Sport

Tonfával ösztökélik a koreai kardozókat?

Sz. S.

Létrehozva: 2019.08.04.

Sistergett a pást, amikor úgy igazán beindultak a budapesti vívó-vb-n a dél-koreai férfi kardozók. Kirobbanó formájuk „áldozata” két számban is Magyarország volt.

Forrás: MTI

Csak hüledeztünk, amikor Oh Szang Uk úgy verte meg 2017-es világbajnokunkat, Szatmári Andrást, hogy az MTK-kardforgató 7:2-re elhúzott. Aztán Oh 9-9-nél jelezte, nem adja olcsón a bőrét, és végül 15:12–re győzött. Elúszott egy arany, majd az időben későbbi csapatdöntőben is Oh volt a nyolcadik csörtében a befejező ember. Bár kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a csapatértékelésben 44:43-ra vezetett, de az utolsó tust képtelen volt bevinni. Oh formáját látva másodszor sóhajtottunk fel: ó, Oh megint keresztbe tettél nekünk… Vajon mi az ázsiai kardforgató tigrisek titka?

– Azért ne feledjük, Oh favoritként érkezett Budapestre, és csapatban is nekik állt a zászló – szögezi le a kétszeres budapesti vb-ezüstérmes Szatmári – Amikor Dél-Koreában lépünk pástra Grand Prix-viadalon, és közösen edzőtáborozunk velük, gondosan elrejtik előlünk a legjobbjaikat. Titkolják erőnléti edzéseik tematikáját is. Bizony, robbanékonyak, gyorsabbak nálunk.

Hogy ez így marad-e, nos, András úgy véli, a rengeteg videózásnak eredménye lesz, ugyanis edzőik elég anyagot gyűjtöttek. A többi már míves elemzés kérdése.

– A jövő évi tokiói olimpián is esélyesek olykor kozmikus gyorsaságuk miatt, technikailag viszont mi vagyunk jobbak, és utóbbit ők is tudják – magyarázta Szatmári.

Mindenesetre megnyugtató az MTK-vívó optimizmusa. És miként látja a két kardkultúra helyzetét egykori kétszeres olimpiai aranyérmesünk (1988, 1992), Szabó Bence?

– Az ázsiaiak lábmunkája kiváló. Ha távolról engedjük őket vívni ellenünk, ficánkolnak, lendületesen lerohannak bennünket, ezért aztán a pást közepén, kis távolságból kell harcra kényszeríteni őket. Ugyanakkor ak­cióik befejezése kissé egysíkú, ebből kovácsolhatunk tőkét. De nem könnyű a mostani különbség felszámolása – ismeri el Szabó.

Már az 1988-as szöuli kardvívóviadalokon feltűnt, mennyire előszeretettel alkalmazzák a riválisok videóra rögzítésének fegyverét. Akkori fiatal mestereik beértek, ráadásul külföldről is hoztak bőven szakképzett trénereket. Igazi tájfunvívás ez, de ők sem verhetetlenek. Szabó szerint együttesük csak három kiváló kardvívóval bír, negyedik csapattagjuk a gyenge láncszem. Mindamellett példátlanul fegyelmezettek.

– Nem tudom, csak legen­da-e, de hallottam, hogy ha valamelyik versenyzőjük nem kellő intenzitással tréningezik, edzője tonfával látja el a baját – mondta Szabó. 

Felvetjük, a Nemzetközi Vívó Szövetség végrehajtó bizottságába beválasztott Szabó Bence szaktanácsait kikérik-e a magyar válogatott felkészítésekor, erre nemmel válaszol.

– Idehaza van vezető, aki ki nem állhat, ezért nem is szólok bele a legjobbak felkészülésébe. Igaz, Szilágyi Áronnal például közlöm a meglátásaimat, ha felkér rá – vallotta be. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek