Sport

Malacokra ment el Cruyff vagyona - 7 érdekesség a sportlegendáról

Bors

Létrehozva: 2019.09.22.

Augusztusban szobrot kapott a katalán fővárosban Johan Cruyff, a 68 éves korában, három esztendeje elhunyt holland labdarúgócsoda, aki az Ajax és az FC Barcelona játékosaként, utóbbi edzőjeként örökérvényűt alkotott. Hét kevéssé ismert tényt elevenítünk fel pályafutása kapcsán.

1. Tehetséges baseballjátékosnak tartották, 13 éves korában mégis a futballt választotta, mert az 1959-ben szívrohamban elhunyt édesapja azt a sportágat kedvelte.

2. Életében egyet hibázott, de akkor nagyot: 1978-ban teljes vagyonát egy sertéstenyésztő nagyvállalkozásba fektette, ám az befuccsolt. Ezért 32 évesen kénytelen volt az amerikai Los Angeles Aztecsnél tovább futballozni, noha fel akart hagyni az aktív sporttal.

3. 1973-ban barcelonai családi házába fegyveresek törtek be. Famíliájával szerencsésen megúszta az attakot, de attól kezdve négy hónapig rendőrök aludtak az épületben, és a gyermekeit testőrök kísérték iskolába.

4. Fiát annak ellenére egy katalán istenségről, Jordiról nevezte el, hogy tudatták vele, azt a nevet nem anyakönyvezik.

5. Nem csoda, hogy a rák tönkretette a tüdejét, hiszen amikor még játszott, meccsei szünetében két (!) cigarettát is elszívott.

6. A holland válogatottban 48-szor szerepelt, 33 gólt lőtt, és az Oranje azokon a meccseken mindig veretlen maradt.

7. Tízéves korában az Ajax őt jelölte ki a Real Madrid–Benfica (5-3) BEK-döntő egyik labdaszedőjének.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek