Sport

Csúcsokat döntögetnek csapataink a nemzetközi kupaporondon

K. B., Burkovits Ferenc

2019. július 20. szombat 10:15

<p>Huszonkét év után maradt talpon mind a négy magyar csapat a nemzetközi kupák első selejtezőkörében. Sőt a felvidéki DAC-cal karöltve megvan a rekord.</p>

Történelmet írtak a kupacsapataink azzal, hogy mindannyian továbbjutottak az európai kupasorozatok második selejtezőkörébe. Miután a Bajnokok Ligájában a Fradit – utólag kiderült, egyedüliként – kettős győzelemmel lépett tovább, az első meccseken egyaránt diadalmaskodó Európa Liga-csapatainknak, a Mol Fehérvárnak, a Debrecennek és a Honvédnak a döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Sőt idegenben lőtt több góllal a felvidéki magyarok csapatának, a szlovák bajnokságban ezüstérmes Dunaszerdahelynek is.

Eddig a legtöbb magyar csapat még 1997-ben jutott tovább a selejtezőkből, amikor az MTK, Újpest, Ferencváros, BVSC négyes maradt talpon egy fordulót követően. Érdekesség, hogy ebből a kvartettből a második selejtezőfordulóban viszont már hárman is nyert meccs nélkül buktak, csak a Fradi jutott tovább, az is tizenegyesekkel (az MTK a BL-ből kiesve legalább az UEFA Kupában folytathatta a küzdelmet).

Most Fradira és a fehérvá­riakra papíron könnyebb ellenfél vár, előbbi a máltai Valletta, utóbbi a liechtensteini Vaduz ellen léphet még egyet a csoportkör felé a következő két hétben. A kispestieknek ehhez bravúrra lenne szüksége, ellenfelük a román Craiova lesz. A legnehezebb feladat azonban egyértelműen a debreceniekre vár, akik az olasz Torinóval csapnak össze.

22 éve megélték...

Kenesei Krisztián (MTK): A minőségi légiósok szerződtetése a mostani siker kulcsa. Illetve, hogy rendezettek a klubok. A bajnokság közben nem jelentenek csődöt, nem hallani kifizetetlen prémiumokról. Mindez eredményezi, hogy Európában a középmezőnyhöz tartozó csapatokkal már partiban vagyunk. Biztató, amit láttam eddig, várom a folytatást.
Sebők Vilmos (Újpest): Engem nem lepett meg a jó szereplés. Mondhatnám, hogy már produkáljanak valamit a mai utódok. Sok pénz áramlott a fociba, és ami fontos, az utánpótlásba is. Az sem mellékes, hogy csapataink már minőségi légiósokat tudnak szerződtetni. A folytatás? Ott a Fraditól várom, hogy idén nagyot dobbant, de a többiek sem esélytelenek.
Vincze Ottó (FTC): Több mint két évtized eltelt, hogy minden magyar csapat túlélte az első kört. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de hogy most újra sikerült, annak is betudható, hogy a Fradi kivételével szerencsésen alakult a sorsolás. Azonban nem akarom elhallgatni, hogy évek óta a Honvédtól a Debrecenen és a Vidin át a Fradiig profi munka folyik.
Koszta János (BVSC): Boldog vagyok, hogy a nemzetközi kupában minden csapatunk túl-élte az első kört. Ez az eredmény régóta benne volt a magyar fociban. Ez köszönhető annak is, hogy a klubok vezetői átvették a profi szemléletet. Annak külön örülök, hogy a debreceniek bizonyították, magyar játékosokkal is lehet kimagasló eredményt elérni.

Akkor és most

1997

Bajnokok Ligája-selejtező 1. forduló

MTK–Pjunik Jereván (örmény) 6-3

UEFA Kupa-selejtező 1. forduló

Újpest–Klaksvikar (feröeri) 9-2

Ferencváros–Bohemians (ír) 6-0

Kupagyőztesek

Európa Kupája-selejtező

BVSC–Balzers (lichtensteini) 5-1

2019

Bajnokok Ligája-selejtező 1. forduló

Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 5-3

Európa Liga-selejtező 1. forduló

Mol Fehérvár–Zeta (montenegrói) 5-1

Debreceni VSC–Kukesi (albán) 4-1

Honvéd–Zalgiris (litván) 4-2

+

Dunaszerdahely–Cracovia (lengyel) 3-3 (több idegenben lőtt góllal)

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet