Sport

Most komolyan, ki ne szeretné látni Gyurta Dani úszónadrágját?!

Bors

2021. augusztus 9. hétfő 07:30

Ki volt az első olimpikonunk, aki megharapta az aranyérmet? Kinek a beceneve Csibi? Milyen volt egyenként 177 mesés győzelem?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha ellátogatunk a Millenárisra, a Világraszóló Bajnokaink – 177 mesés győzelem olimpiatörténeti kiállításra, ahol a sportereklyék, személyes relikviák, különleges történetek mellett, valamennyi olimpikonunk pályafutását megismerhetjük és egy kicsit mi magunk is belekóstolhatunk a felkészülés izgalmaiba, nehézségeibe és küzdelmes örömeibe – írja a Metropol.

Az üzenőfal, ahová bárki felírhat néhány gondolatot, üzenhet vagy éppen fejet hajthat sportolóink teljesítménye előtt, már most tele van.

A kiállításra belépő először a Magyar delfinnek becézett Hajós Alfréddal „találkozik”, aki az 1896. évi nyári olimpiai játékokon, az első újkori olimpián Athénban a 13 °C-os tengervízben megrendezett versenyen megnyerte mind a 100 m-es , mind pedig az 1200 m-es gyorsúszószámot, ezzel ő szerezte a magyar sport első és második olimpiai győzelmét.

Gyurta Dani úszósapkája és nadrágja is vitrin mögött van. 2012-ben, a londoni döntőben, ebben a szettben szerezte meg a magyar úszócsapat első aranyérmét 200 méteres mellúszásban, és közben új világcsúcsot döntött 2.07,28-as időeredménnyel.

Számos olimpikon megtisztelte a tárlatot azzal, hogy aláírta a róla készült fotót a helyszínen. Cservenyák Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázó - később sikeres edző - a Metropol fotósának a kamerája előtt dedikálta egykori képmását.

Keleti Ágnes egy élő legenda: a 100 esztendős Nemzet Sportolója a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok. Idén januárban róla nevezték el az UTE tornacsarnokát is.

Az aktív sportolástól 1980-ban, moszkvai olimpiai győzelme után vonult vissza Magyar Zoltán. A lólengés újító világklasszisa a Magyar-vándor elemmel, vagyis az orsó és a szökkenő vándor nevű technikai elemekkel lepte meg a pontozóbírókat és a sportágat.

Az interaktív úszómoziban korabeli felvételeken végignézhetjük akár Székely Éva Helsinkiben szerzett aranyát, de újra átélhetjük egy legenda születését, amikor Egerszegi Krisztina 1988-ban a szöuli olimpián a női 200 méteres hátúszás döntőjét, 14 évesen, az utolsó 50 méteren óriási hajrával, egy testhossz előnnyel ért a célba, és olimpiai csúccsal megnyerte a finálét. Magunkban egyszerre kiabáljuk Vitrayval a ma már szállóigévé vált mondatot: „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!”

A koronavírusban elhunyt olimpiai bajnok sportlövő, Igaly Diána emléke és teljesítménye előtt is tiszteleg a tárlat azzal a kabalamacival együtt, „akit” Diána felmutatott a dobogón.

A tárlaton egy 5 küldetésből álló Bajnok Akadémia pályát is teljesíthetünk.

Ne hagyd ki!

Világraszóló Bajnokaink – Interaktív kiállítás: július 21.–október 10., Millenáris
 

További cikkek

Botrány

Óriási fordulat: Nem Szilágyi Gerda írta a botrányos sorokat

Búcsú

Döntöttek, ide temetik Csollány Szilvesztert

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Felmérés: Romániában húsz százalék fölé nőtt a szélsőségesnek tartott AUR támogatottsága

ripost.hu

Most kaptuk: megérkeztek a legfrissebb koronavírus-adatok

life.hu

Kamerák előtt szüli harmadik gyerekét Czutor Zoli felesége: a hetedik hónaptól veszik fel az eseményeket

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

szon.hu

Alig tudja rejteni... Megnőttek Nemazalány keblei?

origo.hu

Több ezer tonna műanyagrészecskével telítődött a hó az Alpokban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A franciák megtörtek minket az agresszív játékukkal – Rasmus Lauge

origo.hu

Letartóztatott egy ételfutárt a rendőr, majd maga vitte ki a rendelést - videó

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

mandiner.hu

Márki-Zay Péter nem spórolt londoni útjával

mandiner.hu

Sára Botond: Elvittem a ferencvárosiak üzenetét Karácsony Gergelynek

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen