Sport

Exkluzív felvételek: Klinga László fotózta a müncheni olimpiai túszdrámát

Bors

Létrehozva: 2020.11.01.

Megtudtuk, miként szivároghattak be a Fekete Szeptember terroristái az 1972-es müncheni olimpián a sportolók falujába. Klinga László bronzérmes birkózónk fotókat készített az eseményekről.

Forrás: Saját

Nem volt boldogabb ember 1972 szeptemberében Klinga Lászlónál. Szabadfogású birkózónk bronzérmet szerzett a bajor fővárosban, majd ötödikén kora hajnalban ébredt, ugyanis örömében nem pihent sokáig.

– Arra gondoltam, körülnézek, sétálgatok – emlékezik a Macska becenevű Klinga.

Éppen szedelőzködtem, kétemeletes épületünk szobájának ablakához léptem, amikor egy Puma melegítőbe öltözött fegyveres férfi kívülről pisszegett, majd az ujjával jelzett: maradjak csendben, lépjek biztonságos helyre, ahol nem érhet lövés– folytatja a 73 éves edző, aki végrehajtotta az utasítást, majd kiderítette a sporttársaival, hogy mi történt.

Időben beépültek

– Erről eddig sosem beszéltem. Az izraeli sportolók és vezetők elleni merényletet úgy készítették elő, hogy napokkal a rajt előtt a fegyveresek kertészként, kisegítő munkásként munkára jelentkeztek az olimpiai faluban, és fo­kozatosan becsempészték oda az automata fegyvereket – mond­ja Klinga.

Ötödikén hajnali fél ötkor a nyolc palesztin átmászott az amúgy őrizetlen falu falán, és az izraeliek szobájához osontak. A lövöldözés a magyar birkózók szálláshelyétől 500 méterre robbant ki. Klinga úgy tudja, az egyik lelőtt férfi izraeli Moszad-ügynök volt, akit honfitársai őrzése céljából utaztattak a bajor fővárosba.

– A lövöldözés során megközelítettük azt az épületet, amelyikben két izraelit kivégez­tek. Varga Jancsival, az 1968-as mexikóvárosi olimpia kötött­fogású bajnokával, aki Münchenben a 4. helyet szerezte meg, fel akartunk mászni egy, a megtámadottak épületéhez közeli ház tetejére, hogy fotózhassuk, amint a fegyveres rendőrök közbeavatkozásra készülnek. Ezt persze a biztonságiak megtiltották.

– Később lázas sürgés-forgás támadt az izraeli szállás környékén – teszi hozzá a bronzérmes.

Látták fehér zászlóval a faluban vonulni Avery Brun­dage-t, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, aki a kilenc izraeli túszt őrzővel próbált tárgyalni. Mindhiába.

Krétanyomok

Ötödikén felfüggesztették a versenyeket. Úgy volt, hogy vége a sportfesztiválnak, végül ha­todikán mégis folytatódtak a küz­delmek.

– Azon a napon Bajkó Karcsival, Hegedüs Csabával és Csatári Józsival, három versenyzőtársammal bementünk abba a szobába, ahol a két túszt megölték. Velünk volt Lukácsa Béla nemzetközi bíró, aki azt füllentette az őrnek, van magyar származású a halottak között, ezért érdeklődünk. Odabent akkorra már rendet raktak, de a két holttest helyét körülrajzoló krétanyomokat azért láthattuk.

1992-ben a lelőtt izraeliek közül kettő özvegyének követelésére a német rendőrség átadta a mészárlásról készült eredeti fotókat. Így derült ki, hogy a szobában a Fekete Szeptember két tagja a többiek szeme láttára Joszef Romano súlyemelőt kasztrálta, megkínozta, majd agyonlőtte. A terroristák szabad elvonulást kértek, túszaikkal Kairóba kívántak repülni. Két helikopterrel vitték őket a fürsten­feldb­rucki katonai repülőtérre, ahol éjjel 23 órától 45 per­ces tűzpárbaj folyt le. En­nek során további izraeliek, öt palesztin és egy német rendőr meghalt.

Vakító fény

A reptéren a német rendőrség elkövette azt a hibát, hogy a túszokkal érkező fegyvereseket hirtelen megvilágította, és egy időre ők maguk is elveszítették a látásukat. Rá­adásul lövészeik nem voltak kiképezve túszmentésre.

Az olimpia folytatódott, de a bronz­érmemnek valahogy nem tudtam igazán örülni– jegyzi meg Klinga László. Az esetből okulva az 1976-os montreali olimpián szigorú rendszabályokat léptettek életbe a kanadaiak.

– Nem beszélve az 1980-as moszkvai eseményről. A szovjet rendőrök külön útvonalakat festettek fel, előírták, melyikben közlekedhetnek sportolók, edzők, sportvezetők. Ott nem lehetett helye magyarázkodásnak, mellébeszélésnek. A biztonságiakon látszott, nem sokat kukoricáznának, ha valaki saját útvonalat kért volna magának.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145665_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült, hová költözött a kispesti baloldali pénzszivattyú - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713565510
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138898_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyermekei is meggyűlölhetik Meghan Markle-t döntései miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144892_auto_resized.png
metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713565510
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713565510
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713565510
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja