Sport

Elképesztő mi akadt Besenyei Péter horgára

K. D.

Létrehozva: 2021.11.12.

A pecázás a sztárokat is megfertőzte. Színészek, zenészek, sportolók ragadnak botot, hogy kikapcsolódjanak a vízparton. Ezúttal a novemberi pontyozásról, rablóhalazásról mesél Besenyei Péter műrepülő-világbajnok.

Forrás: Nemzeti Sport

A november az egyik kedvenc pecás hónapja Besenyei Péter műrepülő-világbajnoknak, ugyanis ebben az időszakban kezdődik a rablóhalas szezon, illetve ilyenkor lehet a nagyobb pontyokat is horogra csalni. A rutinos horgásznak mindössze egy óra is elegendő ahhoz, hogy megfogja a tükrösöket.

Fontos a helyismeret

– Az elmúlt napok napsütéses időszakát kiszanáltam arra, hogy eltegyek pár pontyot karácsonyra. Három napon keresztül egy-egy órát voltam kint, és mindannyiszor eredményes tudtam lenni. Így nemcsak nekünk, hanem a rokonoknak is lesz elég haluk az ünnepekre – mondta a Borsnak Besenyei Péter, aki szerint ilyen rövid idő alatt csak akkor lehetünk eredményesek, ha ismerjük a vizet.

– Nekem abból a szempontból szerencsém van, hogy van egy kisebb tavam, amelyben sok ponty van, így nincs nehéz dolgom.

Országos rekord

A műrepülő-világbajnok kiemelte: ha új helyre megy, akkor minimum egy napot ott tölt.

– Ráckevei-Soroksári Dunán van egy nyaralóm, oda is szívesen járok, bár idén sajnos alig néhányszor tudtam eljutni. Nagyon szeretem azt a vízterületet, ott fogtam egy 28 kilós pontyot, ami abban az évben országos rekord volt. Érdekes, de egy négyméteres match bottal, 20-as zsinórral fárasztottam ki. Három és fél órán át küzdöttem vele, de sikerült a partra húznom – mesélte Besenyei, aki kiemelte: nem szeretne senkit sem álomvilágba ringatni, egy-egy nagy hal megfogásához több kell a szerencsénél. – Egy vadvíz sajnos nem úgy működik, hogy az ember leszalad egy órára, és kapitális példányt zsákmányol. Ott rendszeresen etetni kell, ismerni a vizet, meg kell látni, hol mozog a hal. Csak így lehetsz eredményes!

Ez csak egy hobbi

Besenyei több mint 60 éve pecázik, úgy ismeri a hazai és nemzetközi vízeket, mint a tenyerét, zsákmányolt már kapitális harcsát, de még 100 kiló fölötti cápát is, mégsem gondolja azt, hogy profinak áll.

Sem versenyhorgász nem lennék, sem pedig csaligyártásba nem fognék. Ez számomra egy csodás hobbi, és azt szeretném, ha ez így is maradna – tette hozzá. – A vízpart megnyugtat, kikapcsol, én akkor is szeretek kiülni, ha nem eszik a hal.

Süllőzésre fel!

Bár Besenyei számára csak november végén kezdődik a süllőszezon, már nagyon várja, mert az egyik kedvenc halfaja.

– Kis túlzással minden rablóhalas technikát kedvelek. Helyszíne válogatja, hogy épp pergetek, vagy úszós módszerrel kínálom fel a csalit. A bokrosabb, akadósabb területeken inkább halszelettel próbálkozom, máshol pedig műcsalival. Elsősorban a süllő a célhalam, de szívesen harcsázom is. Az utóbbiból a rekordom egy 74 kilós példány volt, amelyet a spanyolországi Ebróból fogtam.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek