, nagyon bosszant, ahogy Kerpen eddig bánt Michael Schumacherrel. Más városok bezzeg szívesen a díszpolgárukká fogadnák 

– mondta Ferling, aki 2006-ban már indítványozta a kitüntetést. Akkor azonban felháborító indoklással utasította vissza a városi tanács, illetve az akkori polgármester asszony, Marlies Sieburg.

– A szemtelenség netovábbjaként arra hivatkozott, hogy Schumacher Svájcba költözött, és Kerpen helyett ott adózik. De kérdem én: hol volt Kerpen városa, amikor a kezdetekben Michaelnek anyagi támogatásra volt szüksége a sporthoz?! 

– tette fel a költői kérdést Ferling.

Hasonlóan vélekedik a kerpeni gokartklub elnöke is (Schumi néhai édesanyja hajdanán ott vezetett büfét, apja pedig másodállásban a pálya felügyelője volt).

Michael Schumacher és Kerpen egyszerűen összetartoznak. Mégis mostohán bánnak itt vele

– mondta Andreas Dresen.

A jelenlegi polgármester, Dieter Spürck  jelek szerint enged a nyomásnak, és a következő képviselőtestületi ülésen tárgyalnak a javaslatról.

A Schumi karrierjét annak idején végigkísért sportújságíró, Felix Görner szerint az expilótának meglenne a véleménye minderről, de soha nem gyakorolna nyomást az ügy érdekében.

– Kerpen passzivitását kisstílűnek tartom, és annak a jelének, hogy 

a sikerek esetén mindenki szeret a reflektorfénybe állni, de amint valaki körül nagyobb a csönd, elfelejtik az illető jelentőségét, azt, hogy a város mit köszönhetett Michael Schumachernek sportolóként.

Kerpen rajta keresztül lett világhírű, régóta egy hétszeres világbajnok rekorder városaként ismerik a helyet. Sem előtte, sem utána nem volt hasonlóan pozitív figurájuk. Ezért számomra is érthetetlen, miért nem történt még semmi ebben az ügyben. Emberileg rendkívül aggasztó, hogy mindez azt mutatja: a városvezetők és politikusok csak a dicsfényből akarnak profitálni. Sürgősen itt lenne az ideje átgondolni mindezt

– mondta Görner.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek