Milliárdok

Kiderült, ennyit hoz az atlétikai-vb Magyarországnak

B

Létrehozva: 2023.05.18.

Módosítva: 2023.05.18.

A rendezési költség csaknem kétszeresét hozza vissza Magyarországnak az augusztusi világverseny

Közel bruttó ötvenmilliárd forint az az összeg, ami a világbajnokság közbeszerzéseinek lebonyolításáért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség honlapján megjelent. A Magyar Nemzet információja szerint emellett mintegy bruttó 20 milliárd forintos állami támogatást kapott a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. azóta, hogy Budapest elnyerte a rendezés jogát. A budapesti atlétikai világbajnokság teljes költségvetése így 70 milliárd forintra rúg majd. 

Fotó: Szabolcs László


 

A szervezők tájékoztatása szerint a költségvetés számottevő részét a televíziós közvetítés gyártási költsége, a vb kommunikációs kampánya, a versenyzők, a technikai stáb és a média, valamint a 400 ezer néző biztonságos és színvonalas kiszolgálása, a vb győzteseinek járó pénzdíjak teszik ki. Ebből a pénzből bonyolítják le az ország összes vármegyéjét érintő, több százezer embert megszólító Hétköznapi hős programot, valamint a diákoknak szóló, az általános és középiskolákban zajló Sulihős programot is.

Minden idők legnagyobb hazai sporteseménye a rendezési költségek mellett azonban jelentős közvetlen és közvetett bevételeket is generál, amelyek független szakértői elemzések szerint  elérhetik a 130 milliárd forintot.


Hatvanmilliárd forintos közvetett hazai gazdaságélénkítő hatás

A rendezvény közvetett gazdasági hatását 59,5 milliárd forintra számította a PwC független hatástanulmánya a pályázat idején, és ez a szám azóta jelentősen megnőtt a járvány és az infláció hatására. A vb okozta keresletnövekedés és többlettermelés pozitív hatásai olyan hazai ágazatokat érintenek, mint a kereskedelem, a szállítás és a távközlés.

Óriási nyertesei lehetnek a vb-nek például a budapesti és vidéki vendéglátósok, rendezvényszervezők, taxisok, szállásadók, boltosok.

A vb hetvenmilliárd forintos költségvetésének döntő hányadát ugyanis hazai kis- és középvállalkozásoknál költik el a szervezők, azaz minden eszközt, szolgáltatást, amit csak lehet, magyar eladóktól és beszállítóktól vásárolnak. Ez több ezer magyar családnak jelent bevételt a vb előtt és alatt.


Több mint tízmilliárdos közvetlen bevétel

Eddig 77 országból vásároltak jegyet vagy bérletet a világbajnokságra, az eseményre várhatóan csaknem 100 országból érkeznek szurkolók Magyarországra. Olyan távoli helyekről is jönnek nézők, mint Új-Zéland, Chile, vagy Jamaica.

A résztvevők és a külföldi szurkolók együtt óvatos becslések szerint is több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek majd az országban.

A PwC hatástanulmánya alapján a vendégek magyarországi tartózkodásuk alatt megközelítőleg 8,3 milliárd forintot költenek el.

A vb-re 2023 májusáig, azaz az értékesítési kampány nyári hajrája előtt már több mint 170 ezer belépőjegy fogyott el. A világesemény kezdetéig 1,5-2 milliárd forint összbevétel várható a jegyekből. Ezt egészítik ki a rendezvény több százmillió forintos szponzorációs bevételei.


Legalább hatvanmilliárdos reklámérték Magyarországnak

Az atlétikai világbajnokság közvetítései hárommilliárd emberhez juthatnak el, közülük több mint egymilliárdan ténylegesen nézni is fogják a versenyeket a nemzetközi szövetség előrejelzései és az előző vb-k tapasztalatai alapján.

