Gyász

Kiderült, ezért halt meg a Nemzet Sportolója

Szabó Sándor

Létrehozva: 2022.12.29.

Elhunyt Varga János olimpiai bajnok birkózónk, akit egy hónapja kórházban kezeltek.

Varga János

Az 1968-as mexikóvárosi olimpia bajnokát, Varga Jánost egy hónapja kezelték egy fővárosi kórházban, és ott 83 éves korában agyi érgörcse miatt elhunyt. Ötkarikás aranya mellett 2-2 világ- és Európa-bajnokságon is diadalmaskodott. Amellett hogy minden idők egyik legtechnikásabb honi birkózóját gyászolja a magyar sportélet, edzőként szintén maradandót alkotott, hiszen két későbbi Eb-győztes, az Egyesült Államokban élő, ott középiskolában tanító Sipos Árpád, illetve Faragó József mestereként fáradozott.

Budapest 20220506 TF Magyar Sportcsillagok falának átadása foto földi imre Nemzeti Sport  Varga János
Varga János 83 éves volt. Nyugodjék békében!  Fotó: Nemzeti Sport

Úgy tizenkettő lehettem a Bp. Honvéd birkózójaként, és Jani bácsi "beugróként" többször irányította a foglalkozásaimat 

– nyilatkozta Majoros István, a 2004-es athéni olimpia aranyérmese. – Csak tátottam a számat attól, amit mutatott. Amikor kész birkózó voltam, egy versenyen valamit rosszul csináltam. Jóindulatúan odaszólt, hogy ezt a lecsavarást másként illett volna előadnom. Később elmagyarázta, ezért azt a technikát örökre megtanultam.

Hős volt a beceneve

Szőnyi János korábbi szövetségi kapitányunk az elhunytnak évekig az edzőtársa volt. 

Egészen kis srácként téglagyárban dolgozott, és az ötkilós téglák közül egyszerre hármat markolva rakott fel a csillére

 – emlékezett Szőnyi, aki Vargát Hősnek becézte. Csoda-e ha remek erőnléte tett szert, aminek birkózóként nagy hasznát vette. Legalább öt-hat birkózó-technikáját tökéletesre csiszolta. Most odafent a szintén néhai olimpiai aranyérmes Polyák Imrével bizonyosan jókat beszélgetnek... Amúgy Polyák volt az, aki Vargát Ramszesznek nevezte el.

Varga az 1972-es müncheni olimpián ugyan „csak” negyedik lett az 57 kg-os súlycsoportban amiatt, mert az NSZK-beli Hans-Jürgen Veil elleni rangadóját részrehajlóan "elvezették" a bírók. Ramszesz 4:2-re vezetett, pontokat loptak el tőle, uralta riválisát, de csattanóként 25 másodperccel a találkozó vége előtt leléptették. S hogy milyen a sors? A méretes csalás ellenére Veil ezüstérmet érdemelt ki.

– Viszont a mexikóit már nem vehetik el tőlem sohasem – mondta 80. születésnapján a Borsnak.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek