2023-as budapesti atlétikai világbajnokság

Világsztárokkal, teltházas lelátókkal indul az atlétikai világbajnokság

sk

Létrehozva: 2023.08.18.

Módosítva: 2023.08.18.

Már csak 1 nap és indul Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság.

A Nemzeti Atlétikai Központ és a városban zajló helyszínek készen állnak a 9 napos versenyre, az atlétika hazai és nemzetközi szuperhősei birtokba vették a stadiont, ami a rendkívüli sportteljesítmények mellett különleges, világszínvonalú látvány- és programelemekkel, zenével és fesztiválhangulattal várja a közönséget.

Szombaton indul a vébé!

Egy nappal a budapesti atlétikai világbajnokság ünnepélyes megnyitója előtt sajtóeseményen adtak ízelítőt a szervezők a vb hangulatából. A résztvevők láthatták, ahogyan a stadionban éppen zajló edzésen az atlétika szuperhősei felkészülnek, akiket a vb kommentátorai, Hajdú B. István és Méhes Gábor köszöntöttek. A vb díjátadó helyszínén, a Medál Plázában pedig Petúr András ceremónia mester várta őket, a kivetítőkön pedig a vb utcai versenyeinek fő helyszíne, a Hősök tere is bejelentkezett. 

dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa és Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója részvételével zajló eseményen a szervezők bemutatták a vb arculatába öltözött Nemzeti Atlétikai Központot, ahol minden készen áll arra, hogy kezdetét vegye a világ idei legnagyobb sporteseménye.

– Azt szeretnénk, hogyha a világbajnokságra kilátogatók felejthetetlen élményekkel gazdagodnának. A szervezés során lépten-nyomon igyekeztünk olyan új ötletekkel előállni, amelyek mind ezt a célt szolgálják a versenyhelyszíneken és persze a szurkolói zónában – mondta el a sajtótájékoztatón Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa. Kiemelte, hogy a világbajnokság nem csak erről a kilenc napról szól, hiszen egy ilyen nemzetközi sporteseménynek hosszú távú hatása lehet. – Remélem, hogy az itt tapasztalt életre szóló élményeknek hála minél többen kezdenek majd el rendszeresen sportolni – tette hozzá.

Augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban 202 ország több mint 2100 versenyzője méri össze az erejét. Az atlétika szuperhőseinek heroikus küzdelmeket és talán több új világcsúcsokat is ígérő versengését számos látványos elem teszi majd teljessé.

– Történelmi pillanat lesz szombat reggel 8 óra 50 perckor, amikor elsőként dörren a rajtpisztoly Magyarország és az egész Közép-Európai régió eddigi legnagyobb sporteseményén. Mindent megtettünk és meg fogunk tenni azért, hogy már az első napon nagyon jól érezze magát az a kétszer 35 ezer néző, akik kilátogatnak az atlétikai világbajnokság délelőtti, majd esti programjára. Azt gondolom, hogy ez egy olyan csoda, amit tényleg mindenkinek látnia kell – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. 

A stadion egyik látványos különlegessége az az impozáns, 14 LED kijelzőből álló kapu, amelyen keresztül az atlétika szuperhősei belépnek a versenypályára. Ezen az izgalmas felületen a sportolókat nem versenyszituációban, hanem a személyiségükre jellemző gesztusokon keresztül mutatja meg - ilyen felvezetés korábban még nem volt az atlétikai vb-k történetében. Ugyanitt láthatják majd a nézők azokat a képsorokat is, amelyek archív felvételekkel idézik fel az egyes versenyszámok egykori világklasszisait.

Különleges funkciót kap a stadion kijelzője, ahol az eredmények és kisfilmek mellett interaktív videó játék is fut majd, amelyhez a nézők az ott megjelenő QR kód leolvasásával csatlakoznak. Emellett pedig akár az is megeshet, hogy a stadionban helyet foglalók közül néhányan a rájuk hasonlító híresség fotója mellett tűnnek fel az óriás kivetítőn.

A versenyek alatt természetesen Youhuu, a racka is kiemelt szerepet kap, akitől a legváratlanabb pillanatokban számíthatunk szórakoztató, humoros, vagy éppen akrobatikus elemekkel tarkított jelenetekre, csínytevésekre. A vb egyedi programeleme lesz még, hogy az egyes versenyszámokat élőzenekar vezeti fel, de nemcsak itt szól majd zene, hanem a versenyszámok között is, amit a közönség soraiból mozgó dj fog szolgáltatni.

A vb arculatba öltözött stadionnal és a városban zajló helyszínek dekorációjával tökéletesen harmonizáló, sportosan elegáns formaruhát viselnek majd az éremátadók, a közreműködő zenészek és a vb ceremóniamesterei is. Az egyedi dizájnú, erőt, magabiztosságot és biztonságot sugárzó kollekciót a budapesti székhelyű, THEFOUR csapata alkotta meg, a vb szervezőbizottsága által kiírt pályázat nyerteseként. A győztest kiválasztó zsűri munkájában a Magyar Divat és Dizájn ügynökség szakmai stábja is részt vett.

A versenyszámokat legendás műsorvezetők, Hajdú B. István és Méhes Gábor kommentálják a stadion közönségének, a hangulatról pedig a vb ceremóniamesterei Szalai Edit és Iwan Thomas gondoskodnak. Utóbbi számára nem ismeretlen Budapest, hiszen az egykori sprinter világklasszis 25 évvel ezelőtt éppen itt, a fővárosban nyert Európa-bajnoki címet. 

De nem csak a pálya történései okoznak majd izgalmat: egy mozgó kamerarendszer megmutatja a nézőknek azokat a pillanatokat is, amelyeket enélkül csak a bennfentesek láthatnának. Így tanúi lehetnek akár a sportolók érkezésének, vagy éppen a verseny előtti ráhangolódás pillanatainak is.

A budapesti atlétikai világbajnokság lesz az első a szabadtéri atlétikai vb-k 40 éves történelmében, amelyen az éremátadás a stadionon kívül lesz. A Nemzeti Atlétikai Központ parkjában, a Medal Plaza koncertszínpadán lépnek dobogóra az érmesek, ennek köszönhetően a szurkolók sokkal közelebbről ünnepelhetik majd a kedvenceiket és igazi fesztiválhangulat jellemzi majd a díjátadót. A Medal Plaza egyúttal egy nyüzsgő, programokkal teli szórakoztató központ is lesz, ahol naponta élőzenei produkciók teszik felejthetetlenné az eseményt. Fellép többek között a Margaret Island, Lotfi Begi, a, Ivan & The Parazol, a Parno Graszt, a Hősök és Yamina is. 

Az atlétikai világbajnokság augusztus 19. és 27. között lesz Budapesten. Jegyek a Nemzeti Atlétikai Központban zajló programokra elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. Augusztus 18-án a 23 órán át tartó jegyvásárlási maraton keretében bizonyos jegyek 50 százalékos kedvezménnyel érhetők el, amit a vásárlók az oldalon a „jegymaraton” gombra kattintva érhetnek el.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191045_auto_resized.jpg
origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27806_resized.jpg?avcount=1714980618
origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191621_auto_resized.png
metropol.hu

Így búcsúzik barátjától Kulcsár Edina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186639_auto_resized.jpg
vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177611_auto_resized.jpg
ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191405_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27803_resized.jpg?avcount=1714980618
origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191013_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: a Vízöntőt meglepetés éri, az Oroszlán áttör egy falat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189162_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/xmrnFdiqFS8VaxALxTaGpzKZnFmFcpoA8A-ETeSntng/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM5ODI3MWNjNGJjNTQxZWVhZTcwYmQwY2E1OTMzNWZl.jpg
Gyász

Hatalmas veszteség érte a magyar sportot: az Eb-n halt meg a bajnokunk

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el