2017-ben, Londonban rendeztek utoljára európai nagyvárosban atlétikai vb-t, így a londoni számok alapján tervezhetők az adatok. London esetében – átszámítva – hatvanmilliárd forintra rúg az az összeg, amit a város a médiában nyert a vb-vel, ugyanis ennyibe került volna, ha meg kellett volna vennie mindazokat a reklámfelületeket, amiket a város a saját maga népszerűsítésére szerzett a vb segítségével. Ráadásul a világbajnokság olyan vonzó volt, hogy a nézők több mint 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az ismerőseinek is ajánlaná, hogy látogassanak el Londonba, 70 százalékuk pedig maga is vissza akar térni.

 

Pozitív gazdasági mérleg mellett felbecsülhetetlen értékű társadalmi haszon

Mindezt tetézik a világbajnokság társadalmi hatásai, amelyek a gazdaságit is túlszárnyalják. London polgárainak 96 százaléka büszke volt a vb után arra, hogy az esemény házigazdái lehettek, és 91 százalékuk szerint kifejezetten pozitív hatást gyakorolt a metropoliszban lakók közösségére a rendezés. Itthon is minden magyart büszkeséggel tölthet el, hogy Magyarország – első közép-európai helyszínként – szervezi a világ harmadik legnagyobb sporteseményét.

A vb célja ráadásul sokkal több, mint a turisztikai és gazdasági siker. Jelentős hatása van a magyarok egészségére a sporton keresztül, hiszen maga a vb és a vb-t felvezető, kifejezetten a mozgást népszerűsítő kampány hatására sok ezren kezdtek el vagy fognak még többet sportolni.

A szervezők által indított Hősök tere szurkolói klub rendezvénysorozat a teljes országban 37 szabadidősport versenyen van jelen és közvetlenül ér el százezreket. Ehhez kapcsolódóan a 2023-as budapesti vb az első a világversenyek történetében, amely jelentős kedvezménnyel kínál jegyeket azoknak, akik sportolnak, azaz tesznek az egészségükért.


Önkéntesek, iskolások

Sokaknak már el is kezdődött a vb, minden várakozást felülmúlt, hogy 7500-an jelentkeztek önkéntesnek, miközben az is kiemelkedő, hogy legalább 2500 önkéntes munkájára számítanak a szervezők.

Abszolút rekordot döntött az atlétikai vb-k negyvenéves történetében a budapesti vb első önkéntes képzési napja, amin több mint 2000-en vettek részt a BOK csarnokban.

Kifejezetten az iskolásokat, diákokat célozza meg a Sulihős program, amelyhez eddig több mint 400 iskola csatlakozott. Minden résztvevő iskola vállalta, hogy az atlétika kiemelt szerepet kap a testnevelési órákon, megismerteti a sportágat a diákjaival, az iskola által a leglelkesebbnek ítélt 23 gyerek pedig ingyenes szurkolhat az atlétika szuperhőseinek a világbajnokságon.

A vb hatására nő az aktív sportolók, versenyzők száma, erősödik az élsport, de legalább ennyire fontos, hogy nő a szabadidősport népszerűsége is. Ezt segíti továbbá, hogy a vb központi helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ és környezete a rendezvény után átalakul, és Budapest új szabadidőparkja lesz.  

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089161_auto_resized.png
origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711714214
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088721_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085773_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711714214
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711714214
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/5ZetN70L_OQcBzMPx4yvaJK8y7wYKXYSQc7CwrfrM5w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJhOWZlMDRhYWNhNTQ3OWU4NmQ3NDg1NTZjMzA2ODY5.jpg
MENTŐHELIKOPTER

Horrorbalesetet szenvedtek a magyar sportoló gyerekek, üzent a súlyos sérült

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/WsoYEn1w5pxLhbF3IHK3jO3YmxbGBMo-luDWfztoiiU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyZjI5M2U4MjZjYjRkZGNhYWY0NjdmMzA0ZTk2MWJi.jpg
IMÁDAT

"Hiányozni fognak ezek a társak" – Szoboszlai Dominik meghatottan búcsúzik