Sport

Castro törte össze a magyar ökölvívó-legenda álmát

(szabó)

Létrehozva: 2019.04.23.

<p>Hetvenéves Gedó György.</p>

Nyert olimpiát, két Eb-t, de az 1974-es világbajno­ki győzelem elmaradt. A 70. születésnapját ma ünneplő Gedó György szerint azért, mert Fidel Castro a színfalak mö­gött utasításba adta, hogy a kubaiak hengereljenek otthon, így végül tizenegy súlycsoportból ötben nyertek is.

– Az 1972-es müncheni, 48 kilóban szerzett olimpiai aranyérem után favoritnak tartottak Ha­vannában is – em­lékszik Gedó, aki a bajor fő­vá­rosban fél órával azelôtt járt az izraeliek szálláshelyén, hogy a Fekete Szeptember terrorszervezet végrehajtotta véres merényletét. – Az­tán egy hazai öklöző szétfejelt a ringben, így egy álmom szertefoszlott.

Az ünnepelt 597 amatőr meccset számlál, ebből ötvenhetet K. O.-val nyert és csak tízet veszített el.

– Edzőm, Adler Zsiga bácsi szemvillanására, biccentésére azonnal tudtam, most kell fej­re, testre mérnem a meccs végét elhozó ütésemet.

Bár Adler mellett a néhai Kajdi János, Badari Tibor és Papp László állt a szívéhez a legközelebb, a birkózókat tartja igazi barátainak. Amikor 19 évesen az 1968-as mexikói olimpián versenyzett, ki­kérte a nehéz­súlyú Kozma István taná­csait. Amúgy a honi ökölvívás históriájában egyedül ő lépett ringbe négy olimpián, az említettek mellett 1976-ban és 1980-ban negyeddöntőbe került.

Ki nem állhatja, ha sportágát, amellyel 1957-ben ismerkedett meg, bunyónak nevezik: megfogalmazásában az ökölvívás az önvédelem legnemesebb művészete. Nem örül annak sem, hogy a nemzetközi szövetség vezetői hűtlenül bántak a pénzzel, ezzel fiatal sportolók örömét veszik el, viszont reméli, hogy emiatt nem törlik az ökölvívást az olimpiai műsorból. Példaképe sosem volt, mindig a maga útját járta. Sokszor versengett az egykori NDK-ban, az egyik ottani remeklése után a helyi szakemberek meg is je­gyezték: ez a magyar egyedül képes lenne lebontani a berlini falat. Nemrég hátsófali szívizom-infarktussal kezelték, szerencsére már minden rendben.

– Az optimizmusom megtörhetetlen, biztos vagyok abban, hogy lesz még újra ütőképes magyar ökölvívás – teszi hozzá.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek